Výbornú ligovú formu chcú využiť na historický pohárový úspech, Bača: Favorit je jasný

Veľmi zaujímavú zápletku sľubuje semifinále JOJ Šport Slovenského pohára medzi Žiarom nad Hronom a Považskou Bystricou. Oba celky sa v uplynulých týždňoch dostali do výbornej formy, ktorú plánujú v sobotu večer pretaviť v postup do finále. Ako domáci tím sú síce oficiálne vedení „indiáni“, celý pohárový víkend sa však uskutoční v domácom prostredí „panterov“. Vstupenky na podujatie si môžete kúpiť v sieti Ticketportal.

Žiar v spoločnosti troch najlepších tímov SHL

Stredajší triumf na ľade Prešova 5:3 len potvrdil fazónu Žiaru nad Hronom z ostatného obdobia. Štyri víťazstvá v rade a šesť z ostatných siedmich zápasov sú ďalšími dôkazmi formy zverencov trénera Baču. „To už je za nami a stojí pred nami súper, ktorý sa dostal na druhé miesto tabuľky. Hlavne doma sú veľmi silní, takže favorit zápasu je jasný,“ vraví hlavný kormidelník Žiaru nad Hronom.

„Sme radi, že sme sa dostali tak ďaleko. Dostali sa tam okrem nás prvé tri tímy TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Je to pre nás motivácia. Sme radi, že tam môžeme ísť. Uvidíme, ako dopadne zápas, keďže Považská Bystrica je vo výbornej forme a na ich ľade sme už dvakrát prehrali. Sú favorit a ja verím, že sa na nich dobre pripravíme,“ pokračuje Jerguš Bača.

Majster sveta z roku 2002 ešte nevie upresniť, v akej zostave nastúpi jeho tím na sobotný semifinálový duel. „My sme ako jediný tím z najlepšej štvorice farma. Preto sa na to pozeráme trošku inak. Presnú zostavu, v ktorej vycestujeme do Považskej Bystrice, budeme vedieť až v sobotu ráno,“ priznáva Bača.

Fekiač Jakúbek

Hokejisti Žiaru nad Hronom túžia zvíťaziť na tretí pokus na ľade Považskej Bystrice. Zdroj: Mário Bóna

Najproduktívnejší hráč TIPOS Slovenskej hokejovej ligy Martin Jakúbek tvrdí, že so spoluhráčmi túžia po ďalšom veľkom úspechu pre žiarsky hokej. „Určite chceme zabojovať o výhru v pohári. Rovnako, ako každý jeden tím, čo tam ide. Ak sa nám to podarí, bol by to pre Žiar nad Hronom historický moment. Musíme dodržiavať taktiku, ktorú si určíme a dať viac gólov ako súper,“ vraví krídelník, ktorý v úvode sezóny nastúpil na štyri zápasy aj vo Zvolene.

Po posledných výsledkoch panuje v mužstve výborná nálada. „Na druhej strane, my sme tu taká skvelá partia ľudí, že ani neviem, čo by sa muselo stať, aby sme mali zlú náladu a nevedeli vtipkovať,“ vraví žiarska „tridsaťosmička“. Dohady o svojej fantastickej forme (21 zápasov, 34 bodov za 17 gólov a 17 asistencií) odsúva stranou. „Keby mám životnú formu, mám na konte už sto bodov. Vôbec to tak neberiem, človek je raz hore, raz dole,“ dodal Jakúbek.

Cesta HK MŠK Indian Žiar nad Hronom do semifinále

Skupinová fáza, C-skupina

60513
MŠK Indian Žiar nad Hronom  MŠK Indian Žiar nad Hronom
3:1
11.08.2023
HC MIKRON Nové Zámky HC MIKRON Nové Zámky
60516
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
5:3
06.09.2023
MŠK Indian Žiar nad Hronom  MŠK Indian Žiar nad Hronom
60518
HC Topoľčany HC Topoľčany
2:3
29.08.2023
MŠK Indian Žiar nad Hronom  MŠK Indian Žiar nad Hronom

Užiť si to a potešiť domácich fanúšikov

Tri výhry v rade a celkovo deväť z posledných jedenástich duelov vystrelilo Považskú Bystricu na druhú priečku tabuľky TIPOS SHL za suverénnu Žilinu. Pritom úvod sezóny nebol príliš presvedčivý. „Nálada je, samozrejme, super. Chalani si užívajú hokej. Naša práca je, aby sme im ukázali, že vyhrávať sa dá viacerými spôsobmi. Myslím si, že už na to prišli. Máme viacero systémov, s ktorými sa hráme a zdokonaľujeme,“ hovorí tréner Jakub Ručkay.

Podobne to vidí aj Jakub Cíger. „Máme výbornú formu a sme za to radi. Aj nálada v kabíne je skvelá, veď nie je zvykom, že Považská Bystrica je takto vysoko, takže si to užívame. Rovnako pristupujeme aj k poháru. Nemyslíme na to, že musíme vyhrať. Ani v jednom zápase v nesmierne vyrovnanej lige nie sme nejaký extrémny favorit. Ideme ukázať, čo vieme,“ hovorí skúsený 33-ročný útočník.

Ako priznal Ručkay, do pohárového semifinále nenastúpi jeho tím v plnej sile. Absencie však špecifikovať nechcel. „Určite nebudeme mať k dispozícii kompletný káder. Nejakí chalani sa nám vracajú po zranení, ale to, s kým budeme môcť rátať, budeme vedieť až v piatok.“  

Účasť medzi najlepšou štvoricou berú v Považskej Bystrici ako odmenu za to, čím si doteraz v ročníku prešli. „Nemáme veľké očakávania, všetko berieme zápas po zápase. Samozrejme, je super, že sa môžeme zúčastniť niečoho takého ako finálový víkend. Je to zadosťučinenie našej práce od začiatku sezóny. Hoci na začiatku sme sa trochu natrápili, aby si to všetko sadlo. Chceme dosiahnuť vždy najviac. Do sobotného zápasu dáme všetko a uvidíme, ako to dopadne,“ vraví Ručkay.

Jakub Cíger

Využijú "panteri" v semifinále JOJ Šport Slovenského pohára výhodu domáceho prostredia? Zdroj: Mário Bóna

Obrat k lepšiemu a rozdiely v hre vidia aj samotní hráči. „Postupne sme začali chápať, ako máme hrať, aký máme systém. A myslím si, že naši brankári odvádzajú výbornú robotu. To je možno aj najväčší rozdiel oproti minulému roku. Takisto systém, ktorý do nás vštepuje tréner a návyky sa nám dostávajú do krvi. Hráme jednoduchšie a preto je to aktuálne výsledkovo dobré,“ myslí si Cíger.

V súboji mužstiev v „laufe“ sa očakáva vyrovnaný duel. V prospech „panterov“ hovorí fakt, že svojho sobotného súpera dokázali na domácom ľade už dvakrát zdolať. Podarí sa im to pred svojimi divákmi aj v pozícii piaperovo hosťujúceho tímu? „Súper má perfektnú formu, podobnú ako my. Aj preto sa teším na tento zápas. Už len taká maličkosť ako zmena striedačiek môže zmeniť priestorové vnímanie hráčov. Sám som zvedavý, ako to pojmeme, ako budeme reagovať. Máme nejaké systémy, ktoré použijeme a vyskúšame si nejaké nové veci. Verím, že sa nám aj tretíkrát v tejto sezóne podarí zdolať Žiar,“ pokračuje tréner, ktorý zamieril do Považskej Bystrice pred touto sezónou.

Hoci lákavé je už domáce semifinále, prípadná nedeľná účasť vo finále by bola z pohľadu domáceho tímu pekným vyvrcholením turnajového víkendu. „Budem spokojný, keď hráči do toho vložia srdiečko a ukážu všetko, čo vedia a čo sme sa naučili. A potom uvidíme, ako to dopadne. Jasné, každý chce byť na konci víťaz, je to hokej, treba bojovať. Verím tomu, že ak sa budeme držať plánu, dokážeme zdolať každého,“ dodal Ručkay.

Ešte v závere minulej sezóny oslávili hokejisti Žiaru výhrou v Považskej Bystrici postup z kvalifikácie play-off do štvrťfinále. „Panterov“ však stará domáca prehra z rozhodujúceho zápasu nemáta.  „Chceme vyhrať a nad minulým rokom vôbec nerozmýšľame. Chceme vyhrať celý pohár, užiť si to a potešiť našich fanúšikov,“ tvrdí Cíger, ktorý si v úvode sezóny prešiel zdravotnými peripetiami. „Cítim sa konečne lepšie. Mal som zlomený nos a otras mozgu ešte nedávno. Ale už som odohral nejaké zápasy, je to lepšie a lepšie, len v tom pokračovať. Musíme sa starať o seba, aby sme neboli zranení a hrali takto aj naďalej,“ zakončil Cíger.

Cesta HK ‘95 Považská Bystrica do semifinále

Skupinová fáza, D-skupina

60520
HKM Rimavská Sobota HKM Rimavská Sobota
2:3
08.09.2023
HK ‘95 Považská Bystrica HK ‘95 Považská Bystrica
60522
MHK AUTOCAR Dolný Kubín MHK AUTOCAR Dolný Kubín
1:4
05.09.2023
HK ‘95 Považská Bystrica HK ‘95 Považská Bystrica
60523
MŠK Púchov MŠK Púchov
0:2
25.08.2023
HK ‘95 Považská Bystrica HK ‘95 Považská Bystrica

Súvisiace články