Richard Lintner ukončil hráčsku kariéru

BRATISLAVA - Majster sveta z roku 2002 Richard Lintner sa rozhodol ukončiť bohatú hráčsku kariéru. Tridsaťsedemročný obranca (nar. 15. novembra 1977) odohral posledný zápas 27. januára 2015, keď v Tipsport extralige vykorčuľoval v drese Dukly Trenčín na ľad Piešťan. Okrem hokeja sa Lintner v ostatných mesiacoch venoval marketingovým aktivitám v Dukle a už dlhodobo sa objavuje aj na televíznych obrazovkách ako spolukomentátor prenosov hokejových zápasov.
„V rámci svojich aktivít som sa dostal do štádia, keď sa mi už nedarilo skĺbiť hráčske a nehráčske aktivity. Pred pár týždňami som sa rozhodol ukončiť aktívnu hráčsku kariéru. Teším sa na to, čo bude nasledovať. Počas kariéry som zažil všetky najkvalitnejšie hokejové ligy, stretol som množstvo hráčov, trénerov, manažérov a ľudí, ktorí mi veľa dali. Celú kariéru beriem ako prípravu na budúcnosť,“ uviedol Richard Lintner.
Jeden z najslávnejších momentov Lintnerovej kariéry prišiel v semifinále svetového šampionátu v Göteborgu 2002, keď spolu so Žigmundom Pálffym posunuli v lotérii samostatných nájazdov proti Švédsku slovenskú reprezentáciu do neskôr zlatého finále proti Rusku.

Lintner má za sebou bohatú kariéru, ktorú začal v Trenčíne. Neskôr si zahral extraligu aj v drese Spišskej Novej Vsi. V roku 1996 ho draftoval v 5. kole zo 119. miesta vtedajší Phoenix, dnes Arizona Coyotes. Do NHL prvýkrát nazrel v sezóne 1999/2000 ako hráč Nashvillu Predators, dovtedy hrával na farmách v Springfielde v AHL a Milwaukee v IHL. Ročník 2001/2002 strávil vo švédskom MODO Hockey, neskôr sa ešte pokúšal prebiť v NHL v dresoch New Yorku Rangers a Pittsburghu. Od roku 2003 bol definitívne v Európe. Postupne si obliekal dresy Djurgaardenu, Fribourgu, Skelleftey, Färjestadu, Dinama Minsk, SaiPy, Lukko Rauma a Rögle.
Za slovenskú reprezentáciu odohral Richard Lintner dovedna 105 zápasov, v ktorých strelil 14 gólov. Naposledy sa v drese s dvojkrížom objavil 1. apríla 2011 v príprave v Lahti s Fínskom (1:3). Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 a 2010, na zimných olympijských hrách 2002 a Svetovom pohári 2004.
„Posledné roky som začínal sezóny v Trenčíne. Bral som to ako prípravu a tréning na zahraničné angažmány. Zvnútra som videl a zažíval realitu, ako funguje hokej a hráči na Slovensku. Mohol som už vtedy malou troškou pomôcť. Musel som urobiť rozhodnutie v rámci svojich priorít, ak chcem robiť veci na sto percent. Škoda, že deň má iba 24 hodín. Na ľade som nebol asi tri týždne, každé ráno som vstával a vedel som, že ma čaká množstvo práce. V tomto momente je pre mňa dôležitejšia manažérska časť ambícií," hovoril Richard Lintner, ktorý zatiaľ neplánuje oficiálnu rozlúčku s kariérou. Niečo možno pripraví v lete spoločne s ďalšími hráčmi, ktorí sa rozhodnú zavesiť korčule na klinec.