Fehérváry strelil svoj tretí gól, Minnesota prišla o víťaznú sériu

NEW YORK - Slovenský hokejista Martin Fehérváry pomohol v noci na nedeľu v zámorskej NHL gólom k víťazstvu Washingtonu na ľade Buffala 3:2 po samostatných nájazdoch. Dvadsaťdvaročný obranca vyrovnal v 46. minúte na 2:2, keď po prihrávke Alexandra Ovečkina strelou z prvej prepálil Ukku-Pekku Luukkonena v bránke Sabres. Bol to jeho tretí presný zásah a šiesty bod (3+3) v sezóne. V nájazdovom rozstrele rozhodol o víťazstve Capitals v tretej sérii T.J. Oshie.

Fehérváry pritom nedohral predošlý zápas v noci na sobotu s Pittsburghom po tom, ako ho zasiahol do hlavy útočník Penguins Brock McGinn. Napokon sa vyhol vážnejšiemu zraneniu a mohol nastúpiť v ďalšom dueli, v ktorom zachránil pre svoj tím predĺženie. Okrem dôležitého gólu si počas 19:45 minút pripísal aj plusový bod, vyslal tri strely na bránku a rozdal až sedem "hitov". Sabres sa trápia, utrpeli siedmu prehru v rade. "Bol to veľký comeback. Hrať dva zápasy za dva dni je náročné, ale v tretej tretine sme zabrali a napokon sme zápas vyhrali. Som veľmi šťastný, všetci sme išli na doraz, zvíťazili sme ako tím," povedal pre nhl.com slovenský obranca, ktorého štart v zápase bol otázny. Po zákroku McGinna vynechal proti Pittsburghu viac ako polovicu zápasu. "Bol to zlý hit. Ale dnes som sa cítil lepšie a som šťastný, že som mohol hrať," dodal Fehérváry. Z jeho gólu mal radosť aj tréner Peter Laviolette. "Teší ma, že bol odmenený dôležitým gólom. V každom zápase hrá na doraz a na ľade necháva všetko. Zaslúžil si to," povedal tréner "Caps" pre agentúru AP. Oshie zaznamenal už 46. gól v rozstrele. V historických tabuľkách je štvrtý za Jonathanom Toewsom (51), Fransom Nielsenom a Patrickom Kaneom (obaja 49). Ovečkin bodoval v piatom zápase za sebou (1+6), stále mu chýba jeden presilovkový gól, aby vyrovnal rekord NHL Davea Andreychuka (274).

V ďalšom zápase si hráči New Yorku Islanders poradili doma s New Jersey 4:2, hoci po prvrej tretine prehrávali 1:2. Z výhry "ostrovanov" sa tešil aj skúsený slovenský zadák Zdeno Chára, ktorý opäť odhodil rukavice. Tentoraz sa pobil už v 7. minúte s Masonom Geerstenom. Slovenský obranca išiel pomstiť spoluhráča Noaha Dobsona, ktorého Geersten predtým nepríjemne zasiahol do hlavy v strednom pásme. Chára okrem piatich minút za bitku dostal aj dve minúty za vyvolanie šarvátky a osobný desaťminútový trest. V zápase odohral 14 minút a zaznamenal aj jeden plusový bod. Do zostavy New Jersey sa vrátil jeho krajan Christián Jaroš, ktorý odohral za Devils 8:36 minúty s jednou strelou a tromi bodyčekmi. Jeho spoluhráč Tomáš Tatar si pripísal mínusový bod, strelu a menší trest za krosček počas 14:26 minúty v akcii. Islanders vyhrali prvýkrát v novom domovskom stánku UBS Arena, podarilo sa im to až na ôsmy pokus. K víťazstvu prispel gólom v oslabení aj Zach Parise, ktorý si tak otvoril strelecký účet v tejto sezóne. V bránke "diablov" absolvoval debut v profilige Akira Schmid. "Musím zložiť poklonu našim fanúšikom, ktorí nás neustále hnali, aj keď sa nám nedarilo. Veľmi nám to pomáhalo," povedal tréner "ostrovanov" Barry Trotz. Islanders pomohli aj návraty Brocka Nelsona a Caseyho Cizikasa. Devils vypadli tesne pred zápasom zo zostavy obranca Ryan Greaves a útočník Nico Hischier, oboch zaradili na covid listinu. V zostave ich nahradili Jaroš a Jesper Boqvist.

Dallas v zostave s Andrejom Sekerom prehral v San Jose 1:2. Slovenský obranca bol na ľade 15 a pol minúty, zaznamenal plusový bod a dve strely na bránku. Víťazstvo Sharks vychytal James Reimer, ktorý vykryl 34 pokusov hostí a oslávil tak úspešne 400. zápas v NHL. Góly "žralokov" strelili Tomáš Hertl a Erik Karlsson, za hostí sa presadil Michael Raffl.

Z víťazstva sa netešil ani Adam Ružička, ktorého Calgary podľahlo doma Bostonu 2:4. Bruins bodovali v piatom zápase za sebou, k čomu výrazne prispel brankár Linus Ullmark. Ten zlikvidoval 40 striel Flames, prekonali ho len Matthew Tkachuk a Sean Monahan. "Plamene" po trojzápasovej víťaznej sérii prehrali štyri duely za sebou. Za hostí strelil gól a pridal asistenciu Brad Marchand. Jeho spoluhráč z prvej formácie Patrice Bergeron zaznamenal 554. asistenciu v drese Bruins a dostal sa na štvrté miesto v klubovej histórii pred Phila Esposita. Ružička bol na ľade osem minút a do štatistík sa nezapísal.

Tampa Bay bez zraneného slovenského obrancu Erika Černáka prehrala na ľade Ottawy 0:4. Hetrikom prispel k triumfu domácich kapitán "senátorov" Brady Tkachuk. "Hrali sme dobre celý zápas, nepoľavili sme a som hrdý na náš tím," poznamenal Tkachuk, ktorý dosiahol prvý hetrik v NHL. Tri asistencie nazbieral Drake Batherson, Senators dosiahli v uplynulých piatich dueloch bilanciu 4-1-0. V bránke podržal tím Anton Forsberg, keď nepustil za chrbát ani jednu z 25 striel a tešil sa z prvého shutoutu v profilige. Tampa ukončila päťzápasovú víťaznú sériu, dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára neskóroval naposledy 10. mája v záverečnom zápase základnej časti proti Floride (0:4).

výsledky NHL:

Ottawa - Tampa Bay 4:0, Pittsburgh - Anaheim 1:0, Toronto - Chicago 5:4, Buffalo - Washington 2:3 pp a sn /FEHÉRVÁRY za hostí 1+0/, St. Louis - Montreal 4:1, New York Islanders - New Jersey 4:2, Arizona - Philadelphia 3:5, Edmonton - Carolina 1:3, Calgary - Boston 2:4, Seattle - Columbus 4:5 pp, San Jose - Dallas 2:1, Los Angeles - Minnesota 2:1