S Budapešťou sa Slovenky rozlúčili výhrou nad Rakúšankami

Brankárka Jana Budajová, foto SITABrankárka Jana Budajová mala výrazný podiel na víťazstve  nad Rakúšankami, foto SITA

BUDAPEŠŤ (SZĽH) - Učinkovanie na Turnaji hokejistiek štyroch krajín v Budapešti zavŕšili  reprezentantky  Slovenska v nedeľu napoludnie víťazstvom na Rakúšankami 3:2. K jednému bodu z piatkového duelu s Dánkami, ktoré prehrali 1:2 po samostatných nájazdoch pridali ďalšie a zabezpečili si tretie miesto na turnaji.  Maďarky v záverečnom zápase zdolali Dánky po samostatných nájazdoch a vyhrali turnaj.

Turnaj hokejistiek štyroch krajín v Budapešti - sobota:

Rakúsko - Slovensko  2:3 ( 0:1, 1:1, 1:1)

Slovenky tri razy viedli, ale o konečné víťazstvo museli urputne bojovať. Veľký podiel na výsledku mala brankárka Jana Budajová, najmä v úvodnej desaťminútovke.  Ďalšie kanadské body si pripísal dnes Viktória Ihnaťová 1+1. Po hrubom zákroku Meixnerovej v 44. min. skončila naša Patrícia Gorecká na nosidlách.  Odviezli ju na kontrolné vyšetrenia do nemocnice. Našťastie po  nich sa mohla vrátiť ešte v nedeľu popoludní na Slovensko.

Góly: 25. Hanserová, 41. Altmannová 19. Kežmarská (Ihnaťová), 26. Ihnaťová, 49. Žitňanská

Vylúčenia 5:6, presilovky 0:1, navyše Meixnerová (Rak.) 5+20 min, oslabenia

Stanislav Kubuš (tréner družstva SR ženy): "Po piatkovom veľmi dobrom zápase s Dánkami sme na nepríjemné prekvapenie odohrali v sobotu v úvodných desať minút slabo. Nebyť brankárky Jany Budajovej mohlo byť rýchlo 0:3. Na jej výkone sme mohli stavať aj v ďalšom priebehu, psychiku tiež upevňovalo, že sme boli stále vo vedení. Húževnaté Rakúšanky  urputne bojovali, no v záverečnej tretine už narážali na naše  odhodlané reprezentantky.  Oduševnenie, nasadenie  v týchto minútach s akými išla mierne zredukovaná zostava za víťazstvom bolo príkladné, aj keď výkonom sme zaostali za duelom s Dánkami. So severankami sme odohrali najkvalitnejšie stretnutie na turnaji. Výnimkou bolo predĺženie, v ktorom nás Dánky nepríjemne zvierali v našom pásme, vysoko prestrieľali  a napokon rozhodli v nájazdovej lotérii. S nimi i Rakúšankami sa stretneme na prelome marca a apríla na svetovom šampionáte v Dánsku. Budapešť naznačila, že pri dodržiavaní hernej disciplíny, potrebnom nasadení a využití výkonnostného potenciálu máme na to, aby sme v Aalborgu vybojovali úspešné duely."

Zuzana Morvačíková (manažérka družstva): "Úvod bol rozpačitý, postupne však výkon  dievčat gradoval. Rakúšanky dobre poznajú, cítili, že v Budapešti je šanca vybojovať s nimi víťaznú partiu. Potrebovali  tento výsledok, aby sami presvedčili, že vedia víťaziť  v ťažkých stretnutiach. Popri výkone Janky Budajovej prišiel v úvode záverečnej tretiny dôležitý, aj keď veľmi nepríjemný moment: Paťa Gorecká utržila zozadu tvrdý náraz a otrasená skončila na ľade. Jej spoluhráčky sa od tohto smolného okamihu zomkli, roztočili na najvyššie obrátky bojovnosť, nasadenie, odhodlanie, hrali to, čo chceme od dievčat. Útočníčku  sme pre istotu poslali na vyšetrenie do nemocnice. Pred odvozom už komunikovala, na tvári sa jej objavil aj úsmev. Po vyšetreniach, na ktorých s ňou zostal ňou tímový lekár, Patríciu pustili domov.  Využila možnosť a vrátila sa v osobnom aute rodičov  spoluhráčky Lívie Miškovej," upresnila stav Zuzana Moravčíková, hneď po príchode domov.

Záverečný duel Turnaja štyroch krajín - ženy - Budapešť:

Maďarsko - Dánsko 6:5 po sam. nájazdoch (1:2, 1:2, 3:1 - 0:0, 1:0)

Konečná tabuľka:
1. Maďarsko 3 1 1 1 0 12:9 6
2. Dánsko 3 1 1 1 0 12:9 6
3. Slovensko 3 1 0 1 1 4:7 4
4. Rakúsko 3 0 1 0 2 8:11 2

Káder reprezentačného družstva SR ženy na Turnaj štyroch  krajín v Budapešti v dňoch 12. - 14. februára 2016:

Realizačný tím:  manažérka Zuzana Moravčíková, tréner Stanislav Kubuš, asistent trénera Ján Cpin, kondičný tréner Róbert Kresťanko, lekár MUDr. Stanislav Béli, masér Vladimír Nemček
Hráčky: Mária Herichová, Lucia Ištocyová, Tatiana Ištocyová, Barbora Králiková (HC ŠKP Bratislava), Tatiana Korenková (HC ŠKP Bratislava/ŽHK Poprad), Lenka Čurmová, Natália Paľová (HC ŠKP Bratislava/ŽHK Šarišanka Prešov), Angelika Zálešáková (HC ŠKP Bratislava/HK 91 Senica), Romana Kiapešová, Iveta Klimášová, Viktória Maskaľová (HC ŠKP Bratislava/HC Spišská Nová Ves), Romana Košecká (HC ŠKP Bratislava/HC Topoľčany), Lucia Záborská (HC ŠKP Bratislava/MHK Martin), Jana Budajová, Patrícia Gorecká (ŽHK Poprad), Gabriela Žitňanská) (ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava), Barbora Kežmarská, Lenka Sroková (HC Spišská Nová Ves), Annamária Suráková (HK Spišská Nová Ves/HC Spišská Nová Ves),  Lívia Mišková (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Nikola Gápová (Espoo Blues/Fín.), Viktória Ihnaťová (HC Arktik University Uchta/Rus.)
 
Náhradníčky (na telefonické zavolanie):  Soňa Fedoročková (HC 46 Bardejov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Andrea Lettrichová (HC ŠKP Bratislava), Kristína Obercianová, Martina Staroňová (ŽHK Poprad), Andrea Fortunová, Monika Kvaková, Miroslava Stašová, Slavomíra Štofaníková (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov)


Ďalšie články