Slovenky odštartovali záverečnú prípravu na šampionát v Rige s 23 hráčkami

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia v stredu odštartovala prvý blok záverečnej prípravy na vrchol aktuálnej sezóny v podobe turnaja B-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta, ktorý sa uskutoční od 31. marca do 6. apríla v lotyšskej Rige. Na zraze v Bratislave sa hlásilo 23 hráčok, Simone Bednárik a Lucia Halušková sa pripoja k družstvu v najbližších dňoch. 

Zverenky hlavného kouča Miroslava Mosnára absolvujú v priebehu aktuálneho týždňa celkovo päť tréningových jednotiek na ľade a v sobotu popoludní odohrajú prípravný duel s rakúskym účastníkom EWHL SKN Sabres St. Pölten. 

Základ kádra tradične tvoria hráčky z tímu centralizovanej prípravy reprezentácie HC ŠKP Bratislava, ktorý v sobotu získal majstrovský titul v spomenutej Európskej ženskej hokejovej lige (EWHL). „Potrebovali sme niečo pozitívne, keďže výsledky v reprezentácii počas tejto sezóny neboli také, aké sme si predstavovali. Verím, že to bude dobrý impulz, najmä z toho psychického hľadiska,“ povedal hlavný tréner ženskej reprezentácie Miroslav Mosnár, ktorý v tomto ročníku viedol aj spomenutý tím HC ŠKP Bratislava.

Kouč s extraligovými skúsenosťami má v nominácii taktiež viacero legionárok z Maďarska, Švédska, Severnej Ameriky alebo Číny. V Ázii strávila sezónu dvojica Lucia Drábeková a Barbora Kapičáková. „Sú to hráčky, ktoré poznáme a v minulosti pôsobili v ŠKP Bratislava. Informácie o ich výkonoch v Číne sú však minimálne, keďže zápasy z tamojšej ligy sme nemali možnosť sledovať. Spoliehame sa na to, že nejaký základ už majú z minulého ročníka a svoje úlohy zvládnu,“ pokračoval Mosnár.

Slovenské reprezentantky vlani v auguste vypadli z druhej najvyššej kategórie majstrovstiev sveta, keď im nevyšiel turnaj v čínskom Šen-čene. Neuspeli vtedy ešte pod taktovkou Fína Arta Sieppiho, ktorý vo februári skončil na lavičke národného tímu. V Rige budú Slovenky bojovať o jedinú postupovú miestenku späť do A-skupiny I. divízie. Postupne vyzvú Lotyšky (31. marca o 18.30), Slovinky (1. apríla o 15.00), Britky (3. apríla o 11.30), Talianky (5. apríla o 11.30) a Poľky (6. apríla o 15.00). 

„Do začiatku turnaja naše súperky ešte podrobnejšie odskautujeme, pretože s nimi nemáme pravidelný kontakt na medzinárodnej scéne. Verím, že sa na šampionát dobre pripravíme. Čaká nás ešte jeden prípravný zápas proti kvalitnému protivníkovi, ktorý je na tom technicky veľmi slušne. V tomto období nie je jednoduché nájsť súpera na konfrontáciu. Preto sme radi, že nemusíme hľadať na prípravný duel nejaký chlapčenský kolektív, ale môžeme hrať so ženami,“ doplnil Mosnár.

Nominácia SR Ženy na I. blok záverečnej prípravy pred MS B-skupiny I. divízie (20. - 24. 3.):

Hráčky podľa klubov
Zuzana DOBIAŠOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lucia DRÁBEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Hana FANČOVIČOVÁ HC ŠKP Bratislava
Ema GÁLISOVÁ HC ŠKP Bratislava
Janka HLINKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lucia IŠTOCYOVÁ HC ŠKP Bratislava
Nikola JANEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Barbora KAPIČÁKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Tatiana KORENKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Romana KOŠECKÁ HC ŠKP Bratislava
Lívia KÚBEKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Andrea RIŠIANOVÁ HC ŠKP Bratislava
Lily STERN HC ŠKP Bratislava
Laura JANCSÓOVÁ HC ŠKP Bratislava
Ema TÓTHOVÁ HC ŠKP Bratislava/HK Lokomotíva Nové Zámky
Lilien BEŇÁKOVÁ HK Brezno/ŽHK Poprad
Emília LESKOVJANSKÁ ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava
Laura ŠULIKOVÁ ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava
Tatiana BLICHOVÁ HC Prešov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Adriána ŠTOFANKOVÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Nikola NEMČEKOVÁ Vlci Žilina-mládež/HC ŠKP Bratislava
Lucia HALUŠKOVÁ KMH Budapešť/Maď.
Iveta KLIMÁŠOVÁ AIK Solna/Švéd.
Simone Martina BEDNÁRIK Oswego State University/USA
Lívia DEBNÁROVÁ Winchendon School/USA
REALIZAČNÝ TÍM
Generálna manažérka Ľubomíra KOŽANOVÁ
Hlavný tréner Miroslav MOSNÁR
Asistentka trénera Iveta FRÜHAUF
Tréner brankárok Roman MEGA
Kondičný tréner Ľubomír ZELENÝ
Lekárka Lucia MIHALEOVÁ
Kustód Dušan ČULKA

Fotogaléria

Ďalšie články