Štvrťfinále BUDIŠ 1. Hokejovej ligy: v druhých zápasoch opäť uspeli domáci

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Štvrťfinálové série play-off BUDIŠ 1. Hokejovej ligy a ich druhé zápasy boli opäť v réžii domácich. Michalovce vyhrali nad Spišskou Novou Vsou jednoznačne 7:2, Prešov zdolal Považskú Bystricu 6:1. Detva vyhrala nad Trnavou v riadnom čase tesne 2:1 a Skalica zdolala Topoľčany 4:3 po predĺžení. Stav jednotlivých sérií je vo všetkých prípadoch 2:0 na zápasy.

BUDIŠ 1. Hokejová liga - play-off - 2. zápasy:

MICHALOVCE - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 7:2, stav série 2:0
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Aj v druhom štvrťfinálovom súboji medzi Michalovcami a Spišskou Novou Vsou sa hralo podľa nôt domácich „vojakov“. Tí mali opäť raketový štart do zápasu. V štvrtej minúte zachytil hosťujúcu rozohrávku Matej Giľák, puk posunul medzi kruhy Tomášovi Banovskému a ten bombou otvoril skóre duelu. V desiatej minúte už bolo 2:0 a postarala sa o to opäť prvá michalovská formácia. Radovan Cútt spoza brány krásne našiel Tomáša Banovského a ten pridal svoj druhý zápasový gól - 2:0. Po druhom strelenom góle sa domáci trošku prispôsobili hre Spišiakov. Potrestať ich mohol Jakub Lesňák, lenže ten v trinástej minúte neuspel v trestnom strieľaní proti domácemu brankárovi Adamovi Trenčanovi. Kontaktný gól sa napokon Spišiakom aj podarilo streliť. V 34. minúte počas presilovej hry konečne odklial čaro Adama Trenčana ich kapitán Ľubomír Vaic. Tým však iba odštartoval výbornú päťminútovku Dukly, ktorá definitívne zrazila hostí na kolená. V 36. minúte dal na 3:1 Martin Drotár, v 39. minúte využil presilovú hru Dmitrij Vorobjev a v 40. minúte vyhnal z brány Suráka Richard Mráz - 5:1. Jeho náhradník Dominik Hudáček si taktiež neudržal čisté konto, keď ho v 48. minúte opäť z presilovky prekonal Tomáš Banovský, ktorý tak zavŕšil hetrik. Hneď na to síce gólovo odpovedal Jakub Lesňák, posledné slovo ale patrilo domácim, konkrétne Matejovi Giľákovi, ktorý po spolupráci s Tomášom Banovským upravil na konečných 7:2. Michalovská Dukla tak v sérii vedie 2:0 a v sobotu môže rozhodnúť o svojom postupe do semifinále.
Miroslav Ihnačák (tréner HK Dukla Michalovce):Som rád, že sme zvládli aj druhý zápas. Strelili sme síce dosť gólov, s čím som spokojný, nespokojný som však bol s hluchými fázami, ako napríklad po druhom góle. Trošku sme sa v nich prispôsobili súperovi. Teší ma, že v sérii vedieme 2:0. Chýba nám iba jedno víťazstvo a ja verím, že si ho prinesieme zo Spiša. Sériu rozhodne ešte do Michaloviec vracať nechceme.
Jozef Škrak (tréner HK Spišská Nová Ves): "Domáci začali podobne ako včera nátlakovým hokejom. Prvý gól sme dostali po našej hrubej chybe. Druhý gól podľa mňa regulárny nebol, keďže padol do posunutej brány. To v konečnom dôsledku ovplyvnilo ďalší priebeh zápasu. V druhej tretine sme stiahli hru na tri útoky. Dali sme aj kontaktný gól, no hneď na to aj trikrát inkasovali, čo bolo rozhodujúce. Michalovčania potvrdzujú svoju silu a vedú v sérii 2:0. Pevne verím, že sa doma do série vrátime.
HK Dukla Michalovce - HK Spišská Nová Ves 7:2 (2:0, 3:1, 2:1) - stav série 2:0
Góly:
4., 10. a 48. Banovský, 36. M. Drotár, 39. Vorobjev, 40. R. Mráz, 55. Giľák - 34. Vaic, 55. J. Lesňák, 830 divákov

DETVA - TRNAVA 2:1, stav série 2:0
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
Po prvom zápase, ktorý vyhrala Detva najtesnejším rozdielom 3:2 sa očakávalo, že Trnava v Detve viacej otvorí obranu a domáci tak budú mať ľahšiu cestu pred Košarišťanom. Lenže nestalo sa tak. Trnava hrala v úvode zápasu veľmi dobre v obranne a veľmi nebezpečná bola aj v útoku. Domáci začali aktívnejšie, ale nedokázali sa presadiť počas presilovky v 3. min., keď za vyhodenie puku dostal dve minúty Polaček. V 6. min. si poradil aj domáci Škorvánek po brejku Lukačoviča. Domáci brankár si poradil aj po strele kapitána hostí Reha, ktorého puk vyrazil na zadný mantinel. V polovici prvej tretiny vystrelil slabo po ľade Žilka. Puk tečoval Škaridlo, ale brankár Trnavy dokázal tečovanú strelu vytlačiť. Domáci Tomáš Škvaridlo sa od toho momentu na ľade neobjavil a zamieril si to do šatne. Detva mala aj ďalšiu výhodu presilovej hry. Lenže počas nej sa darilo hosťom vyhadzovať puky za bránu domácich. Trnavčania hrali jedinú presilovku v závere prvej tretiny, ale ani im sa nepodarilo prekonať domáceho brankára. Najväčšiu príležitosť tejto časti mal tri sekundy pred jej koncom domáci Srnka, keď na bránkovisku zakončil puk bekhendom len do lapačky Košarišťana.
Druhú časť súboja tak ako aj v prvom zápase začali lepšie domáci. Presilovku sa im však nepodarilo využiť, ale po jej skončení sa do listiny strelcov zapísal v 24. min.  Lukáš Říha a tvoril tak skóre zápasu. Následne o minútu na to od modrej čiary vystrelil obranca Martin Šimon a jeho strelu pred brankárom hostí tečoval Jakub Žilka 2:0. Hostia v tejto časti hry veľa hokejovej krásy nepredviedli. Až päť ich hráčov sedelo na trestnej lavici a Ševčík si za nešportové správanie vyslúžil aj desaťminútový trest. Domáci brankár Škorvánek sa musel v tejto časti hry predviesť až  39. min., keď bol pri puku skôr ako Beták a telom ho schoval pod  svoje telo. Domáci si počas presiloviek vypracovali aj ďalšie gólové možnosti, ale tie nedokázali premeniť a tak druhú tretinu vyhrali 2:0.
V tretej tretine boli domáci tak isto aktívnejším mužstvom. Nedarilo sa im však premeniť svoje možnosti. Prišla však 48. min. a na trestnej lavici sedel Poláček. Jeho spoluhráčom sa podarilo prekonať domáceho Škorváneka a zdramatizovať závere zápasu. Detva si v záverečných minútach svoje už len jednogólové vedenie ustrážila, aj napriek tomu, že tri sekundy pred koncom zápasu nedokázal Torok trafiť prázdnu bránu.
HC 07 Orin Detva - HK Gladiators Trnava 2:1 (0:0, 2:0, 0:1) - stav série 2:0
Góly:
24. L. Říha, 25. J. Žilka - 48. Schmidt, 298 divákov

PREŠOV - POVAŽSKÁ BYSTRICA 6:1, stav série 2:0
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Prešov si už po 10 sekundách vybojoval presilovku, v ktorej nepremenil veľkú šancu Abdul. Ďalšiu sľubnú príležitosť mal v 6. minúte Solomončak, keď domáci zatlačili súpera do pásma. Prvý gól prišiel v 8. minúte, keď Abdul využil chybu súpera a voľný Jokeľ poslal Prešov do vedenia. Naďalej boli domáci aktívnejší, snažili sa útočiť a vytvárali si tlak pred Kompasov. Brankár hostí sa však rozchytal. „Tučniaci“ mali v 15. minúte presilovku 5 na 3, ktorú využil tvrdou strelou Kokavec – 2:0. Počas presilovky 5 na 4 mohlo byť 3:0, no Jokeľ neusmernil puk do prázdnej brány. Považania neboli tak nebezpeční ako včera a robili zbytočné fauly. So stavom 0:2 mohli byť pri aktivite Prešova po prvej tretine viac než spokojní.
Druhá tretina začala presilovkou hostí a tyčkou Práška, na ktorú reagoval dvoma šancami v oslabení Jokeľ. Kompas sa opäť predviedol a v 25. minúte vychytal tutovky Solomončaka aj Pulščáka. O minútu na to nastrelil tyčku Baláž a domáci tlak sa stupňoval. Do gólu vyústil v 28. minúte vďaka strele Mikoláška. Prešov búšil do súpera, ktorý zrazu z ničoho nič zaútočil a Milan Dolinajec v nájazde stroskotal na Gavalierovi. Prešovčania potom pokračovali v dobrej hre a Kompas mal pri tyčke Obšuta kus šťastia. „Panteri“ hoci takmer nič neukázali, v závere tretiny mali presilovku 5 na 3 a Hriňa znížil. Pokračujúcu presilovku 5 na 4 v poslednej dvadsaťminútovke Považská nevyužila. Prešov pokračoval v ofenzívnej hre a Považania začali byť nervózni. Po faule domácich reagoval Trenčan úderom do Jokeľa a začala sa poriadna pästná výmena. Považská Bystrica v presilovke zatlačila súpera a zníženie mal na hokejke Kubiš. Potom sa už znova hralo na jednu bránku a ďalšiu z plejády šancí nedal Baláž. Až v 52. minúte to padlo Kokavcovi – 4:1. Hostia strácali sily a zdalo sa, akoby Šarišania hrali presilovku. Prešovský tlak vyústil v 57. minúte k piatemu gólu z hokejky Šimčáka. To už Bystričania rezignovali a na 6:1 dal po krásnej akcii Abdul. Prešov doma zvládol úlohu favorita a vyhral oba zápasy.
Peter Křemen (asistent trénera HC Prešov Penguins):Teším sa hlavne z toho, že nám konečne vyšla prvá tretina ako herne, tak aj výsledkovo. V posledných zápasoch sme sa s tými prvými tretinami trápili. Tá druhá skončila 1:1, no myslím si, že sme v nej mali rozhodnúť zápas. Vytvorili sme si množstvo šancí, hrali niekoľko presilových hier a nevyužili sme to. Ak by Považská dala druhý gól, tak stretnutie by mohlo nabrať iný smer. Tretia tretina napokon rozhodla, dali sme tri góly a hrali pekný hokej. Víťazstvo nás teší, splnili sme náš cieľ, vyhrali sme dva domáce zápasy a môžeme byť teda spokojní.
Jozef Zavadil (asistent trénera HK 95 Považská Bystrica):Na Prešov sme nemali ani fyzicky, ani technicky a ani hokejovo. Nemám čo hodnotiť. Nemôžem povedať, že sme sa na to vykašľali. Dostali sme sa do play-off, avšak máme najťažšieho protivníka. V základnej časti sa zdalo, že by sme niečo aj mohli uhrať, no play-off je úplne iná súťaž a v ničom nie sme lepší než súper. Blahoželám Prešovu a držím mu prsty, aby sa dostal čo najďalej.
HC Prešov Penguins - HK ‘95 Považská Bystrica 6:1 (2:0, 1:1, 3:0) - stav série 2:0
Góly:
15. a 48. M. Kokavec, 8. O. Jokeľ, 28. Mikolášek, 57. Šimčák, 60. Abdul - 40. Hriňa, 1928 divákov

SKALICA - TOPOĽČANY 4:3 po predĺžení
Text: Vlado Miček, HK Skalica
Ešte pred úvodným buly siahli obaja tréneri k zmenám na brankárskom poste, v domácej bránke sa predstavil Petrík, na druhej strane Halo. Úvodná tretina sa začala opatrne a šancí bolo na oboch stranách poskromne. Postupne v zápase pribúdalo dôrazu a osobných stretov, k čomu najvýraznejšie prispel neistý a hlavne mimoriadne nepresný hlavný rozhodca Fridrich. To čo najskôr pustil, o pár sekúnd odpískal ako faul a naopak a tak hráči nevedeli, aký je meter a vznikala zbytočná nervozita, čo sa odzrkadlilo v kúskovaní hry a častých šarvátkach. V závere tretiny bol za údajné napadnutie vylúčený Petráš a hostia sa necelé dve minúty pred koncom ujali vedenia zásluhou skúseného Podstavka. Keď sa už chystali do kabín, zabudli pred vlastnou bránkou na nekrytého Dvonča a ten so sirénou vyrovnal na 1:1.
Druhú tretinu začali lepšie domáci, ale skóre sa dlho nemenilo. Až v 33. minúte získali výhodu presilovej hry Skaličania a Škápik podarenou strelou dostal domácich prvýkrát do vedenia. Lenže v predposlednej minúte využili Žochári zaváhanie domácej obrany a Tábi vymietol horný rok Petríkovej bránky. V závere rozhodca Fridrich prehliadol narazenie na mantinel, po ktorom zostal na ľade Vereš a to spustilo po záverečnej siréne druhej tretiny poriadnu melu na ľade.
Na začiatku tretej časti si hlavný rozhodca priniesol poznámky s trestami a najhoršie dopadol hosťujúci brankár Halo, ktorý v zápase dohral. Domáci dostali výhodu presilovej hry, ale dlho sa zdalo, že skončí nevyužitá. V jej samom závere sa v útočnom pásme ocitol osamotený Vaškovič a keďže mu spoluhráči odišli striedať, vystrelil a na prekvapenie skončil puk v sieti nerozchytaného Račka. Lenže už o necelé dve minúty bolo vyrovnané, keď síce Petrík skvele zlikvidoval samostatný nájazd Pekarčíka, ale vracajúci Škápik si nešťastne zrazil puk do vlastnej siete. V záverečnej desaťminútovke sa hral opatrný hokej s minimom šancí a tak sa logicky dostal duel do predĺženia.
V ňom sa čakalo na chybu a tej rozhodujúcej sa dopustili hostia, keď zle striedali a dostali trest za príliš veľa hráčov na ľade. Domácim stačila necelá minúta, aby ponúknutú príležitosť využili a kapitán Vaškovič dostal puk po strele Škápika za chrbát bezmocného Račka. Skalica tak vedie 2:0 na zápasy a o postupe môže rozhodnúť už v sobotu na ľade Topoľčian.
HK Skalica - HC Topoľčany 4:3 po predĺžení (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0) - stav série 2:0
Góly:
42. a 67. Vaškovič, 20. Dvonč, 34. Škápik - 19. Podstavek, 39. Tábi, 44. Pekarčík, 963 divákov