SITUÁCIA V EURÓPE: Sezónu „odpískali“ v Nórsku aj v Poľsku, tri popredné ligy zatiaľ pokračujú

BRATISLAVA (SZĽH) - Šíriaci sa koronavírus neničí len zdravie ľudskej populácie, ale aj hokej. Žiaľbohu práve vo fáze, keď sa väčšina európskych líg chystala na dlho očakávaný vrchol sezóny 2019/20. Ani faktor každoročne neopakovateľnej atmosféry počas play-off neobmäkčil rozhodnutia viacerých vedení európskych súťaží o ukončení sezóny. Z popredných líg sa momentálne hrá hokej len vo Švédsku, Fínsku a ruskej KHL. Zatiaľ s divákmi, no v režime zvýšenej pohotovosti. Po utorňajšom ukončení sezóny v nemeckej DEL a nadnárodnej EBEL sa k rovnakému kroku v stredu odhodlali na Slovensku, v Poľsku i v Nórsku. Indície napovedajú, že v piatok sa k nim pridá aj Švajčiarsko. 

V slovenskej Tipsport Lige sa na základe pôvodného rozhodnutia Ústredného výboru krízového štábu SR z pondelka nesmelo uskutočniť žiadne stretnutie v termíne od 10. do 23. marca. V stredu vo Zvolene zasadla Športová rada Pro-Hokeja, na ktorej zástupcovia extraligových klubov diskutovali, čo ďalej. Dohodli sa, že zdravie je prvoradé a sezónu ukončili. 

Aká je situácia v ostatných európskych súťažiach?

ČESKO – TIPSPORT EXTRALIGA: Odklad do 29. marca

Naši západní susedia po náraste prípadov s novým koronavírusom zaviedli sprísnené bezpečnostné opatrenia. Vláda rozhodla, že sa nesmú konať žiadne športové či kultúrne podujatia s viac ako 100 osobami. Organizáciu hokejových duelov v elitnej i druhej najvyššej súťaži povolila, avšak iba s osobami, ktoré sú k uskutočneniu duelu nevyhnutné. Kluby sa mali rozhodnúť, či vpustia alebo nevpustia na tribúny aspoň tých sto divákov. V Tipsport extralige sú aktuálne na programe duely predkola play-off. Začali sa, no zatiaľ sa nedohrajú. V stredu napoludnie sa na mimoriadnom mítingu zástupcovia extraligových klubov dohodli na prerušení súťaže do 29. marca. „Je to najneskorší termín na dohratie play-off. Predkolo by sme dohrali v skrátenej verzii, 1. apríla by začalo štvrťfinále na tri víťazného zápasy. Rovnako by pokračovalo semifinále a finále do termínu 29. apríl,“ povedal na margo stredajšieho rozhodnutie šéf českej Tipsport extraligy Josef Řezníček. 

NÓRSKO – GET LIGAEN: Najskôr odklad, potom koniec

V severskej krajine odporučili štátne orgány zrušiť alebo odložiť všetky interiérové podujatia s 500 a viac účastníkmi. Vedenie najvyššej nórskej súťaže sa 9. marca v súvislosti s odporúčaniami rozhodlo odložiť play-off. V ženskej lige mala vyraďovacia fáza pokračovať so sprísnenými obmedzeniami rovnako ako dorastenecké a juniorské súťaže. 

„Niektoré obce či mestá, vrátane tých, ktoré pôsobia v našej súťaži, obmedzili vzhľadom na vyšší výskyt vírusu organizáciu verejných podujatí. Medzi ne patria aj hokejové zápasy. A usporiadanie stretnutí bez verejnosti nepovažujeme za riešenie, ktoré by niekomu pomohlo. Na základe týchto skutočností sme dočasne odložili play-off zápasy v mužskej lige,“ píše sa v stanovisku Nórskej hokejovej federácie z 9. marca.

O dva dni je všetko inak. V deň, keď koniec klubovej sezóny oznámila aj slovenská Tipsport Liga, sa vrátane najvyššej poľskej súťaže skončil ročník aj v Nórsku. „S ohľadom na vývoj situácie posledných dní sme presvedčení, že zrušenie súťaží je jediné správne rozhodnutie. Nebolo ľahké dospieť k nemu, ale zníženie zdravotného rizika je v súčasnosti dôležitejšie ako šport,“ povedal vo vyhlásení generálny sekretár Nórskej hokejovej federácie Ottar Eide. 

ŠVÉDSKO – SHL: Pokračovanie ligy ja hlavná priorita

Koronavírus spôsobil silnú hystériu aj v ďalšej severskej krajine. Švédi sa však nemienia vzdať vrcholov sezón v zimných športoch, v hokeji nevynímajúc. Predstavitelia SHL sa zatiaľ nerozhodli nasledovať kroky svojich kolegov z Dánska či Nórska, ktorí odložili začiatok play-off. Plánujú odohrať štvrtkové 52. kolo, posledné v základnej časti, a následne počas víkendu odštartovať play-off. Či s divákmi, či bez nich. „Naša súťaž by mala normálne pokračovať ďalej zápasmi play-off. S publikom alebo bez publika, to už neovplyvníme. Pokračovať však chceme,“ vravel 10. marca generálny riaditeľ SHL Michael Marchal denníku Expressen. 

V boji s koronavírusom sa vedenie súťaže rozhodlo zriadiť vlastnú špeciálnu skupinu, ktorá bude monitorovať situáciu aj odporúčania štátnych orgánov. „Zároveň má za úlohu pripraviť všetky možné scenáre, ktoré nás môžu postihnúť. Play-off je pre nás hlavnou prioritou. Malo by pokračovať, ako je naplánované,“ pripojil Marchal. Žiada sa dodať, že Úrad verejného zdravotníctva vo Švédsku zatiaľ nevydal žiadne obmedzenie v súvislosti s konaním športových podujatí, čo znamená, že žiadne limity do 100, 500 či 1000 obyvateľov do 10. marca neplatili. 

DÁNSKO – METAL LIGAEN: Odklad do konca marca

Na Jutskom polostrove platia tiež zvýšené bezpečnostné opatrenia. Národná rada pre zdravie odporučila neorganizovať kultúrne, športové i spoločenské podujatia s účasťou viac ako 1000 osôb, pričom do tejto skupiny spadajú aj zápasy v najvyššej dánskej súťaži. Úrady umožnili klubom dohrať základnú časť, avšak bez diváckej účasti. Zápasy naplánované na utorok 10. marca sa tak uskutočnili, museli však zabezpečiť, aby sa na štadióne nevyskytovali ohrozené skupiny obyvateľstva (napríklad ako usporiadatelia či pracovníci v klube). Ďalej aby boli po štadiónoch rozmiestnené antibakteriálne gély na čistenie rúk, aby si hráči, tréneri ani manažéri po zápase nepodávali ruky a aby všetci venovali zvýšenú pozornosť celkovej hygiene. Ďalšie pokračovanie súťaže s pozmenenou štruktúrou play-off je nateraz odložené. „Záverečná fáza sezóny je v ľadovom hokeji všeobecne obľúbená. Hokej je jeden z najpopulárnejších športov aj v našej krajine. Chceme ho hrať pre divákov a nie bez nich. Preto sme sa rozhodli odložiť vyvrcholenie ročníka. Sme vo všeobecne náročnej situácii, ktorá priniesla dánsky hokej do vážnej krízy. Vybrali sme si najvhodnejšie riešenie,“ tlmočil verejnosti riaditeľ súťaže Klaus B. Rasmussen. Štart play-off je nateraz odložený do konca marca. Ak by dovtedy situácia nezlepšila, vedenie ligy zasadne a rozhodne o ďalšom postupe. 

FÍNSKO – LIIGA: Zatiaľ s divákmi, no v režime zvýšenej bezpečnosti 

Najvyššia fínska súťaž sa dosiaľ hrala bez výraznejších obmedzení rovnako ako vo Švédsku či v KHL. V Liige je na programe posledný týždeň v základnej časti. Zápasy vo štvrtok a v sobotu by sa mali odohrať s divákmi ako doteraz. Aj fínske kluby však postrehli, že divákov na tribúnach ubúda, pričom tento fakt prisudzujú šíreniu nového koronavírusu. Fínske kluby sa tento týždeň údajne „dohodli na interných riešeniach, ktorými môžu kluby zabrániť šíreniu vírusu vo svojom regióne“. Správu priniesol 11. marca web jatkoaika.com.  Súčasťou týchto opatrení je obmedzenie medziľudského kontaktu. Kluby neprijímajú školského návštevy, neorganizujú veľké tlačové konferencie. Niektoré organizácie zamedzili, aby muži a juniori používali tie isté cvičiace prístroje a pomôcky na suchú prípravu. Taktiež nie je povolené podávanie rúk, novinári majú obmedzený prístup k hráčom. 

NEMECKO – DEL: Koniec sezóny, zrušený i galavečer

Ako je známe, vedenie Nemeckej hokejovej ligy (DEL) na základe rozhodnutia z 10. marca definitívne ukončilo sezónu 2019/20. Riadilo sa pritom odporúčaniami miestnych úradov. „Nie je možné usporiadať play-off. Dôvodom sú zákazy rôznych spolkových krajín, ktoré neumožňujú konanie spoločenských udalostí s viac ako 1000 divákmi. DEL dodržiava odporúčanie kancelárky Angely Merkelovej i ministra zdravotníctva Jensa Spahna,“ píše sa v stanovisku. Generálny riaditeľ súťaže Gernot Tripcke hovoril o spoločenskej zodpovednosti, ktorú prijali vo vedení ligy. Zároveň sa rozhodli, že nebudú určovať kritériá, z ktorých by vzišiel nový nemecký šampión. V Lige majstrov 2020/21 budú krajinu reprezentovať Red Bull Mníchov, Adler Mannheim, Straubing Tigers a Eisbären Berlín. Okrem pokračovania súťaže zrušili Nemci aj tradičný galavečer, na ktorom sa mali oceňovať najlepší hokejisti v rôznych kategóriách.  

RAKÚSKO – EBEL: Koniec sezóny ako povinnosť k vráteniu situáciu do normálu

Opatrenia Rakúskej spolkovej vlády pred šírením nového koronavírusu „pochovali“ sezónu aj v nadnárodnej EBEL. „10. marec 2020 je smutný deň pre kluby, hráčov, no najmä pre všetkých fanúšikov ľadového hokeja klubov EBEL. Dlhé mesiace sme pracovali, aby sme prežili výnimočný záver sezóny. Súčasná situácia však ovplyvňuje mnohé oblasti bežného života. Je našou povinnosťou prispieť k tomu, aby sme sa čím skôr vrátili do normálu. Prezídium ligy sa preto rozhodlo ukončiť sezónu. Pokračovanie pred prázdnymi tribúnami nebolo pre nás vhodným riešením, pretože hokej žije z emócie a skvelej nálady, ktorá panuje v arénach,“ píše sa v stanovisku EBEL. 

Ani nadnárodná súťaž nespozná víťaza v sezóne 2019/20, hoci k nemu nemala ďaleko, keďže v týchto dňoch finišovala štvrťfinálová fáza play-off. V EBEL sa ročník skončil pre osem rakúskych klubov, maďarský Féhervár, české Znojmo a talianske Bolzano. 

POĽSKO – PHL: Koniec sezóny, no s udelenými medailami 

V najvyššej poľskej súťaži sa 7. marca skončili štvrťfinálové zápolenia. Do semifinále postúpili podľa očakávaní Tychy, Katovice, Osvienčim či Jastrzebie. V boji o titul však nebudú pokračovať. Minulý týždeň musel Poľský zväz ľadového hokeja prijať rozhodnutie, že nebude organizovať turnaj B-skupiny I. divízie MS žien. V stredu sa zástupcovia účastníkov play-off stretli, aby sa dohodli, či má zmysel pokračovať v najvyššej súťaži. Z dôvodu epidémie koronavírusu aj Poliaci „odpískali“ sezónu 2019/20. Konali na základe odporúčaní predsedu vlády, ministra športu a cestovného ruchu či hlavného hygienika krajiny. Na rozdiel od Nemecka, Nórska či nadnárodnej EBEL ligy – v Poľsku udelili cenné kovy za tento ročník. Na základe umiestnení v základnej časti a postupe zo štvrťfinále sa majstrom stal klub GKS Tychy. Strieborné medaily budú patriť hráčom Unie Osvienčim a bronzové obom zostávajúcim tímom – Jastrzebiu aj Katoviciam. „Rozhodnutie bolo jednomyseľné. Prihliadali sme aj na záujmy našich legionárov, ktorí by sa chceli vrátiť k rodinám a majú strach, že medzinárodné letecké spojenia budú čoskoro prerušené,“ povedal Miroslaw Minkina, prezident Poľského zväzu ľadového hokeja. 

ŠVAJČIARSKO – NLA: Očakávaný koniec v piatok 

Švajčiari patrili k prvým v Európe, ktorí prerušili súťaž na základe odporúčania štátnych orgánov v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Pôvodné opatrenie je v platnosti do 15. marca. V utorok sa však predstavitelia 24 klubov z dvoch najvyšších súťaží stretli v Egerkingene, kde diskutovali o ďalšom postupe. Podľa oficiálneho webu Švajčiarskej hokejovej federácie bolo v hre viacero scenárov. V súčasnosti čakajú predstavitelia klubov NLA a NLB na rozhodnutie štátnych orgánov. 

Najbližšie sa kompetentní stretnú v piatok 13. marca o 13.00 v Ittigene na mimoriadnom zasadnutí. Najskôr si zástupcovia klubov vypočujú stanovisko Federálnej rady štáty, následne príjmu rozhodnutie. Na podujatí sa môže podľa obmedzení daného kantónu zúčastniť maximálne 150 osôb. Keďže však na švajčiarskom území rapídne stúpajú pozitívne prípady na koronavírus, očakáva sa, že NLA a NLB postihne rovnaký osud ako súťaže v Nórsku, Poľsku, Slovensku, Nemecku či Rakúsku. 

RUSKO – KHL: V Moskve do 5-tisíc divákov

Nadnárodná Kontinentálna hokejová liga, respektíve hokej v Rusku bol koronavírusom zasiahnutý oveľa skôr, než sa ochorenie rozšírilo do Európy. Keďže pochádza z Číny, jediný čínsky účastník KHL Červená Hviezda Kchun-lun sa po jeho prepuknutí a masívnom rozšírení v krajine presťahoval na ruské územie a dohral základnú časť tam. Do play-off však nepostúpil. Ďalšie tri čínske kluby pôsobiace v nižšej VHL tiež dokončili sezónu na území Ruskej federácie. Hoci v Rusku stúpa počet prípadov zasiahnutých novým vírusom pomalšie ako v niektorých európskych krajinách, Moskva prijala súboj opatrení, ktoré sa dotýkajú aj športu. Starosta Sergej Sobjanin zakázal na území metropoly usporadúvať udalosti s viac ako 5000 účastníkmi. Toto opatrenie platí do 10. apríla. Znamená to, že moskovské tímy v play-off KHL sa nebudú môcť spoľahnúť na divácku podporu. „KHL bude dodržiavať vládne nariadenia týkajúce sa hromadných udalostí,“ uviedlo vo svojom vyhlásení tlačové oddelenie KHL. O ďalšom postupe sa diskutovalo na pôde vedenia súťaže v stredu.