Dravecký v nájazdoch rozhodol o triumfe Třinca

Finále českej extraligy Třinec - Litvínov sa v utorok sťahuje na sever Čiech, foto hcocelari.czFinále českej extraligy Třinec - Litvínov sa v utorok sťahuje na sever Čiech, foto hcocelari.cz

TŘINEC - Hokejisti Třinca zvládli v nedeľu piaty finálový zápas play-off českej hokejovej extraligy, keď zdolali Litvínov 2:1 po nájazdoch a znížili stav série hranej na 4 víťazstvá na 2:3. Hrdinom oceliarov bol Slovák Vladimír Dravecký, ktorý najprv 36 sekúnd pred koncom stretnutia prihrával na vyrovnávajúci gól Plíhala a potom sa ako jediný dokázal presadiť v samostatných nájazdoch. Ešte pred tým - v predĺžení - predviedol úžasný zákrok Peter Hamerlík. Tigrím skokom  zachytil puk lapačkou, keď k majstrovskému titulu Litvínovčanov, prvom v histórii klubu, chýbali milimetre. Slovenský brankár si pri zákroku zranil  rameno a nemohol pokračovať. Jeho náhradník Šimon Hrubec ho skvele zastúpil, keď zlikvidoval niekoľko šancí hostí.

Dravecký sa pri nájazde na brankára Francouza rozhodol pre strelu na lapačku a vyšla mu. „Naznačil som strelu príklepom. Priznám sa, že som chcel zakončovať inak. Puk sa mi však postavil na hranu, zvolil som preto iný variant,“ vysvetľoval svoje zakončenie Dravecký.
Košický odchovanec nedostával počas sezóny v rozstreloch od trénerov často dôveru. Tentoraz ju dostal a odplatil sa za ňu. „Na tréningu sa mi v tomto smere celkom darilo. Nájazdy sú vždy trocha aj lotéria. Je to päťdesiat na päťdesiat. Neuvažoval som o tom, čo by mohlo platiť na Francouza. Som rád, že mi to spadlo do siete,“ hovoril.
Třinec delilo od predčasného konca sezóny 36 sekúnd. S Litvínovom doma v nedeľu dlho prehrával 0:1, napokon sa presadil pri power-play Tomáš Plíhal. „Gól v závere nás zdravo nabudil a ešte viac sme sa potom zomkli. Bol v tom kus šťastia, aj o tom je šport. Hokej sa hrá do šesťdesiatej minúty. Veríme až do konca, sme mentálne silný tím. Tomáš Plíhal to trafil skutočne fantasticky,“ tvrdil Dravecký.
Ďalší zlomový okamih piateho finále prišiel v predĺžení. V 74. min chytil slovenský brankár Třinca Peter Hamerlík v poslednej chvíli puk na bránkovej čiare. Pri zákroku sa zranil v dolnej časti tela a musel z duelu odstúpiť. Po dlhom sledovaní videozáznamu sa do bránky postavil vychladnutý Šimon Hrubec. Tímy nebudú mať veľa času na oddych, už v utorok je na programe ďalší duel. Psychická výhoda by teraz mala byť na strane oceliarov. „V Litvínove budeme chcieť vyhrať a vrátiť sériu späť domov. Počas zápasu sme mali výraznú streleckú prevahu, hokejová spravodlivosť asi naozaj existuje. Táto výhra nás zdravo nakopne, musíme hrať od začiatku aktívne a verím, že sa nám podarí uspieť aj v Litvínove,“ dodal Dravecký.

Šiesty zápas finále je na programe v utorok v Litvínove.

Výsledok nedeľňajšieho piateho zápasu finále play-off českej hokejovej extraligy (hrá sa na štyri víťazstvá):

HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 2:1 po nájazdoch (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0) - stav série 2:3
Góly: 60. Plíhal (DRAVECKÝ), rozhodujúci samostatný nájazd DRAVECKÝ - 11. Gula
Peter Hamerlík (Třinec) chytal do 74. min.