Štvrťfinále 1. ligy: Bardejov v prvom zápase ako jediný suverénne vyhral

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Prvými zápasmi odštartovala vo štvrtok vyraďovacia fáza druhej najvyššej súťaže. Do štvrťfinálovej série najlepšie vykročil víťaz základnej časti Bardejov, ktorý deklasoval Topoľčany 8:0. Zvyšné tri súboje sa skončili tesnými výhrami o gól. V dvoch prípadoch dokonca muselo rozhodnút až predĺženie, pričom dvakrát sa z výhry tešili hosťujúce tímy.

Najtesnejší bol súboj medzi Liptovským Mikulášom a Duklou Michalovce, v ktorom rozhodol jediný gól, keď hostia vyhrali 1:0. V základnej časti by im to prinieslo tri body, v play-off fáze to znamená veľmi cenný prvý bod na ľade súpera. Nové Zámky v súboji so Senicou potvrdili úlohu favorita, pričom na to potrebovali 31 sekúnd v predĺžení, keď zvíťazili 2:1. Rovnakým výsledkom ale v opačnom garde sa skončil súboj Detvy s Prešovom. V ňom mali viac šťastia hosťujúci hráči, keď skúsený Jaroslav Obšut rozhodol zápas v prospech Prešova v čase 69:19. Prešovčania si tak - podobne ako Michalovce - pripísali veľmi cenné prvé víťazstvo na súperovom ľade.

Štvrťfinále play-off 1. ligy - prvé zápasy:

BARDEJOV - TOPOĽČANY 8:0, stav série 1:0
Súhrn zaslal klub HC 46 Bemaco Bardejov
Od začiatku Bardejov potvrdzoval úlohu favorita, keď v priebehu prvých dvoch minút vyhrával už 2:0 po góloch Fajčáka a Solomonchaka. Bardejov stále tlačil, no zakončiť sa mu nepodarilo. Jedna šanca sa naskytla, no gól nebol uznaný, keďže sa hralo so zdvihnutou hokejkou. Do druhej tretiny nastupovali domáci v psychickej pohode. Následne to potvrdili peknou akciou zakončenou gólom z hokejky Ihnaťa. Diváci nečakali dlho a ďalší gól pridal Linet. Tento gól vyhnal z brány brankára hostí a do hry sa dostal jeho náhradník. No ten si neudržal dlho čisté konto, prekonal ho Linet. Po stálom tlaku Bardejov znovu skóroval po zakončení Fajčáka. Znovu sa naskytla Bardejovu príležitosť zvýšiť náskok, no gól nebol uznaný pre postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. Pár sekúnd po začatí tretej tretiny pridal siedmy gól Baláž. Bardejov svoju hernú prevahu potvrdil aj v oslabení po strele Baláža. Ďalej sa stav už nemenil, stretnutie sa skončilo 8:0.
HC 46 Bemaco Bardejov - HC Topoľčany 8:0 (2:0, 4:0, 2:0) - stav série 1:0
Góly:
2. a 34. Fajčák, 28. a 31. Linet, 41. a 54. M. Baláž, 3. Solomončak, 23. Ihnaťo, 698 divákov

DETVA - PREŠOV 1:2 po predĺžení, stav série 0:1
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Úvod prvého štvrťfinále vyšiel lepšie domácim hráčom, keď sa v 4. min presadil Branden Parkhouse. V 2. tretine sa hra vyrovnala a hostia vyrovnali zásluhou Juraja Dancsáka v 27. min. Do konca zápasu už gól nepadol, a tak sa predlžovalo. V presilovej hre 4 na 3 rozhodol Jaroslav Obšut, a tak Presov sa ujal vedenia v sérii 1:0.
HC 07 Orin Detva - HC Prešov Penguins 1:2 po predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1) - stav série 0:1
Góly:
4. Parkhouse - 27. Dancsák, 70. Obšut, 500 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - MICHALOVCE 0:1, stav série 0:1
Dopisovateľ: Tomáš Paprčka, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Michalovce prišli s ambíciou vyhrať aspon jeden z dvoch úvodných zápasov a podriadili tomu taktiku. Dobré bránenie, prehustená obrana a rýchle protiútoky naordinoval hosťujúci tréner svojim hráčom. Liptáci sa od začiatku stretnutia nedostali do svojho povestného tempa, a hra sa tak odvíjala mimo nebezpečné územia pred jednou či druhou bránkou. Michalovce dobre vyčkávali na svoju šancu. V druhej minúte síce prepasírovali puk za Pravdov chrbát, gól bol však dosiahnutý rukou a tak neplatil. V ôsmej minúte ukázal Pravda opäť dobrý zákrok po strele jedného z hráčov Dukly. Pri vylúčení Števuliaka dobre strieľal Bašič, Pravda bol pozorný. V 17. minúte tečovanú Mezovského strelu Trenčan s námahou vytlačil mimo tri žrde. Prvý gól stretnutia padol v 17. minúte pri presilovke Michaloviec. Drotár spomedzi kruhov prekonal Pravdu pomedzi betóny. Radostnejší boli v prvej prestávke hostia.
V strednej tretine sa obraz hry moc nezmenil. Domáci sa snažili preniknúť cez dobre fungujúcu obranu hostí a tí naopak, kúskovali hru a nepúšťali "EŠKU" do blízkosti Trenčana. V druhej časti hry sme videli veľa osobných súbojov. Liptáci dostali v druhej polovici tretiny možnosť hrať sériu presilových hier, gól ale nepadol. Aj po druhej prestávke tak stále Liptáci museli doťahovať gólové manko.
V tretej tretine hostia takmer zabudli kde je Pravdova brána. Snaha Liptákov vyrovnať skóre končila na Trenčanovom štíte. Brankár hostí privádzal domácich hráčov a divákov do zúfalstva. Jedna z mála návštev v domácej tretine v 44. minúte skoro skončila druhým gólom, Klouda spomedzi kruhov netrafil Pravdovu bránu. Domáci sa neúnavne tlačili do tretiny Dukly, hráči Michaloviec svojou obetavosťou držali výsledok na svojej strane. Domáci neuspeli ani v záverečnej dvojminútovke, hrali síce v oslabení, Uram sa dokázal uvoľniť na modrej čiare a rútil sa sám na brankára, Trenčan opäť podržal Duklu. Záverečná power play domácich, keď vyrovnali sily na ľade, rovnako gólový úspech nepriniesla ani  z veľkých šancí domáci hráčov, a tak si prvé víťazstvo v sérii pripísali Michalovčania.
Na Liptove bola krásna návšteva, za ktorú sa vám, našim priaznivcom chceme poďakovať a pozvať vás na zajtrajší druhý duel série. Veríme, že vás čiastkový neúspech neodradil. O to viac potrebujeme zajtra vašu podporu.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Michalovce 0:1 (0:1, 0:0, 0:0) - stav série 0:1
Gól:
19. Drotár, 1620 divákov

NOVÉ ZÁMKY - SENICA 2:1 po predĺžení
Dopisovateľ: Patrik Koči, HC Mikron Nové Zámky
Vo štvrtok privítali Novozámčania v rámci štvrtfinále senickú Duklu. Vyrovnaný zápas priniesol v riadnom hracom čase iba dva góly, keď sa za Senicu presadil Vereš a za Nové Zámky vyrovnával Albín Podstavek. Rozhodovať sa muselo až v predĺžení, pričom o víťazstve domácich rozhodla čerstvá posila z Trenčína, Lukáš Novák. Celý zápas sprevádzali vynikajúci diváci, ktorým v mene HC Nové Zámky ďakujeme! Už v piatok od 18. hodiny odohrajú obe mužstvá druhý štvrťfinálový zápas.
HC Mikron Nové Zámky - HC Dukla Senica 2:1 po predĺžení (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0) - stav série 1:0
Góly:
14. Podstavek, 61. L. Novák - 11. Vereš, 1389 divákov