Žiaci HK Altis Námestovo so striebrom z Poľska

Malí hokejisti HK Altis Námestovo so striebornými medailami z turnaja v Poľsku, foto jasMalí hokejisti HK Altis Námestovo so striebornými medailami z turnaja v Poľsku, foto jaš

JASTRZWEBIE-ZDROJ/BRATISLAVA (SZĽH, jas) - Na zimnom štadióne  JASTOR v Jastrzebie-Zdroj sa v minulých dňoch uskutočnil 7. ročník medzinárodného turnaja detí´. Na neoficiálnych majstrovstvách Poľska sa súťažilo v dvoch vekových kategóriach - ročníky narodenia 2009/2010 resp. 2007/2008 štartovalo aj jediné družstvo zo Slovenska HK Altis Námestovo. Popri poľských tímoch sa na podujatí predstavili aj mladí hráči z Česka a Ukrajiny. O rozsahu podujatia hovorí aj fakt, že v kategórii mladých hokejistov ročníka narodenia 2007/2008, v ktorom sa predstavil aj nádeje HK Altis, si zmeralo sily 18 tímov.

V rámci trojdňových bojov sa postupne formovali skupiny, v ktorých sa následne bojovalo o konečné umiestnenie. V prvý z troch hracích dní  sa bokovalo v troch šesťčelených skupinách o postup do skupín o 1. -6. , 7. -12.  a 13. až 18. miesto. Z piatich zápasov prehrali Oravci jediný, ktorého výsledok sa však neprenášal do ďalšieho dňa. Celkovo tak  v skupine obsadili výbornú postupovú druhú priečku s impozantným skóre 53:4!  Výsledky v skupine: HK Altis - TMH Polonia Bytom 16:0, HK Altis - UKS Olivia 17 Gdańsk 7:2, HK Altis - MOSM Tychy II 13:0, HK Altis - UKH Dębica 16:0 a HK Altis - JKH GKS Jastrzębie 1:2.

Druhý deň v skupine o celkové 1. - 6. miesto absolvovali chlapci HK Altis tri zápasy. Nasadenie a celkový herný prejav súperov bol výrazne na vyššej úrovni ako v základnej skupine. Prvý duel proti MMKS Podhale Nowy Targ rozhodli dobrým záverom  vo svoj prospech v 3:1. V druhom stretnutí, ktoré bolo z hľadiska celkového poradia rozhodujúce, remizovali s neskorším víťazom turnaja  MOSM Tychy I 1:1, tretí súboj zvládli a s prehľadom si poradili s SK Karvina 6:2.

Pred záverečným dňom figurovali mladí Slováci na priebežnom prvom mieste, čo ich stavalo  postavilo do úlohy ašpiranta na celkové prvenstvo v turnaji. Dva ťažké zápasy boli náročnou úlohou, no zvládli ju zvládli na výbornú. V prvom stretnutí tesne  zdolali domáci JKH GKS Jastrzębie I 2:1, v záverečnom  zápase aj ukrajinský výber HK Galicke Levy Novojavorivsk 4:2

Mladí reprezentati HK Altis Námestovo  napokon obsadili len na základe horšieho skóre o jeden gól druhé miesto.  To však nič nemení na ich pozoruhodných úspechoch. V závere  hokejovej sezóny štartovali na niekoľkých kvalitných turnajoch, kde chlapci z Oravy  predvádzali výborný hokej s výbornými výsledkami  v konfrontácií s najlepšími rovesníkmi  z Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska a Ukrajiny.

Konečné poradie turnaja v poľskom Jastrzebie-Zdroj v apríli 2017:

1. MOSM Tychy I (Poľ.).2. HK Altis Námestovo (SR), 3. JKH GKS Jastrzębie I (Poľ.), 4. MMKS Podhale Nowy Targ  (Poľ.), 5. HK Galicke Levy Novojavorivsk  (Ukr.), 6. SK Karviná (ČR, 7. UKS Olivia 17 Gdańsk, 8. KH Legia Varšava, 9. MUKS Orlik Opole, 10. MKS Cracovia Kraków, 11. JKH GKS Jastrzębie II, 12. TMH Polonia Bytom, 13. UKH Unia Oświęcim, 14. UKS Zagłębie Sosnowiec, 15. MUKS Naprzód Janów, 16. MOSM Tychy II, 17. UKH Dębica, 18.  MUKS WTH Wrocław (všetci Poľsko)