Štvrťfinále BUDIŠ 1. Hokejovej ligy: v prvých zápasoch uspeli len domáce tímy

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Všetky štyri domáce tímy, teda vyššie postavené družstvá po základnej časti, úspešne vstúpili do play-off BUDIŠ 1. Hokejovej ligy. Michalovce zdolali Spišskú Novú Ves 5:0, Detva otočila zápas proti Trnave a vyhrala 3:2, Prešov si poradil s Považskou Bystricou 3:0 a Skaličania vyhrali nad Topoľčanmi 6:5 po predĺžení. Druhé zápasy sa hrajú v stredu.

BUDIŠ 1. Hokejová liga - štvrťfinále play-off - prvé zápasy:

MICHALOVCE - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 5:0, stav série 1:0
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovčania síce vstupovali do štvrťfinálovej série z lepšie postaveného miesta po základnej časti, ale aj po štyroch prehrách so Spišiakmi v rade. Na všetky dali v prvom vzájomnom meraní síl zabudnúť. Už štart do zápasu dal jasne najavo, kto bude pánom na ľade. Domáci v prvej päťminútovke nepustili súpera za červenú čiaru, ten však viackrát odolal. Michalovský tlak neotupila ani presilovka Spišiakov, ba naopak. Pri rovnakej výhode ušiel obrane Spišiakov Dmitrij Vorobjev a strelou k žŕdke otvoril skóre - 1:0. Vojaci aj naďalej udávali tempo hry. Brankár Surák bol však viackrát pozorný a vyznamenal sa aj pri útočnom výlete Drábeka. Zahrmieť mohlo aj na druhej strane. Pri signalizovanom vylúčení sa až k Trenčanovi dostal Miroslav Vantroba, jeho strelu ale michalovský brankár bravúrne zlikvidoval.
Domáci hokejisti začali tlakom aj druhú tretinu. V nej už po niekoľkých sekundách nepochodil Banovský, no v 22. minúte sa už skóre menilo, keď Lantoš pretavil únik dvoch na jedného v druhý michalovský gól – 2:0. Hneď po ňom mohol meniť skóre Fedorko, v páde ale mieril iba do Suráka. V 28. minúte už však brankár Spišiakov kapituloval, potom čo ho prestrelil Ladislav Ščurko. Tlak domácich pokračoval aj v ďalších minútach, obrana Spišiakov odolala. Ani tretia tretina zmenu priebehu hry nepriniesla. Dominovali naďalej domáci, ktorí sa tlačili v ústrety ďalších gólov. Už po niekoľkých sekundách sa skóre mohlo meniť opäť, kombinácia prvej michalovskej lajny gólom neskončila. V 47. minúte sa už ale skóre menilo opäť. Richard Mráz krásnou prihrávkou vysunul Ivana Fedorka a ten upravil na 4:0. O dve minúty neskôr bolo 5:0, keď Dmitrij Vorobjev našiel Ladislava Ščurka a ten strelou z jednej uzavrel skóre prvého štvrťfinálového zápasu.
Miroslav Ihnačák (tréner HK Dukla Michalovce):Do zápasu sme nastupovali s rešpektom, pretože sme posledné štyri súboje so súperom prehrali. Som preto rád, že chlapci nič nepodcenili a podali výborný výkon, za ktorý ich chcem pochváliť. V série však vedieme iba 1:0, zajtra musíme dobrý výkon zopakovať.
Jozef Škrak (tréner HK Spišská Nová Ves):Domáci začali výborne, keď si vytvorili tlak. Paradoxne sme prvýkrát neinkasovali počas neho, ale po našej chybe v oslabení. Dá sa povedať, že prvé tri góly boli ako cez kopirák. Domáci nás predčili v agresivite aj nasadení, boli silnejší v osobných súbojoch a vyhrali zaslúžene. Kto chce však postúpiť, musí vyhrať tri zápasy. Dnes gratulujem domácim k výhre, no zajtra sa pokúsime vrátiť do série.
HK Dukla Michalovce - HK Spišská Nová Ves 5:0 (1:0, 2:0, 2:0) - stav série 1:0
Góly:
27. a 49. Ščurko, 8. Vorobjev, 22. Lantoš, 47. Fedorko, 799 divákov

PREŠOV - POVAŽSKÁ BYSTRICA 3:0, stav série 1:0
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Prešov síce začal aktívnejšie, no hostia vystrkovali rožky. Počas vlastnej presilovky však urobil chybu hosťujúci Kompas a takmer to potrestal Abdul. Domáci sa zbytočnými faulami obrali o čas v útoku a trápili sa. Až v 11. minúte predviedol pekný únik Chalupa, no ani na dvakrát nedal. Považská Bystrica hrala nepríjemne v obrane a vyrážala do sľubnych brejkov. V 15. minúte sa dostal do nebezpečnej šance Michal Doljanec a tyčku nastrelil Kubiš. Na opačnej strane mieril do konštrukcie brány Pulščák. Kompas sa rozchytal a chytil aj tutovku Obšuta. Do konca tretiny sa skóre nemenilo. Domáci vedeli, že musia pridať a po minúte a pol hry nedal v čistej šanci Šimčák a neskôr ani Pulščák. Považská sa pripomenula akciou Kubiša. Hra sa chvíľku kúskovala a až v 28. minúte sa Prešov dočkal gólu, keď rýchly útok zakončil blafákom Abdul. Vyrovnať mohol o pár minút Kubiš, no sám pred bránou prestrelil. Prešovčania reagovali tlakom, získali presilovku a Kompas sa v bránke obracal. „Tučniaci“ boli hokejovejší, no z Považanov bolo cítiť veľkú snahu.
Začiatok tretej tretiny bol v znamení nepresností. Prešov dobýjal bránku súpera, avšak Kompas chytal výborne. V 46. minúte netrafil počas presilovky prázdnu bránu Bylina. O dve minúty najprv nedal Prokop a na druhej strane zvonila za Gavalierom tyčka. „Panteri“ naďalej živili nádej na predĺženie a snažili sa čo im sily stačili. Domácim akoby zápas nesadol a ani zo Šimčákovej superšance gól nepadol. Až v 55. minúte zvýšil na 2:0 strelou z prvej práve Šimčák. Onedlho stanovil na 3:0 Abdul a bolo vymaľované. Prešov si ešte vytvoril v závere tlak, no ďalší gól nepridal. Po dramatickom priebehu favorit zvládol prvý zápas série.
HC Prešov Penguins - HK ‘95 Považská Bystrica 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) - stav série 1:0
Góly:
28. a 57. Abdul, 55. Šimčák, 1818 divákov

DETVA - TRNAVA 3:2, stav série 1:0
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
Základná časť Budiš prvej hokejovej ligy je už minulosť. Začalo sa play off a každé jedno zaváhanie môže mužstvá v konečnom súčte sérii veľmi mrzieť. Jedno z dvojíc v play off je aj súboj medzi Trnavou a Detvou. V základnej časti si medvede so súperom poradili veľmi hravo. Dokonca mu v dvoch prípadoch naložili dvojciferne. Lenže vo vyraďovacej fáze sa už hrá úplne inak a tak sa začalo aj prvé stretnutie v Detve. Domáci diváci, ktorí čakali, že trnavský brankár Košarišťan bude mať v prvej tretine plné ruky práce a nebude sa stačiť obzerať boli prekvapení ako nastúpili gladiátori.
Tí do Detvy neprišli len brániť, ale od začiatku sa snažili byť nebezpeční. V prvej polovici prvej časti sa domácim naskytla dvakrát presilová hra, ale či už pri vylúčení Juráka resp. Szalay sa im nepodarilo poradne ohroziť brankára Košarišťana až na tri strely od Sládka a Škaridla, ktorý zakončoval dva krát. Najväčšiu možnosť prvej tretiny zahodili hostia, keď v 16. min. trojica Beták, Szalay, Mrázek strieľala jeden puk za druhým. Prvý domáci brankár vyrazil pred seba a skončil na chrbte. Následne sa postia pokúšali od dorážky, ktoré neprešli do domácej siete zásluhou ležiaceho Škorváneka resp. brániacich sa hráčov Detvy. V závere prvej časti hrali presilovku aj hostia, ale 62 sekúnd v prvej tretine nedokázali využiť. Po 20. min. bol tak stav 0:0.
Zvyšok presilovky v druhej tretine sa nepodarilo hosťom tak isto využiť na prvý gól. Domáci následne po akcii Toroka mohli otvoriť skóre, ale Košarišťan si dal pozor v 24. min. Lenže v tej istej minúte ho dokázal Tomáš Torok aj prekonať a poslal tak Detvu do vedenia. Po góle mohol pridať druhý gól Poliaček, lenže to by musel premeniť svoj nájazd na Košarišťana.  Kto by čakal, že to Detvu nakopne sa mýlil. Pribrzdili ich vylúčenia Škvaridla a následne aj štyri minúty pre Sládka. Práve pred koncom vylúčenia domáceho kapitána sa v 28. min. podarilo vyrovnať Rehovi 1:1. V polovici tretiny po strele v presilovke od Frederika Fekiača chcel Sládok zakončiť puk do brány, kde bol krosčekovaný, čo rozhodca netrestal, ale následne jeho zákrok na Košarištana už potrestal dvomi minútami. Domáci hráč si navyše ešte vyslúžil aj osobný trest na desať minút. Robotu mali aj technici na štadióne, keď museli vymeniť rozbité plexisklo a takmer 20. min. sa nehralo. Hneď ako sa hrať začalo podarilo sa v 33. min. hosťom prekonať domáceho Škorváneka po druhý raz a dostali sa tak do vedenia 1:2. V závere druhej tretiny sa pokúšali domáci aspoň vyrovnať. Mali na to šance, keď Videlka šiel na Košarišťana. Bol však hákovaný. Podľa rozhodcu však nedošlo k faulu a nevylučovalo sa Poliaček po návrate z trestnej lavice za hráčsku lavicu prestrelil brankára Trnavy, ale na puk Gašpar nedotiahol.     
Do tretej tretiny nastúpila Detva s odhodlaním otočiť výsledok zápasu vo svoj prospech. Od začiatku boli jasne lepším mužstvo v tejto časti hry. Vypracovali si množstvo gólových šancí, z ktorých sa im podarilo využiť v 47. min. akciu, na ktorej koncii bol Tomáš Škavridlo. O minútu neskôr predviedlo svoje hokejové umenie nestarnúci Lukáš Říha, keď obkorčuľoval celú bránu a puk dostal za chrbát Košarištana 3:2. V závere sa už na skóre nič nezmenilo. Hostia však mohli vyrovnať, ale to by strele Glembu nemohli chýbať centimetre. Hosťom sa nepodarilo dosiahnuť gól, ani pri power play. Naopak gól do prázdnej brány mohol streliť Viktor Fekiač, ale jeho puk do brány zastavil Jurák.
HC 07 Orin Detva - HK Gladiators Trnava 3:2 (0:0, 1:2, 2:0) - stav série 1:0
Góly:
24. T. Török, 47. Škvaridlo, 48. L. Říha - 28. Reho, 33. Schmidt

HK Skalica - HC Topoľčany 6:5 po predĺžení (1:2, 3:0, 1:3 - 1:0) - stav série 1:0
Góly:
38. a 55. Vaškovič, 19. a 62. Kňazev, 25. P. Horváth, 26. Dvonč - 59. a 60. Ďurčo, 14. Tábi, 16. Kalináč, 54. Kluka, 943 divákov