MS žien 1B: Slovenský tím čaká vrchol sezóny, v Rige zabojuje o postup

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia v sobotu odletí na turnaj B-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v Rige. V lotyšskej metropole vstúpi do hry hneď v nedeľu 31. marca o 18.30 SELČ súbojom proti domácim hokejistkám. Zverenky hlavného trénera Miroslava Mosnára neskôr vyzvú aj Slovinky, Britky, Talianky a Poľky. 

Slovenky, ktoré vlani v auguste zostúpili do nižšej výkonnostnej skupiny MS, sa pripravujú v Bratislave už od minulého týždňa. Tréningový proces si spestrili víkendovým prípravným duelom s rakúskym účastníkom EWHL SKN Sabres St. Pölten, ktorého zdolali jednoznačne 14:0. 

„Snáď sme sa rozstrieľali a pôjde nám to podobne aj v zápasoch na šampionáte. Celkové prvenstvo v EWHL nám dodalo pohodu. Veľa dievčat z ŠKP Bratislava pôsobí aj v reprezentácii, takže nám to určite zlepšilo náladu,“ povedala brankárka Andrea Rišianová. 

Do finálnej nominácie na šampionát sa prebojovali dve desiatky korčuliarok a dve brankárky. Realizačný tím pôvodne pracoval s 25 hokejistkami, ale káder napokon opustili brankárka Adriána Štofanková, obrankyňa Lily Stern a útočníčka Laura Jancsóová. Po dlhšej prestávke sa do národného tímu vrátila Iveta Klimášová.

„Samozrejme, je to výborný pocit byť opäť súčasťou tímu a reprezentovať krajinu na majstrovstvách sveta. Šampionát je vždy vrchol sezóny. Osobne sa cítim veľmi dobre a snažím sa prispôsobiť systému, ktorý nám tréner stanovil, keďže som v ostatnom období chýbala v reprezentácii,“ hovorila 26-ročná útočníčka, ktorá strávila aktuálny ročník na severe Európy vo fínskej a švédskej lige.

Súčasťou turnaja B-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta bude šestica tímov, ktoré sa pobijú o jedinú postupovú miestenku do vyššej výkonnostnej skupiny. Slovenky začnú podujatie už spomenutým súbojom s Lotyškami (31. marca o 18.30 SELČ). Následne sa stretnú so Slovinkami (1. apríla o 15.00 SELČ), Britkami (3. apríla o 11.30 SELČ), Taliankami (5. apríla o 11.30 SELČ) a Poľkami (6. apríla o 15.00 SELČ).

„Chceme ísť krok po kroku, od zápasu k zápasu, a veríme, že všetky budú úspešné. Teraz sa sústredíme na úvodný duel s Lotyšskom, ktorý chceme zvládnuť. O súperkách na turnaji veľa nevieme a možno je to aj dobre. Pôjdeme do všetkých súbojov stopercentne koncentrované a s plným nasadením,“ vyhlásila Rišianová. 

Slovenky čakajú na víťazstvo na medzinárodnej scéne necelý rok. Zatiaľ naposledy triumfovali v medzištátnom zápase v apríli 2023, keď zdolali Rakúšanky. Potom im však nevyšiel turnaj A-skupiny I. divízie MS v Číne ani prípravné podujatia v Budapešti a Bratislave. „Myslím si, že v tíme to nie je cítiť. Dievčatá hrali v spomenutých zápasoch proti súperkám z vyšších divízií, a tak to nie je správne merítko. Samozrejme, na šampionáte v Rige si chceme vybojovať postup späť do A-skupiny I. divízie. Musíme však ísť od zápasu k zápasu, aby sme nezakopli. Na konci turnaja bude rozhodovať počet bodov, a tak bude dôležité, aby sme zvládli každý duel,“ dodala Klimášová. 

Nominácia SR ženy na turnaj B-skupiny I. divízie MS v Rige:

Hráčky podľa klubov
Zuzana DOBIAŠOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lucia DRÁBEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Hana FANČOVIČOVÁ HC ŠKP Bratislava
Ema GÁLISOVÁ HC ŠKP Bratislava
Janka HLINKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lucia IŠTOCYOVÁ HC ŠKP Bratislava
Nikola JANEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Barbora KAPIČÁKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Tatiana KORENKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Romana KOŠECKÁ HC ŠKP Bratislava
Lívia KÚBEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Andrea RIŠIANOVÁ HC ŠKP Bratislava
Ema TÓTHOVÁ HC ŠKP Bratislava/HK Lokomotíva Nové Zámky
Lilien BEŇÁKOVÁ HK Brezno/ŽHK Poprad
Emília LESKOVJANSKÁ ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava
Laura ŠULIKOVÁ ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava
Tatiana BLICHOVÁ HC Prešov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Nikola NEMČEKOVÁ VLCI Žilina-mládež/HC ŠKP Bratislava
Lucia HALUŠKOVÁ KMH Budapešť/Maď.
Iveta KLIMÁŠOVÁ AIK Solna/Švéd.
Simone Martina BEDNÁRIK Oswego State University/USA
Lívia DEBNÁROVÁ Winchendon School/USA
REALIZAČNÝ TÍM
Manažérka Ľubomíra KOŽANOVÁ
Hlavný tréner Miroslav MOSNÁR
Asistentka trénera Iveta FRÜHAUF
Tréner brankárok Roman MEGA
Kondičný tréner Ľubomír ZELENÝ
Lekárka Lucia MIHALEOVÁ
Fyzioterapeutka Eva SLAMOVÁ
Kustódi Marián HLUCH, Aleš BOHDAN

Náhradníčky: HC Slovan Bratislava/HC ŠKP Bratislava - Kristína ŠIMNOVÁ, Alžbeta ŠULÍKOVÁ, Emma PLANKENAUEROVÁ, HC ŠKP Bratislava - Simona HUPKOVÁ, Laura JANCSÓOVÁ, Lily STERN, MHK Martin - Nina ŠTRBÁKOVÁ, ŽHK Poprad - Alexandra GABORĆÍKOVÁ, ŽHK 2000 Šarišanka Prešov - Adriána ŠTOFANKOVÁ, EC Graz Huskies (AUT) - Nikola RUMANOVÁ, Budapešť Jegkorong Akademia (HUN) - Romana HALUŠKOVÁ.


Fotogaléria

Ďalšie články