3:1
(2:0, 1:1, 0:0)
2. kolo, Číslo zápasu 50107 (Euro Hockey Challenge) --- 5845 divákov

Euro Hockey Challenge: Slováci opäť nestačili na Nemcov, v príprave pred MS stále čakajú na víťazstvo

GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj v treťom zápase v rámci záverečnej prípravy pred májovými majstrovstvami sveta, ktoré sa uskutočnia v Bratislave a Košiciach.

Zverenci kanadského trénera Craiga Ramsayho v sobotu podľahli Nemcom v Garmisch-Partenkirchene 1:3. Domáci rozhodli o svojom triumfe vydarenou prvou tretinou, v ktorej sa presadili Lean Bergmann a Parker Tuomie. V prostrednom dejstve síce v oslabení znížil Lukáš Cingel, ale nemeckí hráči rýchlo odpovedali zásluhou Marcela Noebelsa.

Posledná tretina sa niesla v duchu snahy slovenského tímu o korekciu nepriaznivého výsledku, ktorá však nepriniesla želaný efekt.

Slovenskí hokejisti odohrajú pred štartom domáceho svetového šampionátu ešte šesť prípravných duelov. Najbližšie absolvujú dvojzápasy proti Rakúsku (19. 4. v Salzburgu a 20. 4. v Innsbrucku) a Česku (26. 4. v Trenčíne, 27. 4. v Nitre).

V máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a prípravu uzavrú súbojom s Nórskom v Michalovciach (7. 5.).

Euro Hockey Challenge - Garmisch-Partenkirchen - sobota:

Nemecko - Slovensko 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Góly: 14. Bergmann (Pföderl, J. Müller), 16. Tuomie (Michaelis, Bokk), 33. Noebels (Schopper, Daschner) - 25. Cingel (Liška)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Bauer, Kohlmüller - Klima, Tschirner (všetci Nem.)

Zostavy:

Nemecko: Treutle - Daschner, Schopper, Nowak, J. Müller, Bittner, Krupp, M. Weber, Wagner - Pföderl, Loibl, Bergmann - Elsner, Noebels, Höfflin - Bokk, Michaelis, Tuomie - Ziegler, Fauser, Kurth
Slovensko: Košarišťan - Martin Chovan, Čajkovský, Sersen, Fehérváry, Štajnoch, Koch, Grman, M. Rosandič - Tybor, M. Sukeľ, Puliš - Paulovič, Michal Chovan, L. Nagy - M. Bakoš, Cingel, Liška - Svitana, Buc, D. Bondra

Domáci hokejisti dopravili puk do slovenskej siete už vo 4. min, ale rozhodcovia nemohli uznať zásah Mirka Höfflina pre hru so zdvihnutou hokejkou. Prvá príležitosť Slovákov prišla v polovici úvodnej tretiny, keď po závare v okolí bránky Niklasa Treutleho zakončoval príklepom Michal Sersen.

Následujúce minúty však patrili nemeckému tímu. V 14. min zostal v predbránkovom priestore nepokrytý Lean Bergmann a puk šikovne usmernil pomedzi betóny Andreja Košarišťana. Slovenský gólman inkasoval aj o necelé dve minúty neskôr.

Marc Michaelis obkorčuľoval bránku, našiel voľného Parkera Tuomieho a ten pohotovou strelou zvýšil na 2:0. Do prestávky ešte mohol upraviť nepriaznivé skóre Lukáš Cingel, no jeho pokus z pravého kruhu zneškodnil Treutle.

Úvod druhého dejstva priniesol viacero zákrokov na hranici pravidiel a po jednom z nich putoval na trestnú lavicu Martin Fehérváry. Paradoxne, práve v oslabení sa Slováci prvýkrát gólovo presadili. V 25. min získal puk útočník Cingel, pripravil si dobrú pozíciu na zakončenie a strelou švihom spoza obrancu prekonal Treutleho. Od tohto momentu však boli aktívnejší Nemci a v 33. min si prinavrátili dvojgólový náskok. Marcel Noebels si našiel miesto pred Košarišťanom a zblízka pohotovo presne vystrelil. Tesne pred druhou sirénou prišli ešte dve veľké príležitosti na zmenu stavu. Najskôr neuspel po prieniku z pravého krídla Matúš Sukeľ a následne sledoval, ako Nemci nezužitkovali prečíslenie dvoch proti jednému.

Slovenskí hokejisti chceli v poslednej tretine zmazať manko dvoch gólov a tomu prispôsobili aj zvýšenú aktivitu v ofenzíve. V 46. min sa nebezpečne zvrtol pred bránkou Adam Liška, ale zblízka neprepasíroval puk do siete.

Onedlho sa ocitli Slováci v prečíslení dvoch proti jednému, zodpovednosť na seba zobral Patrik Svitana a jeho strela bola zblokovaná na ochrannú sieť. V 51. min Nemci využili nevydarené striedanie súpera a mohli definitívne rozhodnúť. Strela Noebelsa z ľavého kruhu však tesne minula slovenskú bránku.

V úplnom závere stretnutia Slováci ešte skúsili hru bez brankára, no takmer dvojminútovú početnú výhodu nepremenili na gól.


Hlasy (zdroj: SZĽH):

Lukáš Cingel (útočník SR, autor jediného gólu): "Hlavne začiatok zápasu bol z našej strany zlý. Nemeckí hokejisti nás prekorčuľovali a mali viac z hry. Boli silnejší ´na puku´ a mali veľké šance. Myslím si, že od druhej tretiny sa náš výkon zlepšil, ale oni už mali psychicky navrch, presne kombinovali. Hrali zo zabezpečenej obrany a ťažko sa nám dostávalo do šancí. Škoda situácií za stavu 1:2, keď sme mali príležitosti na vyrovnanie a nevyužili sme ich."

Andrej Košarišťan (brankár SR): "Pre mňa to bol ťažký zápas. Cítil som to, že som šesť týždňov neodchytal žiadne stretnutie. Postupne som sa však do toho dostával a rovnako celý tím zlepšoval hru. Myslím si, že tretí gól nás zlomil. Ak by sme ho nedostali, verím, že by sme v tretej tretine ešte niečo s výsledkom urobili. Stále je čo zlepšovať, musíme si pozrieť jednotlivé chyby na videu a poučiť sa z nich v nasledujúcich zápasoch. Verím, že na nás nepadá žiadna 'deka' a v ďalších prípravných dueloch dosiahneme lepšie výsledky. Zápasy proti Nemecku boli vyrovnané, rozhodovali v nich detaily a dúfam, že sa to neskôr otočí v náš prospech."

Miroslav Šatan (generálny manažér slovenskej reprezentácie): "Bol som spokojný možno so štyrmi alebo piatimi hráčmi, ktorí podali výkon, aký by som od nich očakával. Väčšina mužstva však predvádzala lepšie a horšie striedania. V minulom roku sa dostali na šampionát aj hráči, ktorí to možno nečakali a niektorí sú mysľou možno vpredu a už sa tam vidia alebo nevidia. Myslím si však, že ich jedinou šancou, ako sa dostať na MS, je v každom striedaní o miestenku bojovať. Káder posilnia aj hráči z NHL, ale nebude to hneď. Všetci štyria hokejisti, ktorí sú k dispozícii po skončení základnej časti profiligy, sa pripoja k tímu 23. apríla. Situácia Richarda Pánika je stále v riešení, ale malo by to byť hotové na budúci týždeň. Potom sa pripojí k mužstvu. Je pravdepodobné, že v zápasoch proti Rakúsku sa už objaví aj Marián Studenič, ktorý príde v strede ďalšieho týždňa."
 

Fotogaleria