SR 18 na Ivan Hlinka Memorial Cupe bez víťazstva na poslednom mieste


Gólová radosť Olivera Okuliara v zápase proti Švajčiarsku

BRATISLAVA – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov ukončila Ivan Hlinka Memorial Cup bez víťazstva. Zverencom Norberta Javorčíka výsledkovo nevyšiel ani posledný zápas, v ktorom podľahli Švajčiarsku 1:2, a tak na turnaji skončili na poslednom ôsmom mieste.

Na úvodný gól zápasu sa dlho čakať nemuselo. Už po 165 sekundách hry na seba šikovne naviazal dvoch Švajčiarov Bučko, pred bránou naslepo našiel Okuliara, ktorý prekonal Charlina – 0:1. Úvodná tretina síce priniesla vyrovnaný hokej, no aj druhá čistá gólová príležitosť patrila domácemu celku. V 17. minúte ostal za švajčiarskou obranou osamotený slovenský kapitán Faško-Rudáš, no ani na dvakrát Charlina neprekonal.

V prostrednej časti hry mali mierne navrch Švajčiari, ktorí sa v polovici stretnutia dočkali aj zaslúženého vyrovnania, a to dokonca pri vlastnom oslabení. Paulínymu v útočnom pásme ušiel puk, navyše nešťastne podkĺzol, a tak švajčiarsky Schmid mal už voľnú cestu pred Vyletelkou, s ktorou naložil rutinérsky – pekným blafákom do forhendu zrovnal stav skóre. A to mohlo byť pre Slovákov v 34. minúte ešte horšie. Pred bránkou, hoci hrali v šestici, za čo následne inkasovali aj dvojminútový trest, ostal visieť práve strelec vyrovnávajúceho gólu Schmid, no Vyletelka zmenu skóre nepripustil.

Švajčiari pokračovali v trende nastolenom na konci druhej tretiny aj v tretej dvadsaťminútovke, v ktorej mali viac z hry. Logickým dôsledkom toho bola situácia zo 48. minúty, keď Pena Triana za prispenia žŕdky prekonal Vyletelku a poslal svoj tím do vedenia. To mohol navýšiť o štyri minúty neskôr Berni, no puk z jeho hokejky skončil na žŕdke. Slováci sa s pribúdajúcim časom do tlaku už nedostávali, aj gólman Vyletelka opustil svoju bránu len dvadsať sekúnd pred koncom tretej tretiny, a to už bolo príliš málo na to, aby s výsledkom čokoľvek spravili.

Norbert Javorčík (hlavný tréner SR „18“): „Z hernej stránky to bol zápas, kde sme sa najviac dostávali do hry a do šancí. Bol to náš jediný vyrovnaný zápas, čo sa týka útočnej fázy. Znova sa však objavili chyby, ktoré sme robili aj v predchádzajúcich zápasoch. Viazla nám rozohrávka, mali sme málo kvalitných streleckých príležitostí a myslím si, že aj pod dojmom toho, že sme sa dostali do hry, tak bojovnosť, ktorú sme hráčom vštepovali, nám v tomto zápase chýbala.“

Švajčiarsko „18“ – Slovensko „18“ 1:2 (0:1, 1:0, 1:0)

Góly: 30. S. Schmid, 48. Pena Triana (Moser) – 3. O. Okuliar (M. Bučko).

Vylúčení 5:4 na 2 min., presilovky 1:2, oslabenia 1:0. Strely na bránu: 19:24 (4:8, 8:7, 7:9). Najlepší hráči zápasu: Sandro Schmid – Matej Ilenčík. Rozhodovali: Baluška, Goga – Tvrdoň, Synek. 312 divákov.

Švajčiarsko: Charlin – Henauer, N. Gross, Wyss, Berni, Kälin, Moser, Schwab, Aebischer – Patry, S. Schmid, J. Gerber – Calzimiglia, Wetter, Oana – Vouillamoz, Nussbaumer, Verboon – Pena Triana, Wüest, Kiener.

Slovensko: Vyletelka – Matej Ilenčík, M. Bučko, O. Turan, A. Zekucia, Dlugoš, M. Vitaloš, Kobolka – O. Okuliar, Kupka, Sarvaš – Džugan, K. Kováčik, Faško-Rudáš – Pjaták, Hryzák, S. Čederle – Paulíny, O. Minko, Melcher, D. Šeliga.

O 5. miesto (Břeclav/ČR):
Fínsko - USA 3:4 po predĺž. (1:1, 1:1, 1:1 - 0:1)

Semifinále:
Rusko - Česko 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Švédsko - Kanada 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)

Ďalší program turnaja:
sobota 12. augusta, o 3. miesto: Rusko - Švédsko (17.00, Bratislava), finále: Česko - Kanada (17.00, Břeclav/ČR)