Extraliga juniorov

4:5 sn
(2:1, 1:0, 1:3, 0:0)
43. kolo, Číslo zápasu 1187 (Základná časť EXJ) ZŠ Piešťany - Easton Aréna 36 divákov

Kopecký sa na zápas s reprezentáciou tešil, Pobežal zložil Trenčanom pochvalu

PIEŠŤANY (SZĽH) – Pomerne cenný skalp sa podarilo získať juniorskému družstvu Dukly Trenčín. Vo vloženom zápase 43. kola základnej časti v piatok dopoludnia v Piešťanoch pred zrakmi aj niekoľkých skautov klubov NHL dokázali pokoriť reprezentáciu do osemnásť rokov. Pre projektové družstvo osemnástky to bola len druhá prehra v najvyššej juniorskej súťaže v tejto sezóne.

Kopeckého teší víťazstvo, mrzí nepremenený nájazd

V divácky zaujímavom zápase, v ktorom padlo v riadnom hracom čase osem gólov, museli o víťazovi napokon rozhodnúť až samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešnejší hostia z Trenčína. „Som veľmi šťastný, že sme dokázali vyhrať,“ neskrýval radosť útočník víťazného tímu Jakub Kopecký. „Myslím si, že to bol kvalitný zápas vo vysokom tempe s veľa gólmi. Šancí bolo dosť na obidve strany, pokojne sme mohli dať aj viac gólov, ale vyhralo sa, takže to až tak neprekáža,“ doplnil 17-ročný útočník.

Ten bol taktiež jedným zo štyroch trenčianskych exekútorov samostatných nájazdov v záverečnom rozstrele, no na rozdiel od Stránskeho v prvej sérii a Chromiaka v tretej sérii, Samuela Urbana v bránke osemnástky neprekonal. „Mal som ísť do kľučky, pretože brankár bol celkom vytiahnutý z bránky. Teraz už je neskoro sa k tomu vracať, nabudúce budem vedieť,“ hovorí s úsmevom.

Jakub Kopecký. Foto: Jakub Homoľa

Jakub Kopecký. Foto: Jakub Homoľa

Výber Kopeckého do nájazdového rozstrelu sa javí ako logická voľba minimálne z toho pohľadu, že ako člen širšieho kádra osemnástky dobre pozná brankára Samuela Urbana, proti ktorému na tréningoch už šiel určite nejedenkrát nájazd. „Tréner určoval hráčov, ktorí pôjdu na nájazdy. Samozrejme, išiel som už pár nájazdov proti Samovi, neviem však povedať, či to zavážilo pri jeho voľbe,“ pokračoval syn dvojnásobného držiteľa Stanleyho pohára.

Nevyužitá presilovka v predĺžení jedným z faktorov

Napriek víťazstvu trenčianskej Dukly to však väčšinu zápasu to však vyzeralo, že si k zisku všetkých troch bodov dokráčajú reprezentanti do osemnásť rokov. Tí sa ujali vedenia už v deviatej minúte zápasu zásluhou Tomáša Pobežala, ktorému ku gólu pomohla veľká chyba Trenčanov. „Dostal som výbornú prihrávku od Chromiho (Jakub Chromiak – pozn. aut.),“ podpichol s úsmevom strelec prvého gólu obrancu slovenskej osemnástky, ktorý však v tomto zápase nastúpil za Trenčín, svoj materský klub. „Puk som dostal medzi kruhy, tak som sa len snažil vystreliť na vzdialenejšiu žrď. Podarilo sa mi namieriť presne a padlo to tam.“ 

Krátko po Pobežalovom góle zvýšil už na 2:0 Rohaľ a hoci ešte do prestávky znížil šťastným zásahom Miklovič, v 25. minúte prinavrátil dvojgólové vedenie reprezentácii v presilovke zblízka Eperješi. Zlom však nastal v tretej tretine, v ktorej v priebehu prvých piatich minút zverenci Ivana Feneša inkasovali trikrát a z vedenia 3:1, za ktorého vstupovali do poslednej časti hry, zrazu bolo jednogólové manko. 

Tomáš Pobežal (uprostred) sa teší zo streleného gólu so svojimi spoluhráčmi.. Foto: Jakub Homoľa

Tomáš Pobežal (uprostred) sa teší zo streleného gólu so svojimi spoluhráčmi. Foto: Jakub Homoľa

„Myslím si, že sme tretiu tretinu trochu podcenili,“ priznal útočník reprezentantov Tomáš Pobežal. „Zrejme sme si mysleli, že zápas máme už pevne vo vlastných rukách. Samozrejme, nepomohli nám ani zbytočné fauly. Skrátka nerobili sme to, čo tréneri po nás chceli,“ pokračoval 15-ročný útočník.

Osemnástka dokázala v polovici tretej tretiny zásluhou Stahoňa vyrovnať a tým si aj vynútiť predĺženie. V ňom mali zverenci Ivana Feneša k dispozícii aj presilovku štyroch proti trom. Ponúknutú príležitosť však nevyužili. „Málo sme strieľali,“ povedal Pobežal, ktorý strávil podstatnú časť tejto hry v početnej prevahe na ľade. „Sústavne sme sa snažili ešte vylepšovať pozíciu miesto toho, aby sme strieľali z miest, z ktorých sa dalo vystreliť. Škoda, tá presilovka mohla rozhodnúť zápas.“

Tomáš Pobežal. Foto: Jakub Homoľa

Tomáš Pobežal. Foto: Jakub Homoľa

Pod nevydarený finiš osemnástky sa mohol podpísať aj jej náročný program. Kým Trenčania mali od poslednej nedele voľno, osemnástka medzitým nastúpila v utorok v TIPOS Slovenskej hokejovej lige proti Žiline, deň nato si zmerala sily s juniorským družstvom spod Dubňa a náročný program v priebehu necelých štyroch dní zavŕšila práve zápasom v piatok proti Dukle Trenčín. „Cítili sme, že to bol tretí zápas tento týždeň. Navyše hrali sme len s tromi kompletnými formáciami. Nebolo to však nič nezvládnuteľné,“ odmietol Pobežal pripísať príčiny prehry práve tomuto faktoru.

Duel bratrancov aj konfrontácia reprezentanta proti reprezentácii

Osemnástka prehrou s Trenčínom prerušila svoju sériu piatich víťazstiev v Extralige juniorov. Počas tejto šnúry upútali najmä kvalitnou defenzívou, keď z posledných štyroch zápasov v Extralige juniorov inkasovali len dvakrát. Z tohto pohľadu tak päť pukov, ktoré prešli za chrbát Samuela Urbana v zápase proti Trenčínu, je určitým prekvapením. „Trenčín je kvalitné družstvo. Keď to porovnám napríklad so Žilinou, s ktorou sme hrali v stredu, tak si dovolím povedať, že Trenčín bol silnejší. Ale to nič nemení na tom, že sme v zápase mohli pokojne vyhrať,“ priznáva Pobežal, pre ktorého bola konfrontácia s Považanmi do určitej miery špecifická.

Jakub Kopecký. Foto: Jakub Homoľa

Jakub Kopecký. Foto: Jakub Homoľa

V tíme trénera Viliama Čacha totiž hrá jeho bratranec Jakub. „Nesnažil som sa to vnímať na ľade, ale priznám sa, že som rád, že som mohol konečne proti nemu nastúpiť. Doposiaľ sme takúto príležitosť nemali,“ povedal najmladší hráč v projekte osemnástky, ktorý súčasne prezrádza, že sa so svojím o štyri roky starším bratrancom už pred zápasom podpichoval. „Dokonca aj cez zápas. Všetko však v normálnych medziach.“

Prirodzený náboj mal zápas logicky aj pre Jakuba Kopeckého, ktorý bol súčasťou strieborného tímu osemnástky z prestížneho Hlinka Gretzky Cupe začiatkom augusta. „Jasné, na zápas som sa veľmi tešil, nechýbali emócie. Som rád, že som si mohol zahrať proti chalanom, že som ich mohol aj takto ich stretnúť a vymeniť v rýchlosti pár slov.“ 17-ročný Trenčan súčasne nevylúčil, že by sa v budúcnosti predsa len aspoň na niektoré zápasy pripojil k projektu osemnástky. „Bol by som rád, keby som mohol aspoň na pár zápasov nastúpiť. Priznám sa, že ma aj láka rýchlejší a ťažší mužský hokej v 1. lige,“ povedal.

Fotogaleria