„Sedemnástka“ začne sezónu v Ostrave. Po turnaji budeme múdrejší, hovorí Lipiansky

Hlavný tréner SR 17 Ján Lipiansky

BRATISLAVA – Nielen reprezentačné „áčko“ dnes vstúpi svojím prvým zápasom do sezóny 2017/2018. Na českom ľade, hoci nie v Třinci, ale v Ostrave, sa predstaví aj výber hokejistov do sedemnásť rokov na kvalitne obsadenom Turnaji piatich krajín. Pred jeho začiatkom sme sa rozprávali s novým hlavným trénerom reprezentácie Jánom Lipianskym.

Čaká vás prvý turnaj v pozícii hlavného trénera reprezentácie. Cítite pred vašou premiérou na tomto poste aj napätie?
Je to pre mňa niečo nové. Prvýkrát som s mužstvom tri dni na výcvikovom tábore pred turnajom. Chalani trénujú výborne a je na nich vidieť obrovská chuť. Samozrejme, sme plní očakávaní pred turnajom. Chalani vyzerajú, že v lete dobre trénovali a sú kvalitne pripravení, tak verím, že v Ostrave už od prvého zápasu budeme dobrí.

Ako vám aj pri tvorbe nominácie pomohlo, že ste v minulej sezóne pôsobili pri tomto ročníku v pozícii konzultanta?
Chalanov, samozrejme, poznám, a to nielen z minulej sezóny, ale aj z rokov predtým. Nejaký prehľad o nich určite mám. Iste, bližšie k nim som bol minulú sezónu v „šestnástke“ v pozícii konzultanta, čo mi dosť pomohlo. Neviem si totiž predstaviť, že by som po štyroch mesiacoch robil nomináciu bez toho, aby som ich minulý rok poznal. Stavil som na overených a vyskúšaných hráčov, ale, samozrejme, vytiahli sme aj niektorých hráčov, ktorí doposiaľ nemali šancu v reprezentácii. Verím, že to do kabíny prinesie nový vietor a chalani budú po turnaji spokojní s výsledkom.

Za štyri mesiace sa v kariére hráčov tohto veku zmení toho veľmi veľa. Viete vôbec, čo môžete od týchto hráčov na turnaji v Ostrave sľubovať?
Odkedy som pri mládežníckom hokeji, tak som sa naučil neočakávať vôbec nič (úsmev). Samozrejme, za leto niektorí hráči dosť vyrástli, niektorí zosilneli, sú o rok starší, idú o level vyššie. Tento prvý turnaj nám tak dobre ukáže, kde sme a na čom musíme popracovať. Za tri dni pred turnajom toho veľa nenacvičíme, no aj hráči samotní majú nejaké svoje návyky z klubov, ktoré sa pokúsime využiť. Po tomto turnaji budeme múdrejší.

Ako ste pripravení na náročnú zápasovú záťaž štyroch stretnutí v piatich dňoch?
Turnaj to ukáže. Je to dosť náročný turnaj so štyrmi náročnými súpermi v priebehu piatich dní. Verím, že chalani sú dobre pripravení a štyri zápasy v tomto tempe zvládneme. 

 

Každý tréner má nejaký svoj vlastný trénerský rukopis. Vy by ste sa akým hokejom chceli prezentovať?
Mám nejakú základnú predstavu, ktorej by sme sa chceli držať už na tomto turnaji. Musíme ďaleko zlepšiť napádania a bránenie, pokiaľ ide o bekčeking útočníkov. Pokiaľ tieto prvky uvidím v hre už aj zautomatizované, tak budem len rád. Samozrejme, nadviažem aj na hru, na ktorú hrali chalani roky predtým.

Nabúral neskorý termín akcie predstavu pri skladaní tímu?
Nominácia sa rodila vzhľadom na termíny začiatkov líg nie úplne ideálne. Nejakí chalani už museli odcestovať do svojich klubov, alebo už v nich boli a nemohli sa vrátiť. To je napríklad prípad Alexa Kupku a Maxima Čajkoviča. Nominácia tak nie je úplne taká, ako by sme si predstavovali, ale väčšina chalanov tu je.

Museli ste spraviť oproti riadnej nominácii nejaké zmeny?
Našťastie len jednu zmenu. Vypadol nám Ondrej Lukáčik z Košíc, ktorý má problémy s chrbtom a miesto neho je tu Tobiáš Marguš. Inak chlapci sú zatiaľ všetci zdraví, za čo som veľmi rád.

Program SR „17“ na Turnaji piatich krajín v Ostrave:
Streda (23. 8. 2017): Slovensko – Švajčiarsko (15.00 hod.)
Štvrtok (24. 8. 2017): Česko – Slovensko (18.30 hod.)
Piatok (25. 8. 2017): USA – Slovensko (18.30 hod.)
Nedeľa (27. 8. 2017): Nemecko – Slovensko (13.00 hod.)

Všetky zápasy budú vysielané na HokejkaTV.cz.