Druhé miesto parahokejistov na turnaji štyroch krajín

VARESE - Od 26. februára do 2. marca sa konal v talianskom Varese parahokejový turnaj štyroch krajín pod názvom Memorial „CIAZ“. Slovenská reprezentácia obsadila na turnaji konečné 2. miesto, keď vo finále nestačila na výber Česka.

V úvodnom zápase turnaja sa Slovensko predstavilo práve proti Česku. Po úvodnom góle Martina Joppu však naši súperi otočili štyrmi gólmi skóre stretnutia vo svoj prospech a zvíťazili 1:4. V druhom zápase bola našim súperom Južná Kórea, s ktorou sme v decembri minulého roka odohrali štyri vyrovnané prípravné zápasy v Dolnom Kubíne. Rovnako aj tento zápas bol z oboch strán vyrovnaný a odpor húževnatého súpera sa nám podarilo zlomiť až v tretej tretine gólom na 4:3. Posledný zápas základnej časti sme odohrali proti domácemu Taliansku, ktoré sme zdolali 3:1. 

Bez ohľadu na výsledok zápasu s Talianskom sme vedeli, že rovnaký súper nás bude čakať aj v semifinále. Posilnené Taliansko nás v semifinále potrápilo. Herne vyrovnaný zápas sa rozhodol až v predĺžení, v ktorom „zlatým gólom“ zariadil víťazstvo bývalý kapitán našej reprezentácie Marián Ligda. Podľa očakávaní boli našim finálovým súperom favorizovaní Česi, ktorí zdolali v druhom semifinále Južnú Kóreu. 

Aj keď vo finále sme neboli papierovými favoritmi, snažili sme sa zaskočiť súpera dobrou a zodpovednou hrou už od samotného úvodu. Úvodný gól zápasu však vsietil náš súper. Jednogólové skóre vydržalo až do tretej tretiny, kde sme opäť inkasovali a na výsledku nič nezmenila ani naša takmer trojminútová hra bez brankára v závere. Víťazmi turnaja sa stalo Česko, druhé miesto patrilo Slovensku, bronzovú medailu si odnieslo domáce Taliansko a poslednú priečku obsadila Južná Kórea. 

Hlasy po turnaji:

Ivan Hricko, hlavný tréner: "Počas turnaja vo Varese sme absolvovali za šesť dní 5 zápasov. Program bol nahustený a som rád, že to chalani bez väčších problémov zvládli. Podobný program nás totižto bude čakať aj na blížiacich sa majstrovstvách sveta. Turnaj nám ukázal veľa pozitívnych vecí, ale aj nejaké negatíva, na ktorých budeme musieť popracovať. Sme radi, že sme mohli byť súčasťou dobre obsadeného turnaja tímami z A-kategórie. Hodnotím to ako výbornú prípravu na májové majstrovstvá sveta."

Miroslav Dráb, generálny manažér a asistent trénera: "Turnaj vo Varese sme brali ako dobrú prípravu na blížiace sa majstrovstvá sveta, ktoré nás čakajú v máji tohto roka. Všetky tímy, ktoré prijali pozvanie, sú aktuálne účastníkmi svetovej A-kategórie a o tom svedčila aj úroveň turnaja. Chalani podali výborné výkony, hrali zodpovedne, samozrejme máme ešte čo zlepšovať. Aktuálne vrcholí naša príprava na majstrovstvá sveta. Do konca marca budeme trénovať na ľade v Dolnom Kubíne, a následne nás čakajú dve sústredenia, pravdepodobne v Martine a jedno so slovenskou hokejovou reprezentáciou do 18 rokov."