Kaufland Extraliga dorastu

29. kolo, Číslo zápasu 2225 (Základná časť EXD) Arena Ondreja Nepelu 130 divákov

Sériu zápasov na Tehelnom poli odštartovali dorastenci, Slovan s víťazstvom nad Hobou

BRATISLAVA (SZĽH) – Hoci úvodný seniorský zápas v rámci Kaufland Winter Games na Národnom futbalovom štadióne je ešte len pred nami, ľad na Náronom futbalovom štadióne už má za sebou prvú zaťažkávajúcu skúšku. Pomyselným krstom si prešiel v štvrtkovom súťažnom zápase 29. kola Kaufland Extraligy dorastu, v ktorom si v bratislavskom derby zmerali sily dorastenci HC Slovan Bratislava a Hoby Bratislava. 

Na prvý gól sa dlho nečakalo

Úspešnejším v dueli boli nakoniec belasí, ktorí svojho súpera zdolali 4:1. Víťazstvo zverencov trénerského tandemu Michal Macho – Jaroslav Obšut sa však nerodilo ľahko. A to aj napriek tomu, že vedenia sa ujali už po 56 sekundách hry, keď sa presadil Bruno Bajza.

16-ročnému obrancovi bratislavského Slovana už nikto nevezme honor strelca úplne prvého gólu v súťažnom hokejovom zápase na Národnom futbalovom štadióne. „Len som zavrel oči, pustil som to na bránku a nejak od korčule iného hráča sa to dostalo do bránky. Ale som za ten gól veľmi rád,“ povedal s úsmevom ku gólovému okamihu šťastný strelec.

Bruno Bajza. Foto: Jakub Homoľa

Bruno Bajza. Foto: Jakub Homoľa

Strelený gól však nebol predzvesťou ofenzívnej kanonády Slovanu. Práve naopak, na dlhší čas sa skóre zápasu zastabilizovalo na 1:0. „Je pravda, že sme vstúpili do zápasu veľmi dobre. Hneď v druhom striedaní sme strelili gól a v prvej tretine sme mali viacero dobrých šancí. Chvíľu trvalo, kým si chalani zvyknú na tento ľad vonku, že puk na ňom brzdí. Možno aj z toho dôvodu nám spočiatku trochu chýbal dôraz v zakončení,“ povedal hlavný tréner Slovana Michal Macho.

Hobu pre zmenu rýchly inkasovaný gól mohol mrzieť. Nečudo, že hlavný tréner Hoby Martin Gálik nebol spokojný so vstupom do stretnutia. „Boli sme trošku ustráchaní, nedodržiavali sme veci, ktoré sme si povedali v kabíne a pohyb bol trochu slabší,“ prezradil Gálik, ktorý však vyzdvihol výkon svojich zverencov predovšetkým v druhej časti hry. „Od takej desiatej minúty sme sa už do zápasu dostali, aj keď tretinu sme prehrali 0:1. Druhá tretina bola z našej strany zrejme najlepšia. Vytvorili sme si aj šance, mali sme aj trestné strieľanie, ktoré sme, žiaľ, nepremenili.“ 

Slovan na konci zjednodušil hru, Hobu mrzia herné výpadky

Nevyužité šance, najmä trestné strieľanie Bernáta z 30. minúty, si však Hoba vynahradila 130 sekúnd po druhej zmene strán, keď Panáčka prekonal Méri a razom bolo 1:1. Tento stav ale nemal dlhé trvanie, pretože o ďalších štyridsaťštyri sekúnd neskôr Milatova tečovaná strela od modrej čiary skončila za chrbtom Janičinu. Práve tento nešťastný gól bol zrejme kľúčovým momentom zápasu.

„Možno sme sa po tom góle na 1:1 trochu uspokojili,“ zamyslel sa kapitán Hoby Matúš Krútek. „Hneď nato sme dostali gól na 1:2, ktorý bol nešťastný, tečovaný, takže príliš sa mu nedalo zabrániť. Chybu sme však spravili hneď v úvode akcie, keď si sme zle prebrali hráčov po buly. Trochu sme upustili od toho, čo sme chceli hrať. Ku koncu sme aj vedeli trochu zatlačiť súpera, len chýbalo trošku šťastia a nevyšlo to,“ pokračoval.

Michal Macho. Foto: Jakub Homoľa

Michal Macho. Foto: Jakub Homoľa

Naopak Slovan sa do streleckej listiny po Milatovom góle zapísali ešte dvakrát. Z dvoch brejkových akcií najprv v 50. minúte zvýšil Saloň a po zmene strán v polovici tretej tretiny uzavrel konečný výsledok zápasu v 54. minúte kapitán belasých Hurtaj. „Pred treťou tretinou sme si povedali nech hlavne zjednodušíme hru, začneme strieľať puky na bránku, aby sme boli pred bránkou na dorážku a myslím, že v tretej tretine sme to aj naplnili,“ priblížil tréner Slovanu Michal Macho.

Tabuľkový rozdiel medzi druhým Slovanom a štrnástou Hobou naznačuje, kto bol favorit zápasu. Rozhodne však Slovan nemal cestu za tromi bodmi jednoduchú. Napokon ani hlavný tréner Hoby Martin Gálik nebol nespokojný s predvedenou hrou. „Neodohrali sme zlý zápas, len sme ho neodohrali celých šesťdesiat minút. Proti súperovi, ako je Slovan, skrátka musíme dodržiavať herný systém po celých šesťdesiat minút,“ prezradil.

Výkon súpera najmä v defenzíve vyzdvihol aj Bajza, ktorý bol po zápase vyhlásený za najlepšieho hráča domáceho celku, ktorým bol v tomto strentutí Slovan. „Boli sme na to pripravení, že Hoba bude brániť. Aj sme mali dobré šance, ktoré sme nevedeli premeniť, našťastie v tretej tretine sa nám to už podarilo.“

Zážitok na celý život

Bez ohľadu na výsledok si všetci štyridsiati štyria zúčastnení hráči zoberú z tohto výnimočného zápasu pod holým nebom len príjemné spomienky. „Samozrejme, bol to veľký zážitok. Prišla sa aj pozrieť celá moja rodina. Všetci z tímu sme si to veľmi užili, aj keď, samozrejme, dali sme do zápasu maximum, aby sme v ňom uspeli,“ povedal Bruno Bajza. „Pre mňa veľký zážitok, nový štadión, iný ľad, iné podmienky, než na ktoré sme zvyknutí. Zážitok na celý život,“ nadviazal obranca Hoby Matúš Krútek.

Martin Gálik. Foto: Jakub Homoľa

Martin Gálik. Foto: Jakub Homoľa

Pozitívom je, že zápas nezhatilo nepriaznivé počasie. Ortuť teplomera v Bratislave na poludnie vyšla aj do dvojciferných čísel, čomu dopomohla aj veľmi nízka oblačnosť. Kým pre divákov priam ideálne počasie, hráči sa naopak museli v zápase vyrovnať aj s ďalším faktorom, ktorý v štandardných zápasoch v hale nie je prítomný – svit slnka. „Zvyknutý na to nie som,“ hovorí s úsmevom Krútek. „Najmä prvú tretinu, keď sme boli vo vlastnom pásme, tak svietilo slnko a nebolo to úplne príjemné. Ale potom už slnko zašlo a nesvietilo na plochu.“

Zaujímavosťou je, že kým pre hráčov to bol debut v súťažnom zápase pod holým nebom, tréner Slovanu Michal Macho mohol zo svojej hráčskej kariéry dať niekoľko rád, ako sa pripraviť na takýto zápas. „Môžem povedať, že takýto zápas pod holým nebom som vo svojej kariére jedenkrát zažil,“ prezradil onedlho 41-ročný tréner odkazujúc na zápas reprezentácií Švajčiarska a Slovenska, ktorý sa 8. februára 2009 odohral v snehovej metelici na mestskom otvorenom klzisku v Gstaade. „Podstatné bolo, aby sme si takýto zápas užili. Pre chalanov to bolo prvýkrát a dôležité je, nech z toho majú skvelý zážitok.“

To, že pre hráčov je takýto zápas zážitkom, niet sporu. Je ním však aj pre trénerov? „Určite áno. V televízii môžeme každý rok sledovať zápasy Winter Classic, u nás sa takto hralo pred štyrmi rokmi v Banskej Bystrici. Na tej striedačke je to ale úplne iné ako sledovať to v televízii. Určite sme si to užili aj my. Možno už takúto možnosť v živote mať nebudeme, a tak určite na to budeme spomínať,“ prezradil Gálik, ktorý aj vyzdvihol organizáciu tohto podujatia. „Bolo to veľmi dobre pripravené a všetko fungovalo,“ dodal na záver.

Fotogaleria