SZĽH a Slovenský paralympijský výbor uzavreli memorandum o spolupráci so sledgehokejom

Martin Kohút (vľavo) a Ján Riapoš pózujú s podpísaným memorandom o spolupráci. Foto Ján Súkup

BRATISLAVA (SZĽH, SPV) - V pondelok 17. októbra doobeda uzrela svetlo sveta dohoda o kooperácii medzi Slovenským zväzom ľadového hokeja a Slovenským paralympijským výborom. Memorandum o spolupráci týchto dvoch subjektov má posunúť vpred slovenskú reprezentáciu v sledgehokeji, ktorá má smelé ciele a o dva roky by sa rada predviedla na Zimných paralympijských hrách v Pjongčangu.  

Memorandum v jednotlivých bodoch špecifikuje záväzky oboch partnerov. Za SZĽH ho podpíše prezident Martin KOHÚT, za SPV jeho predseda Ján RIAPOŠ. „Je to významný  krok k dosiahnutiu vyššej úrovne slovenského hokeja na sánkach, ktorý za pár rokov intenzívne zapracoval na svojom raste a vlani vo Švédsku korunoval svoju snahu ziskom bronzových medailí na šampionáte B-skupiny. Teraz nás čaká projekt ZPH Pjongčang 2018 a verím, že aj podpis tejto zmluvy 500 dní pred začiatkom týchto hier nám pomôže pri naplnení náročných cieľov," uviedol predseda SPV.  

"Keď nás v lete oslovil SPV, aby sme pomohli s rozvojom sledgehokeja, neváhali sme ani sekundu. Sledgehokej je s hokejom prepojený a nám záleží na tom, aby sa toto odvetvie rozširovalo a viac dostalo do povedomia ľudí. Určite, sledgehokej má svoje špecifiká, ale my mu poskytneme všetky naše poznatky, aby sa aj tento šport dostal na vysokú úroveň a jeho reprezentanti možno aj našou pomocou štartovali na tých najkvalitnejších podujatiach. Posnažíme sa pomôcť sledgehokejistom čo najviac, aby sa cítili pohodlne ako súčasť veľkej hokejovej rodiny, lebo hokej má spájať a my sme tu pre hokej. Zároveň sa chceme otvárať svetu a tým pádom som veľmi rád, že sledgehokejisti sa budú učiť od tých najlepších, čo predstavujú aj prítomní americkí reprezentanti," povedal prezident SZĽH Martin Kohút.

Slovenský tím v hokeji na sánkach sa v tomto období intenzívne pripravuje na svetový šampionát B skupiny, ktorý sa v dňoch 29. novembra - 3. decembra uskutoční v japonskom meste Tomakomai na ostrove Hokkaidó. Okrem našich a domácich Japoncov potvrdili svoju účasť aj Česi a  Briti. Okrem postupu do „áčka“, bude turnaj zároveň aj súbojom o miestenky do kvalifikácie pre ZPH Pjongčang 2018.  XII. zimné paralympijské hry sa budú konať v tomto kórejskom meste 9. - 18. marca 2018.

Prípravu začala naša reprezentácia 18. - 20. júla v Leviciach, kde na rozdiel od iných miest mali k dispozícii ľad a celkove výborné podmienky na prípravu. Tá bola podľa slov reprezentačného trénera Miroslava Drába zameraná na herné činnosti jednotlivca. Už v auguste pokračovali ďalším tréningovým kempom v ich dlhodobej základni Dolnom Kubíne. Generálkou na MS B skupiny bude posledný októbrový víkend v Ostrave, kde sa zíde takmer rovnaká zostava, aká bude bojovať v Tomakomai. Iba Britov nahradia Nemci, účastníci elitnej A skupiny, čo určite tiež zvyšuje šance na kvalitnú konfrontáciu. „V tíme je cítiť dobrá atmosféra a motivácia na tento vrchol. Po vlaňajšom vystúpení vo Švédsku si už súperi dajú na nás pozor, ale všetko sa ukáže až na ľade," povedal reprezentačný tréner.

 

Historické míľniky slovenského hokeja na sánkach

2006 - prvý pokus po ZPH 2006 v Turíne. Uskutočnilo sa aj sústredenie hráčov, ktorí prejavili záujem. Projekt však nebol úspešne dotiahnutý a časom zanikol.

2009 -návšteva Petra Štíta na SPV. Oznámil, že existuje na Slovensku „sledgehokej(ista)“ a chce rozbehnúť projekt č. 2. V tom čase už hrával za Zlín a po večeroch sám trénoval na zimáku v Dolnom Kubíne. Iniciatívy sa chopil vtedajší športový manažér SPV Peter Hamaj, oslovili sa adepti (najmä zo Spojenej školy na Mokrohájskej 3 v Bratislave) a začal sa tvoriť tím. V roku 2010 už prebehli prvé tréningové sústredenia.

2011 - v septembri mal náš tím medzinárodnú premiéru na Turnaji Helmuta Zilka vo Viedni.  V prvom zápase sme dostali očakávanú „nakladačku“ od Kórei (0:9), s Talianmi sme prehrali 1:13 a s Rakúšanmi (posilnenými Čechmi) 1:4 a 2:3. Zaplatili sme „učňovské“,  ale slovenská reprezentácia v tomto športe už bola na svete! 

2012 - v marci sa na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove uskutočnil historicky prvý medzištátny dvojzápas na území SR. Súperom bolo Rakúsko. Do tímu sa už zapracovali dve výrazné osobnosti slovenského paralympijského športu - Marek Gergely a Marián Ligda. Rakúšanom sme nedali šancu a po drvivej prevahe sme ich prevalcovali 5:0 a 7:2. Úvodné buly druhého zápasu hodil Miroslav Šatan, ktorý prišiel osobne povzbudiť náš tím.

2013 – opäť v marci a prvá účasť na MS B skupiny v japonskom Nagane. Hralo sa v dvoch trojčlenných skupinách. Po prehrách s Nemeckom (0:7) a Estónskom (0:2) sme si zahrali s Poliakmi o piate miesto. Zdolali sme ich 4:0. Hoci sme obsadením piatej priečky prišli o možnosť zabojovať v kvalifikácii o ZPH 2014 v Soči, prvú účasť našej reprezentácie na svetovom šampionáte sme mohli hodnotiť kladne.

2015 – Druhá účasť na MS B skupiny. Z piatich zápasov prehralo Slovensko iba dva - s postupujúcimi tímami do „áčka“ – Kóreou (1:9) a Švédskom (1:5). Zdolali sme však trojicu Veľká Británia (6:0), Poľsko (4:1) a Rakúsko (3:0), vďaka čomu sme obsadili tretie miesto a získali prvé medaile v tomto športe na vrcholnom svetovom podujatí. 

2015/2016 – v tejto sezóne hrala nekompletná slovenská reprezentácia pod hlavičkou BENCONT Dolný Kubín Českú sledge hokejovú ligu (ČSHL) a skončila medzi desiatimi účastníkmi na peknom 5. mieste, v tesnom závese za semifinalistami. 

2016/17 – už tento projekt nepokračuje. Česká strana kvôli termínovej vyťaženosti odmietla prijať slovenského a rakúskeho zástupcu. A tak slovenskí hráči pokračujú v tejto súťaži rozptýlení v českých kluboch.  SHK LAPP Zlín s majstrovskými ambíciami má na súpiske Joppu, Ligdu, Rauša a Štíta. Dres Kohútov z Olomouca oblieka pätica Stašák, Ferenčík, Kardoš, Večerek, Gergely. Za Studénku nastupuje Fojtík. Slováci sú okrem Čechov najpočetnejšou národnosťou v lige, v ktorej v tejto sezóne vykorčuľujú na ľad hráči až 7 krajín (Česko, Slovensko, Rakúsko, Nemecko, Poľsko, Taliansko, Švédsko).

Aký je postupový kľúč na ZPH 2018?

Opäť tam bude hrať 8 tímov. Organizátor - Kórea – má účasť istú. Prvé štyri tímy z MS A skupiny 2017 postupujú na ZPH 2018 priamo. O ďalšie tri miesta sa bude hrať kvalifikačný turnaj za účasti 6 najvyššie nasadených tímov - zvyšné  tri  tímy A skupiny (lebo aj Kórea je účastníkom A skupiny) + prvé tri tímy z B skupiny. V praxi to znamená, že ak  Slovensko skončí v Tomakomai aj na do „áčka“ nepostupovom treťom mieste, dostane vstupenku do kvalifikácie o Pjongčang 2018.

 

Aký je postupový kľúč do MS A skupiny?

„A“ skupinu MS hrá 8 tímov. V tejto sezóne to budú: USA, Kanada, Rusko (kvôli pozastavenému členstvu účasť nie je istá), Kórea, Nórsko, Taliansko, Švédsko, Nemecko. Poslední dvaja z A skupiny zostúpia do B skupiny a najlepší dvaja z B skupiny postúpia do A skupiny.

 

Rozpis zápasov na MS v Tomakomai

29.11.

Česko – Veľká Británia

Japonsko – Slovensko

 

30.11.

Česko – Slovensko

Japonsko – Veľká Británia

 

2.12.

Slovensko – Veľká Británia

Česko – Japonsko

 

3.12.

o tretie miesto

finále

Prečo hrajú na MS B iba štyri tímy?

MS B skupiny sa netypicky hrajú už v prvej polovici sezóny v tom istom roku ako letné paralympijské hry. Viacerí počítali s uskutočnením MS až v roku 2017. Náklady na účasť sú veľmi vysoké a národné zväzy sú finančne vyčerpané. Preto krajiny, ktoré mali menšie šance na postup na ZPH 2018, prijali rozhodnutie nezúčastniť sa (Poľsko, Rakúsko, Fínsko).

Aké sú ciele na MS B 2016?

„Umiestniť sa do tretieho miesta a postúpiť do kvalifikácie o ZPH 2018. Bohužiaľ, z B skupiny zostúpili dva silné tímy Česko a Japonsko. Najmä v prípade Česka išlo o veľké prekvapenie. Česi aj Japonci sú stabilnými účastníkmi A skupiny MS a nepochybne sú favoritmi na postup. Naše umiestnenie na druhej priečke by sa rovnalo zázraku. Občas sa aj tie stávajú“, uviedol kapitán tímu Peter Štít.

Americkí sledge hokejisti na Slovensku

Na podpise Memoranda sa zúčastňuje aj dvojica držiteľov zlatých paralympijských medailí v hokeji na sánkach Lonnie Hannah II. a Bradley Emmerson, ktorí sú na návšteve Slovenska na pozvanie americkej ambasády. Lonnie Hannah II. je držiteľom zlatej medaile s tímom USA na ZPH 2002 v Salt Lake City, Bradley Emmerson vybojoval najcennejší kov vo Vancouvri 2010. Medzitým stihli byť obaja aj členmi bronzového amerického tímu v Turíne 2006. Ich desaťdňový pobyt na Slovensku je spojený s aktivitami amerického grantu pre rozvoj hokeja na sánkach, v rámci ktorého bude zakúpených aj päť hokejových sánok pre slovenský tím.