MS 18 žien: Slovenky narobili ťažkosti aj Švédkam, opäť rozhodol záver zápasu

ZUG (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov bola v hre o body do záverečnej tretiny aj v druhom zápase na majstrovstvách sveta vo švajčiarskom Zugu. Zverenky hlavnej trénerky Gabriely Sabolovej držali remízový stav s favorizovanými Švédkami až do začiatku 52. minúty, ale napokon prehrali 3:6. Posledný tretí duel v základnej B-skupine odohrajú v stredu o 16.00 proti Švajčiarkam. Bez ohľadu na jeho výsledok všetky tímy postúpia do štvrťfinále.

Slovenky mali vynikajúci vstup do zápasu. Aktívna Ema Tóthová si vypýtala faul už po 53 sekundách a následnú presilovku využila prvým šampionátovým gólom Nela Lopušanová. S pribúdajúcimi minútami rástla herná prevaha švédskeho tímu, ale napriek tomu si Tatiana Blichová vypracovala dva individuálne úniky. Ani jeden z nich však nepremenila a Švédky v závere tretiny otočili skóre. Dvakrát predviedli vydarenú presilovkovú kombináciu, ktorú v oboch prípadoch úspešne zakončila Mira Hallinová. 

Úvodná desaťminútovka druhého dejstva patrila švédskym reprezentantkám, ktoré slovenské hokejistky nepúšťali do zakončenia. Navyše v 28. minúte počas signalizovaného vylúčenia presne namierila Hilda Svenssonová. Zakrátko však prišla slovenská odpoveď. Po dobrom napádaní rozohrávky súperiek predviedla Blichová presnú spätnú prihrávku na voľnú Lenku Karkoškovú, ktorá zblízka pretlačila puk do siete. Švédky zareagovali zvýšenou aktivitou v útoku, ale neprekonali pozornú Líviu Debnárovú a v 37. minúte tretíkrát inkasovali. Po peknej individuálnej akcii vyrovnala Ema Tóthová. 

Severanky v tretej tretine kontrolovali dianie na ľadovej ploche, ale dlho sa nedostávali do jasných gólových šancí. Výnimkou bola strela Svenssonovej, ktorá skončila na žŕdke. Potom však v priebehu necelých dvoch minút skórovali Anna Brenkleová so Svenssonovou a zabezpečili favoritkám dvojgólové vedenie. Slovenky mohli znížiť v oslabení po úniku Lilien Beňákovej a v závere skúsili aj hru bez brankárky, ktorú využili švédske hráčky na poisťujúci zásah z hokejky Elly Hellmanovej.

Majstrovstvá sveta hráčok do 18 rokov, B-skupina (Zug/Švaj.):

Slovensko – Švédsko 3:6 (1:2, 2:1, 0:3)
Góly:
2. Lopušanová (Beňáková, Krákorová), 31. Karkošková (Blichová), 37. Tóthová (Tomaštíková) – 15. Hallinová (Hedqvistová, Svenssonová), 20. Hallinová (Hedqvistová, Svenssonová), 28. Svenssonová (Leijonhielmová), 52. Brenkleová (Johannesonová, Natt Och Dagová), 53. Svenssonová (Rauniová, Hedqvistová), 60. Hellmanová (Hallinová, Rauniová).

Vylúčené: 4:3 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 18:57, rozhodovali: Daleová (Švaj.), Manthová (Kan.) – Dinantová (Bel.), Moleková (SR), 193 divákov.

Zostava SR ženy 18: Debnárová – Krákorová, Tomaštíková, S. Halušková, Mateičková, Tischlerová, Masláková, Kostková, Nogová – Paulínyová, Tóthová, Blichová – Lacková, Beňáková, Lopušanová – Lačná, Komloš, Juríková – Feníková, Taricsová, Karkošková. Trénerka: G. Sabolová.

Hlas po zápase

Gabriela Sabolová, trénerka SR ženy 18: „Odohrali sme kvalitný zápas, v ktorom sme viac ako 50 minút držali remízový stav. Vytvorili sme si viac streleckých príležitostí ako v dueli s Američankami a v defenzíve sme predviedli tiež lepší výkon. Švédkam sme však dovolili vyslať na našu bránku príliš veľa striel a v tomto sa musíme zlepšiť. Bolo to spôsobené aj kvalitou súperiek, ktoré sú rýchle, zručné a vedia si pripraviť pozíciu na zakončenie. Na druhej strane, potrebujeme zlepšiť blokovanie striel. Pozitívne hodnotím náš výkon v ofenzíve. Okrem strelených gólov sme mali viacero príležitostí v presilovke a taktiež sme si vypracovali brejkové situácie. Škoda, že sme nevyužili viac šancí a neodskočili sme Švédkam. Proti Švajčiarsku očakávam vyrovnaný zápas, v ktorom bude rozhodovať aktuálna pripravenosť tímov. Budeme sa musieť sústrediť na detaily, hrať trpezlivo a zodpovedne si plniť defenzívne úlohy. Zároveň verím, že v útoku potvrdíme progres, prestrieľame súperky a dokážeme zvíťaziť."