Viliam Pongrác už nie je medzi nami

Jubilant Viliam Pongrác, foto mshk

BRATISLAVA (SZĽH) – Nečakane, o to bolestnejšie zapôsobila správa z piatku 29. januára 2016 spod Dubňa. V deň osláv 90. výročia žilinského hokeja navždy odišiel do hokejového neba  hokejista, tréner, pedagóg  Mgr. Viliam Pongrác. Rodák z Bratislavy, s ktorým sme vlani v júni oslávili  jeho krásnych osemdesiat, smeroval na hokejovú oslavu v meste pod Dubňom, v ktorom prežil 50 rokov svojho života, aby si prevzal ocenenie. Pre zlyhanie srdiečka už do Mestského divadla v Žiline nedošiel...

Viliam Pongrác, držiteľ Zlatého odznaku SZĽH, zanechal za sebou výraznú stopu v slovenskom hokeji. Odchovanec bratislavského Slovana, neskôr hráč ČH Bratislava, KpS Brno prišiel do Žiliny v sezóne 1962/63 posilniť ambície vtedajšieho hokejového klubu TJ Jednota Žilina v druhej lige skupiny B v súťaži o najvyššie priečky. To v čase, keď Žilina vyhrala v rokoch 1964/1965 SNHL a v kvalifikácii bojovala o postup do prvej celoštátnej ligy.  Po hráčskej kariére sa „Pongi“  venoval trénerskej práci v žilinskom klube.

 

Pongrác (vpravo) so žilinskými hokejistkami, s majsterkami Slovenska 1995, foto mz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viliam Pongrác (vpravo) so žilinskými hokejistkami, s majsterkami Slovenska 1995, foto mz

V jeho športovom  životopise dominujú tieto fakty: patril k zakladateľom ženského hokeja na Slovensku,  v prvom zápase ženského hokeja na Slovensku 28. 11. 1991 tréner víťazného družstva HKP Žilina, ktoré zdolalo súperky z Bratislavy vedené Ing. Alexandrom Molnárom 8:0,  so Žilinčankami prvý majster  Slovenska (1992, druhý titul o tri roky neskôr) a napokon aj prvý tréner ženskej hokejovej reprezentácie ( až do roku 1996), s ktorou na ME dva razy obsadil miesto pod medailovými stupienkami. 

 

Viliam Pongrác na lavičke ženskej reprezentácie počas šampionátu v Trnave, foto vgViliam Pongrác na lavičke ženskej reprezentácie počas šampionátu v Trnave, foto vg

Spomínaným ženským primátom predchádzali pekné trénerské výsledky v práci s mlaďou: dvakrát majster SR a dvakrát vicemajster ČSSR v dorasteneckej lige, majster Slovenska so ZVL Žilina v národnej lige, tréner družstva žiakov, dorastencov, juniorov, formoval  aj tréner Romana Kontšeka, neskôr úspešného reprezentanta Slovenska, účastníka MS i ZOH.

 „V Žiline som žil rád, našiel som tu domov. Prežil som tu pekný športový, ale aj plnohodnotný každodenný  život. Ako  pedagóg i tréner som sa stále pohyboval medzi mládežou. Polstoročia pod Dubňom urobilo zo mňa Žilinčana,"  vyznal sa pri oslavách jubilant, ktorý sa do Bratislavy vrátil v roku 2012. 

Posledná rozlúčka so zosnulým Mgr. Viliamom Pongrácom bude v piatok 5. februára 2016 o 11.15 v Krematoriu v Bratislave.