Po poltucte gólov od Švédska slovenský koniec na MS hráčov do 20 rokov

HELSINKI – Štvrťfinálový zápas proti Švédsku na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov bol pre slovenských reprezentantov na šampionáte posledným. Po krutej prehre 0:6 so Švédskom sa s turnajom zverenci trénera Ernesta Bokroša rozlúčili.

Švédi od úvodu stretnutia potvrdzovali úlohu favorita a zatlačili Slovákov. Prvý zásah dosiahli už v 6. min, keď po úspešnom vhadzovaní vystrelil švihom Eriksson-Ek a Húska kapituloval. Na rozdiel dvoch gólov upravil v 12. min v presilovke Lindblom, ktorý sa najlepšie zorientoval pred slovenským brankárom a za jeho chrbát poslal vyrazenú strelu Holmströma. V úvodnej časti nevyužili zverenci Ernesta Bokroša tri presilovky, ďalšie šance súpera zneškodnil Húska.
Obraz hry sa nezmenil ani v druhej tretine. Švédi boli aktívni a mali veľa streleckých pokusov, Húsku však prekonal iba Ehn v 30. min po šikovnej prihrávke od Löökeho. V druhej dvadsaťminútovke mali tri presilovky hráči "troch koruniek", no nepodarilo sa im premeniť ich na góly. Slováci nezužitkovali v tejto časti jednu početnú výhodu.
V 44. min mieril Hrušík v úniku mimo a vzápätí na opačnej strane rýchlu akciu zakončil presne A. Kempe - 4:0 pre Švédov. Ďalší zásah pridal v oslabení Lööke a definitívnu gólovú bodku za súbojom dal v 57. min A. Nylander.

V Helsinkách slovenské družstvo zvíťazilo len raz, v úvode MS nad Bieloruskom 4:2. Nasledovali už len prehry: v základnej B-skupine s Českom (0:2), Fínskom (3:8), Ruskom (1:2) a vo štvrťfinále so Švédskom (0:6).

Ako najlepší slovenskí hráči na turnaji boli vyhlásení brankár Adam Húska, obranca Christián Jaroš a útočník Matúš Sukeľ.

Povedal po zápase

Ernest Bokroš (tréner Slovenska 20): „Hráči k zápasu nepristúpili tak, ako sa na štvrťfinále majstrovstiev sveta patrí. Pre súpera sme boli vzhľadom k dôležitosti stretnutia až príliš ľahkou korisťou. Jediný, koho môžem po tomto zápase so Švédskom pochváliť, je brankár Adam Húska. Ten nás uchránil ešte od väčšej katastrofy. Inak nemám žiadny dôvod na hodnotenie.“

MS v hokeji do 20 rokov
štvrťfinále
Švédsko - Slovensko 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Góly:
6. Eriksson Ek (Forsbacka Karlsson), 12. Lindblom (Holmström, Kempe), 31. Ehn (Lööke), 44. Kempe (Holmström, Englund), 46. Lööke (Forsbacka Karlsson), 57. A. Nylander (Timašov).

Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0.

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Sylvain (Kan.) - Otmačov (Rus.), Waldejer (Nór.) - 3796 divákov.
Švédsko: Söderström - Lagesson, Forsling, Ollas Mattson, Englund, Larsson, Carlsson, Pettersson - Lindblom, Holmström, Kempe - A. Nylander, Asplund, Timašov - Eriksson Ek, Forsbacka Karlsson, Grundström - A. Karlsson, Ehn, Lööke
Slovensko: Húska - Jaroš, Sloboda, Romančík, Koch, Moravčík, Ivanič, Maier - Milý, Sukeľ, Bondra - Hrušík, Šiška, Lešťan - Briestenský, Surový, Huňa - Paločko, Pospíšil