SR 18: Mladí Slováci v Gomeli na Družba Cupe druhí

GOMEL (SZĽH) - Záverečný súboj o prvé miesto na kvalitne obsadenom turnaji Družba Cup v bieloruskom Gomeli vyhrali domáci bieloruskí hokejisti. V priamom súboji so Slovenskom zvíťazili 3:0, keď rozhodlo čisté konto výborne chytajúceho brankára Hryščenka. Slováci získali na turnaji 5 bodov, proti Bielorusom však predviedli festival nepremenených šancí, a napokon sa museli uspokojiť s druhým miestom. Podľa trénera Norberta Javorčíka bol však dnešný duel z pohľadu organzácie hry a taktiky naším najlepším vystúpením na turnaji. Hráči však zlyhali v koncovke.

Striedačka SR 18 s trénerom Norbertom Javorčíkom, ilustračné foto

Domáci Bielorusi nastúpili do zápasu s veľkým sebavedomím i motiváciou, keď v prvých dvoch zápasoch získali plný počet šiestich bodov. Sebavedomie im dodal aj rýchly gól Martinaua v presilovke už po necelých troch minútach hry. Potom však už diváci dlho gól nevideli, keďže druhý presný zásah prišiel až v polovici stretnutia. Treba povedať, že slovenskí hráči si v zápase vypracovali veľmi veľa dobrých šancí, a bolo až neuveriteľné, že bieloruský brankár Hryščenko dokázal udržať čisté konto. Najmä vďaka nemu mohli domáci Bielorusi po zápase oslavovať výnimočný triumf. Uznanie však patrí aj našim hráčom, ktorí tiež vyhrali svoje prvé dva zápasy a dnešný zápas odohrali výborne aspoň po hernej stránke, ak odhliadneme od veľmi slabej koncovky.

Norbert Javorčík, tréner SR 18: "Dnes to bol pre nás veľmi nešťastný duel, mali sme výraznú prevahu, veľké množstvo šancí, ale nedokázali sme premeniť ani jednu. V ostatných atribútoch sme súpera jednoznačne prevýšili, lenže hráči súpera dokázali využiť tri príležitosti, dve z presilloviek a tak z toho bola pre nás veľmi krutá prehra 0:3. Čo sa týka herného systému a jeho dodržiavania, tam sme veľmi spokojní. Urobili sme veľký krok vpred a paradoxne dnes sme odohrali náš najlepší zápas, čo sa týka systému hry a taktiky. Určite do ďalšieho obdobia budeme musieť veľmi výrazne zvýšiť efektivitu v koncovke, lebo v tom sme sa každý zápas veľmi trápili, a bez strelených gólov sa zápasy nedajú vyhrať."

Turnaj tímov do 18 rokov Družba Cup v Gomeli:

Bielorusko - Slovensko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 4. Martynov, 28. Poliščuk (Šemeľ, Fiľajev), 46. Martynov (Sapego, Kot), 2800 divákov

Vylúčenia 5:5, vylúčenia 2:0, oslabenia  0:0

Dánsko - Nemecko 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Konečná tabuľka:
1. Bielorusko 3 3 0 0 0 12:3 9
2. Slovensko 3 1 1 0 1 7:8 5
3. Nemecko 3 1 0 1 1 11:11 4
4. Dánsko 3 0 0 0 3 4:12 0

Nominácia SR 18 na turnaj Družba Cup v Bielorusku (Gomeľ) - v 30. 10. - 6. 11. 2016:
Hráči: Daniel Demo, Adam Dúžek, Miloš Fafrák, Oliver Giertl, Matúš Havrila, Filip Jakab, Martin Kupec, Martin Majerík, Pavol Regenda, Juraj Sklenár, Adam Stacho, Jakub Urbánek, Adam Žiak (všetci Projekt SR 18), Michal Ivan, Miloš Kelemen (obaja HKM Zvolen), Juraj Štefanka (MMHK Nitra), Jakub Kostelný (Dukla Trenčín), Adam Liška (HK Orange 20), Patrik Hrehorčák (HC Oceláři Třinec/ČR), Jakub Köver (Piráti Chomutov/ČR), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna/Fín.), Marek Korenčík (Lulea HF/Švéd.)
Realizačný tím: Ľuboš Jakubec (manažér), Peter Mikula (konzultant), Norbert Javorčík (tréner), Vladimír Turan (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), Milan Kabát (kondičný tréner), MUDr. Pavol Láska (lekár), Slavomíra Gazdíková (mentálna trénerka), Jozef Guzlej (fyzioterapeut), Peter Ondrejka (masér)