SR 18 na Memoriáli Ivana Hlinku po siedmich rokoch vyhrala a obsadila konečnú 7. priečku

Radosť slovenských hokejistov po strelenom góle. Foto Jakub Súkup

BRATISLAVA – Už v základnej skupine naznačili slovenskí reprezentanti do 18 rokov, že ich forma bude s pribúdajúcimi zápasmi gradovať. Po zisku bodu s najväčším favoritom turnaja - Kanadou, prišli síce dve prehry s Ruskom a Švédskom, ale v zápase o konečné umiestnenie zverenci trénera Norberta Javorčíka zvíťazili. So Švajčiarmi vyhrali naši reprezentanti 6:3 a zlomili tak kliatbu prehier, ktorá trvala od roku 2009, keď Slovensko vtedy zdolali Fínsko 5:3.

Veľmi  dramatický priebeh a rozuzlenie až v predĺžení priniesli oba semifinálové zápasy. Mladí Rusi v dueli s USA trikrát viedli, ale napokon po góle Pastujeva v 66. min. sa z postupu do boja o zlato tešili Američania. Gól Galvasa 22 sekúnd pred koncom desaťminútového predĺženia roztlieskal 1968 divákov na tribúnach v Břeclavi, kde "osemnástka" Česka vyradila 2:1 po predĺžení Švédsko. O zlato sa budu hrať v sobotu v Břeclavi tímy Česka a USA, duel o bronz  Švédsko - Rusko uvidia fanúšikovia od 15.00 v Bratislave na ZŠ Ondreja Nepelu.

Kanaďania v boji o piatu priečku zvíťazili nad Fínskom 4:3, keď prehrávali 0:1, otočili na 3:1, ale dovolili severanom vyrovnať na 3:3. Víťazný gól javorových listov strelil v 52. minúte Rassmusen pri presilovke o dvoch hráčov.

Adam Ružička zo SR 18 ako najlepší hráč nášho tímu. Foto Jakub SúkupAdam Ružička v jednom zo súbojov. Foto Jakub Súkup

Memoriál Ivana Hlinku hráčov do 18 rokov

Zápas o 7. miesto:

Slovensko - Švajčiarsko 6:3 (1:2, 3:1, 2:0)
Góly:
4. Ružička (Liška), 21. Hrehorčák (Roman, Kövér), 26. Krivošík (Ružička, Ivan), 29. Liška (Roman), 41. Kövér (Ružička), 58. Ružička (Žiak) – 5. Nyffeler (Reymondin, Kobler), 10. Gross (Döpfner), 22. Sugrust (Müller)

Vylúčenia 3:4, presilovky 0:0, oslabenia 1:0, strely 35:30. Rozhodovali: Baluška, Novák - M. Orolin, Kacej - 745 divákov

Zostava SR: Sklenár (Ovečka) – Korenčík, Ivan, Kupec, Žiak, Boldižár, Marguš, Demo, Eliáš – Liška, Ružička, Krivošík – Hrehorčák, Roman, Kövér – Kelemen, Havrila, Fafrák – Verbický, Kukľa, Stacho. Tréner N. Javorčík.

Povedal po zápase

Norbert Javorčík (tréner SR 18): „V poslednom zápase na turnaji sme neboli spokojní len s výkonom v prvej tretine. Potom si chlapci uvedomili, že víťazstvo v tomto zápase je v ich silách. To, že sme na turnaji nevyhrali sedem rokov, sme používali skôr ako motivačný faktor, aby táto séria bola čím skôr zlomená. To sa nám po dobrom výkone podarilo a verím, že práve toto víťazstvo bude začiatkom niečoho nového. Hrali sme s novým systémom a keď ho chlapci dodržiavali, boli sme úspešní. Nebudem hodnotiť, ktorý hráč z našich bol na turnaji najlepší. Dvadsaťdva chlapcov spolu s nami - realizačným tímom na ľade vyhráva a rovnaký počet prehráva.“

Ďalšie piatkové stretnutia na turnaji Memoriál Ivana Hlinku hokejistov do 18 rokov:

Semifinále - Bratislava / ZŠ Ondreja Nepelu:
USA - Rusko 4:3 po predĺžení (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)

Semifinále - Břeclav / ČR:

Česko - Švédsko 2:1  po predĺžení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)

góly: 31. Dahlin (Bemström) – 24. Zadina (Galvas), 70. Galvas (Zadina)

O 5. miesto - Břeclav:

Kanada - Fínsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Záverečný  sobotňajší program:

Břeclav / ČR:  

15.00 finále Česko - USA

Bratislava/ZŠ Ondreja Nepelu

15.00 o 3. miesto Švédsko - Rusko