Mládežnícki tréneri sa priúčali systému mužskej reprezentácie pod vedením Craiga Ramsayho

ZVOLEN/BRATISLAVA (SZĽH) – Pred minulotýždňovým štvrtkovým zápasom Slovenska s Nemeckom vo Zvolene sa v jeho dejisku konal vzdelávací seminár pre hlavných trénerov z klubov extraligy aj 1. ligy v kategóriách dorastu a juniorov a tiež vedúcich tréneroch mládeže. Medzi prednášajúcimi nechýbal hlavný tréner mužskej reprezentácie Craig Ramsay či kouč juniorského národného tímu Ivan Feneš.

Dovedna sa na seminári vo Zvolene zúčastnilo 58 trénerov z celého Slovenska. V úvode popoludnia si vypočuli prednášku o hernej filozofii a detailoch hry našej mužskej reprezentácie pod vedením Craiga Ramsayho. „Našim cieľom bolo ukázať trénerom rôzne detaily hry, ktorými sa prezentujeme na medzinárodnom ľade a následne si ich pozrieť naživo v zápase proti Nemecku. Zamerali sme sa na detaily v útočnom a strednom pásme s názornými videoukážkami z jednotlivých zápasov,“ vysvetlil na úvod Igor Andrejkovič, manažér vzdelávania trénerov v SZĽH a videotréner slovenskej mužskej reprezentácie.

V rámci hernej identity národného tímu si mládežnícki tréneri mohli pozrieť príklady aktívnej hry s pukom i bez neho v útočnom či strednom pásme a tiež rýchly prechod do útoku. „Našu filozofiu tvorí niekoľko jednoduchých princípov. Pravidelne o týchto veciach hovorím aj do médií, aby aj verejnosť vedela, ako sa snažíme hrať a čo od nás môže očakávať. Oveľa dôležitejšie však je diskutovať o týchto veciach na odbornej úrovni s mladšími trénerskými kolegami na Slovensku, aby nám pomáhali vychovávať a vzdelávať hráčov v systéme, ktorý vyznávame,“ hovorí Craig Ramsay, ktorý sa každoročne zúčastňuje seminárov či webinárov pre mládežníckych trénerských kolegov na Slovensku.

Trénerský štáb mužskej reprezentácie na čele s kanadským koučom a tiež generálny manažér Miroslav Šatan, ktorý sa na seminári zúčastnil, sa snažili mládežníckym trénerom z kategórií dorastu a juniorov vštepiť snahu o aktívnejšiu hru s pukom aj bez puku na príklade herného prejavu nielen slovenského A-tímu, ale aj toho juniorského, ktorý sa nedávno predstavil na svetovom šampionát hráčov do 20 rokov vo Švédsku. „Trénerov sa snažíme nabádať k aktivite v hre s pukom na hokejke, ale aj bez neho, aby mali hráči opätovnú snahu ho získať a v plnej rýchlosti sa vydať do útočného pásma, strieľať na bránku a dorážať puky do nej. Chceme hrať rýchlo, aktívne a smerom dopredu. Opatrná hra nie je zárukou úspechu. Je to smrť, ako zvyknem hovoriť. Preto je dôležité stretávať sa s trénermi v našich mládežníckych kluboch, aby si osvojili túto filozofiu a hráči do reprezentácií chodili s tým, že ju majú krvi, že ju poznajú a že vedia, ako chceme, aby hrali,“ doplnil Craig Ramsay.

Druhá časť štvrtkového popoludnia patrila prednáške hlavného kouča juniorskej reprezentácie Ivanovi Fenešovi. Klubovým trénerským kolegom poskytol videoukážky z hry dvadsiatky na uplynulých MS vo Švédsku a rovnako odporúčania do tréningového procesu medzi juniormi a dorastencami. Podvečer sa prítomní tréneri presunuli na duel Slovenska s Nemeckom, ktorý zverenci trénera Craiga Ramsayho, aj vďaka prvkom, o ktorých skúsený tréner rozprával niekoľko hodín predtým, napokon vyhrali 4:3 po predĺžení.