Rozdiely medzi základnou časťou a play-off – spôsob predĺženia vo vyraďovacej časti Tipos Extraligy

Záverečným 50. kolom sa skončila základná časť Tipos Extraligy. Už tri dni po vyjasnení všetkých tabuľkových nejasností odštartuje vyraďovacia časť. Najskôr sa v kvalifikácií o postup do play-off stretnú tímy, ktoré sa umiestnili na siedmom až desiatom mieste tabuľky. Víťazi si zabezpečia účasť vo štvrťfinále proti dvom najlepším tímom základnej časti. Najdôležitejšia fáza súťaže so sebou prináša hneď niekoľko pozmenených pravidiel. Mení sa systém predĺženia a samostatných nájazdov. Aby si fanúšikovia Tipos Extraligy vo všetkom udržali potrebný prehľad, pripravili sme krátky súhrn už naznačených zmien.

SPÔSOB PREDĹŽENIA A SAMOSTATNÝCH NÁJAZDOV

Ak sme v základnej časti po šesťdesiatich minútach nespoznali víťaza, po krátkej pauze nasledovalo atraktívne päťminútové predĺženie vo formáte troch proti trom. Pokiaľ nedokázal ani jeden z tímov počas tohto časového rozpätia skórovať, o osude stretnutia rozhodovali samostatné nájazdy piatich korčuliarov z jedného aj druhého tímu, resp. až do rozhodnutia.

Predĺženie kvalifikácia o play-off

Zmena nastáva v dĺžke, ale aj množstve hráčov na ľade už od prvého zápasu vyraďovacej fázy. Po skončení tretej tretiny za nerozhodného stavu dôjde k štandardnej prestávke s úpravou ľadovej plochy.

Kvalifikácia o play-off sa hrá na tri víťazné zápasy. V prvých dvoch zápasoch kvalifikácie, ako aj v treťom, ak je stav série 1:1 a teda sa nemôže rozhodnúť o postupujúcom, sa odohrá jedno 20-minútové predĺženie vo formáte piatich proti piatim. Ak v ňom nepadne rozhodujúci „zlatý gól“, na rad prídu samostatné nájazdy. Ak však „hrozí“ ukončenie série a stav je 2:0 pre jeden tím po 2. zápase série, k samostatným nájazdom nemôže dôjsť a hrajú sa 20-minútové predĺženia až do rozhodnutia. Toto pravidlo logicky platí aj vo 4. a 5. zápase kvalifikačnej série.

Predĺźenie play-off extraligy

Tieto pravidlá pokračujú analogicky aj v samotnom play-off. Štvrťfinále, semifinále a finále sa hrá už na štyri víťazné zápasy. V prvých troch zápasoch, rovnako tak vo 4. zápase, ak nie je stav série 3:0 pre nejaký z tímov, môžu za nerozhodného stavu po 20-minútovom predĺžení rozhodnúť o víťazovi samostatné nájazdy. Ak je však vo 4. zápase stav série 3:0, nasledujú 20-minútové predĺženia až do rozhodnutia a nemôže sa rozhodnúť v samostatných nájazdoch. Od 5. zápasu toto pravidlo platí automaticky, aj ak je stav série 2:2!