Odborné zložky SZĽH diskutovali na tému odlivu hráčov z domácich mládežníckych súťaží

BANSKÁ BYSTRICA (SZĽH) – Problematika odlivu hráčov z mládežníckych kategórií v systéme súťaží Slovenského zväzu ľadového hokeja bola ústrednou témou nedávneho zasadnutia odborných zväzových zložiek a zástupcov časti klubov v Banskej Bystrici. V minulosti viackrát diskutovanú tému opätovne otvorili s cieľom navrhnúť riešenie, ktoré by odliv mohlo zmierniť na báze vyššej informovanosti mladých hráčov, no predovšetkým ich rodičov. 

Na stretnutí sa zúčastnili prezident SZĽH Miroslav Šatan, generálny sekretár Miroslav Lažo, viacerí členovia výkonného výboru SZĽH, členovia Komisie mládeže, zástupcovia športového, reprezentačného, právneho, metodického i rozvojového oddelenia SZĽH ako aj regionálne štruktúry SZĽH, ktoré prizvali zástupcov prevažne menších hokejových klubov. Cieľom bolo znovuotvorenie diskusie so zreteľom na odliv mladých hokejistov zo Slovenska do zahraničia v skorom veku. Aktéri stretnutia hľadali odpovede na otázky, aká motivácia vedie rodičov mladých slovenských hokejistov, aby ich vo veku 14 až 15 rokov posielali do zahraničných súťaží, o ktorých majú minimum informácií.

„Základ odlivu mladých hráčov do zahraničia pramení v chýbajúcich komplexných informáciách pre tých, ktorí o odchodoch rozhodujú, čo nemusia byť vždy len rodičia. Navyše, niekedy sú rozhodnutia ovplyvňované aj sprostredkovateľmi, ktorí ponúknu skreslené informácie o prostredí, kam hráčov posielajú. Preto zo zasadnutia vyplynula potreba riešenia v podobe prípravy informačno-edukačného materiálu, ktorá poskytne rodičom dostatok pravdivých informácií. Materiál vypracuje Komisia mládeže v spolupráci s odbornými zložkami SZĽH,“povedal na margo pondelňajšieho stretnutia generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo.

Už v roku 2011 participoval Slovenský zväz ľadového hokeja na príprave odborného materiálu, ktorý vznikol z dôvodu častého a z vekového hľadiska i skorého odchodu hráčov z domácich dorasteneckých súťaží do zahraničia. Mnohí sa vrátili, pretože nevedeli, čo ich v zahraničí čaká a zistili, že na pôsobenie v daných súťažiach nie sú adekvátne pripravení. Odborný materiál pod záštitou Medzinárodnej hokejovej federácie preložený do slovenčiny vtedy zvyšoval mieru informovanosti pre hráčov aj rodičov o týchto súťažiach. Obdobný dokument by mal vzniknúť aj v súčasnosti. „Je potrebné, aby rodičia vedeli, kam dieťa posielajú a čo ho tam čaká. Prípravou tohto materiálu nechceme brániť hráčom, aby odchádzali do zahraničia. Môžu sa slobodne rozhodnúť. Dôležité však je, aby neodchádzali príliš skoro a napríklad do neznámych zámorských stredoškolských mládežníckych súťaží. Je to jednak drahé, jednak to nemusí byť efektívne z hľadiska vývoja mladého hráča. Často odíde do neznámeho prostredia, v ktorom sa v mladom veku nemusí ideálne začleniť a vráti sa domov na Slovensko frustrovaný, v niektorých prípadoch odhodlaný skončiť s hokejom,“ pokračuje Lukáš Pék, predseda Komisie mládeže.

Pripravovaný informačno-edukačný dokument by mal zahŕňať akýsi stručný opis každej zo súťaží, kam slovenskí rodičia najčastejšie posielajú svoje deti. „Pôjde o akúsi sumarizáciu aspektov, ktoré môžu nielen priaznivo ale aj negatívne vplývať na rast hokejistu. Upozorníme rodičov napríklad na skutočnosť, že v danej súťaži sa hrá neprimerane vysoké množstvo zápasov na úkor tréningového procesu, čo je vo veku 14 a 15 rokov viac škodlivé, ako priaznivé pre telo mladého hráča. Nehovoriac o reálnej úrovni kvality danej súťaže, ktorá je v mnohých prípadoch diskutabilná,“ dodal Lukáš Pék.