MS 18 žien: K vylepšeniu historického maxima chýbala vyššia efektivita, potešili výkony Debnárovej

ZUG (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov opäť potvrdila svoju príslušnosť medzi širšou svetovou špičkou v tejto vekovej kategórii. Na majstrovstvách sveta vo švajčiarskom Zugu obsadila tretíkrát v rade šiestu pozíciu a zase vyrovnala historické maximum slovenského tímu.

Slovenská ženská osemnástka sa predstavila medzi elitou štvrtý raz. V rámci nového formátu turnaja odohrala už v základnej skupine náročné duely s ašpirantkami na zisk medailí, čo v predchádzajúcich rokoch nebolo možné. Američankám aj Švédkam síce podľahla, ale po dvoch tretinách držala s oboma tímami remízový stav. Slovenky napokon obsadili v skupine tretiu priečku vďaka víťazstvu 2:1 po predĺžení nad Švajčiarkami a vybojovali si výhodnejšiu pozíciu do štvrťfinále.

Vo vyraďovacej časti narazili na Fínky, s ktorými odohrali vyrovnaný zápas. V rozhodujúcej fáze turnaja však doplatili na slabšiu efektivitu a prehrali 0:2. Rovnako sa strelecky trápili aj v dueli o konečné piate miesto, v ktorom podľahli Švédkam 1:4. „Splnili sme základnú úlohu a udržali sme sa v elitnej kategórii aj na nasledujúci šampionát. Samozrejme, chceli sme sa posunúť a vylepšiť historicky najlepšie umiestnenie. Treba však športovo priznať, že Švédky boli o niečo lepšie a zaslúžene zvíťazili. Chýbala nám väčšia pohotovosť a dôraz v koncovke. Nevyužili sme presilovky a nepremenili sme ani dva samostatné nájazdy. To boli dôvody, prečo aj vo všeobecnosti dávame málo gólov,“ hovorila po záverečnom zápase turnaja hlavná trénerka Gabriela Sabolová.

Súdržná partia a spoľahlivá brankárka

Pred rokom vo švédskom Östersunde bola hviezdou slovenského tímu aj celého podujatia Nela Lopušanová. Najužitočnejšia hráčka minulého šampionátu sa v Zugu opäť stala najproduktívnejšou hráčkou Slovenska s bilanciou dva góly a jedna asistencia. Vlani dosiahla rovnako v piatich zápasoch deväť presných zásahov a tri gólové prihrávky.

Vo Švajčiarsku však ofenzívne hráčky výkonnostne prevýšila brankárka Lívia Debnárová. Sedemnásťročná reprezentantka mala výrazný podiel na tom, že Slovenky držali krok s najlepšími tímami sveta. Smerovalo na ňu až 201 striel a udržala si úspešnosť zákrokov 91,54 %. „Pozitívom turnaja boli výkony našej brankárky. Lívia Debnárová nás podržala v každom zápase a veríme, že má potenciál na to, aby bola aj platnou členkou seniorskej reprezentácie. Taktiež nás zdobila tímová hra, keďže dievčatá vytvorili súdržnú partiu. Ukázalo sa to v dôležitom zápase so Švajčiarkami, ale aj v ostatných štyroch dueloch proti favorizovaným tímom. Naopak, chýbalo nám to, aby sa niektorá z hráčok strelecky utrhla. To by nám pomohlo k dosiahnutiu lepších výsledkov,“ pokračovala Sabolová. 

Zatiaľ čo ženská seniorská reprezentácia patrí v súčasnosti až do B-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta, osemnástka sa udomácnila v najlepšej svetovej spoločnosti a ukazuje, že nastupujúca generácia slovenských hokejistiek má čo ponúknuť. „Je to cesta, ako vieme posúvať vpred slovenský ženský hokej. Dievčatá sa na majstrovstvách sveta môžu zviditeľniť a dostať sa do zahraničia. Už teraz sme mali v kádri pár hráčok, ktoré pôsobia mimo Slovenska. Priniesli nové skúsenosti, z ktorých mohli čerpať aj ďalšie dievčatá. Všetko je to prepojené. Verím, že postupne sa budú hráčky zlepšovať a pomôžu aj ženskej reprezentácii k posunu vyššie,“ zaželala si trénerka.

Štrnásť hráčok môže reprezentovať aj o rok

Majstrovstvá sveta hráčok do 18 rokov privíta v nasledujúcej sezóne fínske mesto Vantaa. Turnaj je naplánovaný od 5. do 12. januára 2025 a bude určený pre dievčatá s ročníkom narodenia 2007 a mladšie. Z tohtoročného 22-členného kádra Slovenska by sa na ňom mohlo predstaviť až 14 hráčok vrátane Nely Lopušanovej alebo Emy Tóthovej. S určitosťou však budú chýbať hráčky ročníka 2006 - Lívia Debnárová, Lilien Beňáková, Michaela Sophia Paulínyová, Tatiana Blichová, Sandra Halušková, Hana Krákorová, Alexandra Mateičková a Kristína Taricsová.

„Na jednej strane nemáme v jednom ročníku na výber toľko hráčok, aby sme z nich mohli zložiť konkurencieschopný tím na tejto úrovni. Na druhej strane je to však benefit, že hráčky môžu absolvovať dva alebo tri šampionáty a herne rastú. Mnohé hráčky z tohtoročnému tímu si zahrajú na majstrovstvách aj v budúcom roku a získajú skúsenosti, ktoré sú nenahraditeľné,“ dodala Sabolová.