4:5 pp
(0:1, 2:1, 2:2, 0:1)
1. kolo, Číslo zápasu 96200 (Play-off) RTVS 2

Kanaďania cez Rusov do semifinále, v predĺžení rozhodol O'Reilly

KODAŇ 17. mája (SITA) - Hokejisti Kanady zvíťazili 5:4 po predĺžení nad výberom Ruska vo štvrtkovom popoludňajšom štvrťfinále na 82. majstrovstvách sveta v Dánsku a postúpili do semifinále. V ňom si v sobotu zmerajú sily s víťazmi večerného duelu v Herningu medzi Fínmi a Švajčiarmi.

Medzi kvartetom najlepších tímov na MS sa Kanaďania predstavia štvrtýkrát v sérii. Naopak, Rusi budú počas finálového víkendu chýbať prvýkrát od mája 2013. Obaja súperi na predchádzajúcich troch svetových šampionátoch nechýbali medzi trojicou medailistov, Kanaďania boli pred rokom strieborní a Rusi bronzoví.

Úvodné štvrtkové štvrťfinále v kodanskej Royal Arene začali lepšie kanadskí hokejisti, no šancu Ryana O'Reillyho zneškodnil brankár Igor Šesťorkin. Na opačnej strane mieril Nikita Sošnikov len do Darcyho Kuempera. Skóre duelu otvorili Kanaďania, keď v presilovke zaviezol puk do útočného pásma hviezdny Connor McDavid, prenechal ho Coltonovi Paraykovi a jeho delovka skončila za Šesťorkinom. Šance sa striedali na oboch stranách, no obaja brankári predvádzali dobré zákroky. Tri sekundy pred prvou sirénou trestuhodne prestrelil úplne voľný Ryan Nugent-Hopkins.

V úvode druhej časti boli aktívnejší Rusi, no Bogdan Kiselevič, Sergej Andronov, Alexander Barabanov, Jevgenij Dadonov či Michail Grigorenko nenašli recept na Kuempera. Prišla však ďalšia presilovka Kanady a druhý gól za Šesťorkinom s rukopisom McDavida - po jeho prihrávke presne zakončil Nugent-Hopkins. Dvojgólový náskok zámorského tímu trval iba 62 sekúnd, pretože Iľja Michejev doťukol za Kuempera prihrávku z hokejky Arťoma Anisimova. Od 38. min sa začínalo akoby odznova, keď pri signalizovanom vylúčení pre súpera drvivý tlak zužitkoval strelou spomedzi kruhov Barabanov.

Tretia tretina priniesla gólovú prestrelku, ktorú v 48. min odštartoval Kyle Turris strelou spomedzi kruhov. Za Rusov kontroval Sergej Andronov tečom pokusu Nikitu Zajceva od mantinelu. Kanadu poslal opäť do vedenia v 53. min Pierre-Luc Dubois, keď tiesnený Kablukovom poslal puk ponad Šesťorkinov betón. O dve minúty neskôr už bolo opäť vyrovnané, Anisimov vnikol do útočného pásma a z uhla bekhendom pod hornú žŕdku prekonal Kuempera - 4:4. Napriek ďalším šanciam sa už stav nezmenil, duel dospel do predĺženia.

Začiatok desaťminútovky s kvartetom korčuliarov na oboch stranách sa niesol v opatrnom rytme, súperi dbali na pozornú defenzívu. Duel napokon rozhodla ďalšia využitá presilovka Kanaďanov. Kapitán "javorových listov" Connor McDavid poslal puk z pravej strany pred bránku a postupový gól dosiahol Ryan O'Reilly.

Rusko - Kanada 4:5 po predĺžení (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 33. I. Michejev (Anisimov, N. Zajcev), 38. Barabanov (Dadonov), 49. Andronov (N. Zajcev, Sošnikov), 55. Anisimov (Grigorenko, N. Zajcev) - 5. Parayko (McDavid, Eberle), 32. Nugent-Hopkins (McDavid, Parayko), 48. Turris (Schwartz), 53. Dubois (Jost), 65. O'Reilly (McDavid, Ekblad)
Vylúčení: 4:1 na 2 min, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lemelin (Rak.), Rantala (Fín.) - Oliver (USA), Sormunen (Fín.), 9017 divákov

Zostavy:

Rusko:

Šesťorkin - Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin - N. Gusev, Daciuk, Kaprizov - Grigorenko, Anisimov, Bučnevič - Barabanov, Kablukov, Dadonov - Sošnikov, Andronov, I. Michejev - Šalunov

Kanada:

Kuemper - Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Nurse, Pulock - Schwartz, Turris, R. O'Reilly - Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn - Jost, Dubois, Joshua Bailey - Horvat, Barzal, Pageau - Eberle

Hlasy (zdroj: web IIHF):

Connor McDavid (útočník a kapitán Kanady): "Cítim, že táto skupina hráčov odviedla kus dobrej práce. Preukázali sme odolnosť a dotiahli zápas k víťazstvu. Presilovky sú vždy dôležité, v skupinovej fáze nám veľmi nešli, ale dnes sme zabrali, a to rozhodlo."

Ryan O'Reilly (útočník Kanady, strelec víťazného gólu): "Cítim sa skvele; dúfam, že ešte nejaké góly pridám. Ani som nedúfal, že to tam padne. Medzi nami panuje veľká rivalita. Rusi patria k najlepším hokejistom na svete, rovnako ako Kanaďania. Nikdy to nie sú ľahké zápasy."

Kirill Kaprizov (útočník Ruska): "Moje vylúčenie rozhodlo. Porušil som pravidlá, čo sa mi nemalo stať, ale nemyslel som si, že môj zákrok odpískajú. V zápase sme nezačali dobre, no keď sme sa pokúšali hrať na brejky a strelili náš prvý gól, dostali sme sa do väčšej pohody."

Fotogaleria