Veterán belasých Jozef Bogdan už nie je medzi nami

Hokejové rady Slovana navždy opustil obľúbený Jozef Bogdan

BRATISLAVA (SZĽH) – Hokejovú rodinu belasých opustil v noci na štvrtok 12.mája 2016 veterán Jozef Bogdan vo veku 78 rokov (nar. 23.3. 1938 v Močenoku).  Ešte v sobotu a nedeľu sa v nemocnici v Bratislave  tešil v kruhu rodiny pri televízore z víťazstiev našich v Petrohrade, v pondelok sa mal vrátiť domov, no v utorok už bol na prístrojoch a napokon posledné slovo mala mozgová príhoda.

Meno útočníka praváka je známe zrejme už len najstarším pamätníkom. Prešiel klasickou hokejovou cestou talentovaného chlapca, ktorý sa motal na Tehelnom poli. Všimol si ho legendárny Michal Polóni a navždy ho tak získal do radov belasých.  Upozornil na seba aj  na  vojenčine, neskôr v Baníku Ostrava, odkiaľ ho stiahol tréner Ladislav Horský v roku 1962, v jednej sezóne spolu s 18-ročným Vencom Nedomanským. „Dade“, prezývka, ktorú mu dal  nezabudnuteľný brankár Ján Jendek, síce nebol rýchlikom, ale dobrý technik a kvalitnou ťahavou strelou, puk  dokázal poriadne vyšiť do vinkla", zaspomínal na Jozefa čerstvý sedemdesiatnik majster sveta 1972 a kapitán majstrovského Slovana 1979 obranca Milan Kužela. V „áčku“ Slovana v jeho slávnej ére korunného princa ligy odohral tri sezóny a pokračoval ešte aj po roku 1970 v „béčku“ Slovana vo vtedajšej naozaj silnej konkurencii tímov aj mimo najvyššej súťaže.

Myslel  pritom aj na zadné dvierka. U chýrnych bratov Brezovanovcov v Piešťanoch sa zaučil do masérskeho remesla, s ktorým zotrval až do roku 1989 na Tehelnom poli. Na ďalších 14 rokov sa postupne stal miláčikom v nemeckom Augsburgu.  V tíme miestnych Panterov dostal pre svoju dobrosrdečnosť, ochotu, otcovský prístup k hráčom, či už profesionálov DEL alebo juniorov, vo funkcii maséra, asistenta trénera, či majstra so zlatými rukami aj pri brúsení korčúľ, prezývky „Daddy“ alebo „Papi“, čiže Ocino. Augsburgčania ocenili aj jeho skúsenosti a cenné rady pri projektovaní  domovského stánku Štadióna Curta Franzela.

Posledná rozlúčka so zosnulým Jozef Bogdanom bude v utorok 17. mája 2016 o 10.30 v krematóriu v Bratislave.