Hra do tela v mládežníckych kategóriách


BRATISLAVA (SZĽH) - Hra telom neodmysliteľne patrí k ľadovému hokeju. Organizmus mladého hráča, ale na hru telom vo veku do 12 rokov nie je pripravený (pričom hrozí väčšie riziko a početnosť zranení). Pri porovnaní súťaží 11 a 12-ročných detí, kde bola povolená hra telom a súťaží, kde nebola, zistili 3-násobne vyšší výskyt zranení vychádzajúcich z  hry (zlomeniny, otras mozgu atď.) Podľa štúdie “Mayo Clinic” nie je mozog 11-ročného hráča dostatočne vyvinutý na predvídanie „bodyčeku“ počas hry, je „vysokonáchylný“ na otras mozgu, má viac dlhodobo-negatívnych  následkov, trvá dlhší čas k návratu do normálu po otrase mozgu. „Okrem zdravotného hľadiska je dôležité vedieť, že vek do 12 rokov je optimálnym obdobím pre učenie a osvojenie si herných činností (vedenie puku, prihrávanie  a spracovanie puku, streľbu atď.). Preto hra do tela v tomto veku potláča využívanie týchto činností v hre - môže za to strach, že hráč s pukom bude „narazený telom na mantinel“ a hráč má viac času na lepšie chápanie hry, anticipáciu, riešenie vzniknutých herných situácií a podobne,“ povedal metodik SZĽH Igor Andrejkovič, ktorý pracuje zároveň aj ako člen trénerskej komisie IIHF a podieľa sa na určovaní trendov v medzinárodnom hokeji.

„Nedovolenú hru telom, ako nedovolený zákrok, posudzujeme podľa skutočnosti, či išlo o náhodný alebo úmyselný kontakt so súperom. Náhodný kontakt je dovolený v súboji o puk, v ktorom sa ho snažia hráči získať pod svoju kontrolu hokejkou povoleným spôsobom. Pri úmyselnej hre telom v kategórii do 12 rokov je potrestaný hráč, ktorý sa snaží vlastným telom odstaviť súpera od puku alebo od hry,“ vysvetľoval ďalej Andrejkovič.

Na základe týchto skutočností veľa „hokejových krajín“ (USA, CAN, SWE, FIN) zakázalo úmyselnú hru telom vo veku do 12 rokov. Hra telom je povolená až v kategórii starších žiakov.

MO SZĽH pripravilo metodiku nácviku a zdokonaľovania odoberania puku telom v tréningu v kategórii mladších a starších žiakov, ktorá lepšie pripraví hráčov na hru telom v zápase. Táto metodika obsahuje základnú terminológiu,  príklady cvičení a popis klučových fáz pri nácviku a zdokonaľovaní.

Tu je odkaz na metodické materiály súvisiace s nácvikom a zdokonaľovaním hry do tela:

http://www.hockeyslovakia.sk/sk/clanok/hra-telom-hokejova-terminologia-a-zaklady-nacviku