Štartuje 2. Slovenská hokejová liga s legendárnym Jozefom Stümpelom a viacerými bývalými extraligovými matadormi

BRATISLAVA (SZĽH) – S trinástimi účastníkmi štartuje v sobotu 7. októbra aj tretia najvyššia slovenská klubová hokejová súťaž. Do sezóny 2023/24 prichádza s vynoveným názvom v znení 2. Slovenská hokejová liga. Víťaz ročníka si vybojuje miestenku do vyššej TIPOS Slovenskej hokejovej ligy pre sezónu 2024/25.  

V blížiacom sa ročníku 2. SHL sa predstaví hneď niekoľko účastníkov, ktorí v minulej sezóne pôsobili o súťaž vyššie. Jedným z nich je klub HK Brezno, ktorý vypadol z TIPOS SHL. Minuloročný účastník TIPOS SHL klub HK Martin po sezóne ukončil činnosť a prvoligovú licenciu previedol do Prešova. Seniorský hokej v meste sa podujal zachovať mládežnícky klub MHA Martin, ktorý prihlásil seniorské družstvo do tretej najvyššej súťaže. Predstaví sa v nej aj nové družstvo HK Slovan Levice, keďže účastník TIPOS SHL HK Levice s.r.o. požiadal o výnimku a na jednu sezónu presťahoval mužský tím do Popradu, kde bude pôsobiť ako farma pod marketingovým názvom AquaCity Pikes. Vzhľadom na neskorší októbrový štart 2. SHL sa Levičania rozhodli prihlásiť do tretej najvyššej súťaže s cieľom udržať kostru mužstva pre plánovaný budúcosezónny návrat A-mužstva z Popradu späť do Levíc.

Trinásť účastníkov 2. SHL v sezóne 2023/24 je rozdelených do dvoch skupín na základe geografickej pôsobnosti. V áčku budú proti sebe nastupovať Brezno, Púchov, Hamuliakovo, Martin, Partizánske, Levice a Senica, v béčku zas Bardejov, Detva, Dolný Kubín, Sabinov, Gelnica a Kežmarok. V základnej časti sa stretne každý s každým systémom doma vonku. Následne sa súťaž prehupne do nadstavbovej fázy. V nadstavbovej C-skupine sa ocitnú prvé tri tímy tabuľky z A-skupiny aj B-skupiny a budú spoločne dvojkolovým systémom doma – vonku bojovať o nasadenie do play-off. Nižšie nadstavbové skupiny budú tvoriť tímy umiestnené na 4. až 7. mieste v prípade A-skupiny, resp. 4. až 6. mieste v prípade B-skupiny. Aj tu odohrajú tímy medzi sebou zápasy dvojkolovo doma – vonku, pričom najlepšie postavené z nich v oboch skupinách si vybojujú účasť vo štvrťfinále play-off.

Vyraďovacia fáza bude prebiehať tradičným spôsobom. Vo štvrťfinále, semifinále, vo finále aj v sérii o 3. miesto sa bude hrať na tri víťazné stretnutia. Tím, ktorý sa stane víťazom 2. SHL v sezóne 2023/24, bude mať právo štartovať v TIPOS SHL 2024/25. Jeho meno bude známe najneskôr 6. apríla 2024.

Aj v tomto ročníku sa na súpiskách tímov 2. SHL pre ročník 2023/24 vyskytli zaujímavé hokejové mená, ktoré v minulosti pôsobili nielen v najvyššej slovenskej súťaži, ale aj v NHL a popredných európskych ligách. Podľa oficiálnej facebookovej stránky HK Slovan Levice figuruje na súpiske aj 51-ročný veterán Jozef Stümpel, majster sveta z Göteborgu. Senica má vo svojom kádri hneď niekoľko známych mien. Niekdajší obranca Skalice, Košíc či Žiliny Ivan Jankovič nastúpil v extralige na vyše 360 zápasov, útočník René Jarolín ich má viac ako 500. Branislav Rehuš zas nastupoval dve sezóny za Duklu Trenčín, pričom v minulosti hral nadnárodnú EBEL ligu či druhú najvyššiu českú súťaž. Brezno povedie 35-ročný obranca Marek Biro s vyše 450 extraligovými zápasmi, v bránke Detvy sa predstaví niekdajší dlhoročný slovenský reprezentant Karol Križan.

ÚČASTNÍCI 2. SHL V SEZÓNE 2023/24:

Skupina A: HK Brezno, MŠK Púchov, HO HAMIKOVO O.Z. Hamuliakovo, MHA Martin, HK Iskra Partizánske, HK Slovan Levice s.r.o., Hockey Club Dukla Senica.

Skupina B: HK Bardejov, HK Detva, MHK Dolný Kubín, s.r.o., HK Sabinov, HK Slovan Gelnica, MHK Kežmarok.