MS 18 žien: Slovenky uzavreli skupinovú fázu víťazstvom, vo štvrťfinále vyzvú Fínky

ZUG (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov zvíťazila v poslednom zápase v skupinovej fáze na majstrovstvách sveta vo švajčiarskom Zugu. V konfrontácii s domácimi rovesníčkami pred vyše tisíckou divákov triumfovala 2:1 po predĺžení zásluhou gólov Nely Lopušanovej a Hany Krákorovej. Mladé Slovenky nastúpia vo štvrťfinále už vo štvrtok o 13.30 proti Fínkam.

Hlavná trénerka Gabriela Sabolová urobila v zostave viaceré zmeny oproti prvým dvom zápasom v základnej skupine a slovenské dievčatá začali súboj so Švajčiarkami aktívne. V úvodných minútach mali miernu streleckú prevahu, z ktorej vyťažili aj otvárací gól. Alica Juríková v prečíslení dvoch proti jednej našla voľnú Nelu Lopušanovú a tá v nájazde na brankárku nezaváhala. Záver úvodnej tretiny, naopak, patril súperkám. Švajčiarky si vytvorili tlak najmä v presilovke, ale proti viacerým nebezpečným strelám úspešne zasiahla brankárka Lívia Debnárová. 

V prostrednom dejstve mali viac streleckých príležitostí slovenské hokejistky, ale nedokázali zvýšiť svoj tesný náskok, keď nevyužili ani dve presilovky. Švajčiarky boli efektívnejšie a v 31. minúte sa dočkali vyrovnávajúceho zásahu v početnej prevahe, o ktorý sa postarala Sonja Inkampová. Od tohto momentu už v riadnom hracom čase nepadol gól. Oba tímy si vypracovali viacero možností na rozhodnutie, ale víťazky stretnutia sme spoznali až v predĺžení. Lopušanová na začiatku 62. minúty nabrala rýchlosť na pravom krídle, našla osamotenú Hanu Krákorovú a slovenská obrankyňa presnou koncovkou napla sieť.

Majstrovstvá sveta hráčok do 18 rokov, B-skupina (Zug/Švaj.):

Švajčiarsko – Slovensko 1:2 po predĺžení (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Góly:
31. Inkampová (Leibundgutová, Balzerová) - 6. Lopušanová (Juríková), 62. Krákorová (Lopušanová).

Vylúčené: 4:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 31:27, rozhodovali: Kainbergerová (Rak.), Manthová (Kan.) – Dinantová (Bel.), Monardová (Švaj.), 1011 divákov.

Zostava SR 18 ženy: Debnárová – S. Halušková, Mateičková, Tischlerová, Krákorová, Masláková, Tomaštíková, Kostková, Nogová – Paulínyová, Beňáková, Blichová – Lopušanová, Tóthová, Juríková – Lačná, Komloš, Lacková – Karkošková, Taricsová. Trénerka: G. Sabolová.

Hlas po zápase

Gabriela Sabolová, hlavná trénerka SR ženy "18": "Zápas bol presne taký, aký sme očakávali. Rozhodli úplné drobnosti. Na jednej strane to bol od oboch tímov taktický výkon, na druhej strane sa v hre objavovali nevynútené chyby vyplývajúce z nervozity. Oproti predchádzajúcim zápasom sme trochu preskupili zostavu. Jednu hráčku vyradila choroba a zároveň sme chceli lepšie rozložiť sily v rámci jednotlivých útokov. Malo to pozitívny vplyv na náš výkon. Škoda, že z toho množstva streleckých pokusov sme premenili na gól v riadnom hracom čase iba jeden a ďalší sme pridali až v predĺžení. Veríme, že v ďalšom stretnutí sa to ešte zlepší. Pri novom formáte turnaja bol pre nás tretí zápas v skupine kľúčový. Vďaka víťazstvu sme dostali do štvrťfinále hrateľnejšie súperky a zároveň sme sa priblížili aj k definitíve záchrany. Očakávam, že vo štvrťfinále dievčatá zo seba vydajú maximum, hoci budú hrať krátko po náročnom zápase. S Fínkami máme skúsenosť z nedávneho turnaja v Chomutove a zároveň sme videli ich výkony na aktuálnych MS. Na základe toho ich považujeme za jedny z tých najpriateľnejších protivníčok z najvyššej výkonnostnej kategórie tímov. Máme výbornú brankárku, snáď sa nám prebudia aj strelkyne a verím, že máme šancu Fínky nielen potrápiť, ale pri troške šťastia v spojení s hokejovým umom našich hráčok môžeme aj uspieť."