Slovenky čaká na jar výzva. Sieppi: Som presvedčený o tom, že v Rige odohráme vydarený šampionát

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenskú ženskú hokejovú reprezentáciu čaká už o mesiac a pol vystúpenie na turnaji B-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta. Zverenky fínskeho hlavného trénera Arta Sieppiho však pred vrcholom aktuálnej sezóny zažívajú výsledkovú krízu. Sériu prehier na medzinárodnej scéne natiahli už na 12 duelov, hoci v poslednom zápase na minulotýždňovom domácom Turnaji štyroch krajín v Bratislave boli veľmi blízko k jej prerušeniu.

V záverečnom súboji s Maďarkami podali najlepší výkon na podujatí a ešte sedem minút pred koncom riadneho hracieho času viedli 3:1. V koncovke tretej tretiny však súperkám dovolili vyrovnať a napokon prehrali 3:4 po samostatných nájazdoch. V ďalších dvoch zápasoch na turnaji podľahli Nórkam 0:5 a Francúzkam 1:6.

„Napriek nepriaznivým výsledkom považujem tento turnaj za prínosný. Potrebujeme sa konfrontovať s takými kvalitnými protivníkmi. Ak sa pozrieme na súpisky Nórska, Francúzska a Maďarska, tak na nich vidíme hráčky pôsobiace v kvalitných tímoch v Európe aj v zámorí. Bolo pozitívne, že slovenskí fanúšikovia mohli sledovať špičkový ženský hokej,“ hovoril Sieppi. 

Päťdesiatosemročný kouč čaká na víťazstvo so slovenskou ženskou reprezentáciou od apríla 2023. „Mali sme počas turnaja dobrú debatu s líderkami tímu. Samozrejme, všetci si uvedomujeme stav, v ktorom sa nachádzame. Rozoberali sme s dievčatami, ako sa cítia. Je to nevídaná situácia pre hráčky, ale aj pre mňa ako trénera. Nikdy v živote som nezažil toľko prehier v rade. Som však rád, že dievčatá po dvoch úvodných prehrách na turnaji dobre zareagovali a odohrali kvalitných 65 minút s Maďarkami. Postupne sa zlepšovali a to je dôležité,“ pokračoval fínsky kouč.

Slovenský tím od augustového šampionátu A-skupiny I. divízie v Číne dopláca na slabú efektivitu. Často súperky prestrieľa, ale chýba mu gólová produktivita. „Hráčky vedia, že musia zlepšiť streľbu aj všetky činnosti spojené so strieľaním gólov. Potrebujeme byť efektívnejší v presilovkách, zodpovední v oslabeniach a taktiež sa musíme vyhýbať zbytočným faulom.“

Najbližšie sa zíde slovenská ženská reprezentácia v marci v rámci záverečnej prípravy na turnaj B-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta, ktorý privíta Riga od 31. marca do 6. apríla. V lotyšskej metropole budú Slovenky bojovať o postup do vyššej výkonnostnej skupiny v konkurencii domácich hokejistiek a reprezentantiek Poľska, Talianska, Slovinska a Veľkej Británie. 

„Čaká nás výzva, ale som presvedčený o tom, že dievčatá prídu v marci stopercentne pripravené na záverečný kemp pred majstrovstvami sveta, odohrajú vydarený šampionát v Rige a budeme sa radovať z postupu do vyššej kategórie MS,“ uzavrel Sieppi. 


Ďalšie články