Orange Minihokej Tour 2014: bratislavské finále pre Slovan

Finalistov Orange Minihokej Tour 2014 dekorovali generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič a generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora, foto Ján Súkup

BRATISLAVA (SZĽH) -  Hlavná plocha Slovnaft arény  Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave patrila druhú aprílovú nedeľu nielen finalistom svetového šampionátu 2012 z Helsínk reprezentantom Slovenska a Ruska, ale z chuti sa na ňom od skorého rána vyšantili aj aktéri najväčšieho festivalu hokejových talentov na Slovensku - Orange Minihokej Tour 2014.  Už šiesta edícia podujatia za účasti poltucta kolektívov mladučkých hokejistov, hráčov 4. ročníkov základných škôl,  víťazov regionálnych kôl, sa opäť niesla v skvelej atmosfére.  

Rozhodujúci nájazd Orange Minihokej Tour 2014, foto Ján Súkup

Radosť z hry, úsilie ukázať čo najviac zo zvládnutej hokejovej abecedy,  túžba po víťazstve z ľadu sálala v každom z deviatich stretnutí a iskra sa preniesla do hľadiska, kde štvrtáčikovia mali svojich skvelých fanúšikov. Najviac ich pochopiteľne bolo z radov domácich, ktorí rozdelili svoje sympatie vo finále medzi obhajcu trofeje - družstvo zo Záluh HOBA Bratislava a Slovan Bratislava, ktorí sa stretli vo finále. A naozaj veľmi príťažlivom, pretože po výsledku 4:4 o víťazstve slovanistov sa rozhodlo až v samostatných nájazoch. Rovnako dramatické rozuzlenie priniesol aj záverečný duel o bronz, v ktorom malí Popradčania zdolali 3:2 rovesníkov z MHA Martin tiež však  až  po nájazdoch. Ambiciózni Košičania, ktorí v skupine prehrali vždy o gól s obhajcom a Martinom obsadili napokon piatu pozíciu pred Zvolenčanmi.

Malí hokejisti so svojimi veľkými športovými vzorrmi, foto Ján Súkup

Trojica družstiev medailistov si vychutnaja svoje minúty slávy pred začiatkom medzištátneho stretnutia seniorov Slovensko - Rusko. V rámci ceremoniálu s plnou pompou a pred 6409 divákmi na tribúnach  ich priamo na ľade dekorovali Pavol Lančarič, generálny riaditeľ spoločnisti Orange Slovensko, Otto Sýkora, generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja, ďalej Karol Belko, sekretár  mládežníckych súťaží SZĽH a reprezentačný obranca Marek Ďaloga. K trom šekom vo výške 700, 500 a 300 eur pripravila a.s. Orange aj štvrtý s bohatým obsahom: "Týždenný pobyt v Hokejovej škole Mariána Gáboríka pre víťazov finále Orange Minihokej Tour 2014". Ešte pred finále generálny riaditeľ Pavol Lančarič povedal: „Deti majú mať a majú svoje vzory a ani v hokeji to nie je výnimka. Preto sme sa opäť dohodli s Mariánom Gáboríkom a verím, že aj tento rok bude hokejová škola sláviť u mladých hokejistov taký úspech ako v predchádzajúcom ročníku. Chceme aj takto prispieť k ich ďalšiemu hokejovému rozvoju. Tešíme sa, že opäť budeme môcť vidieť výkony našich hokejových nádeji, ich chuť súťažiť a zdieľať s nimi radosť po každom vyhratom zápase,“ približuje generálny riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič.

Reprezentant Marek Ďalega a riaditeľ OMT 2014 Karol Belko odovzdajú medaily malým finalistom, foto Ján Súkup

"Vyrovnanosť družstiev bratislavského finále 6. ročníka Orange Minihokej Tour sa pretavila do úrovne jednotlivých zápasov. Boli sme svedkami jedného z najkvalitnajších ročníkov, čo po  súbojoch v skupinách umocnili súperenia o medaily.  Len sa potvrdilo, že v oddieloch systematicky pracujú s hokejovými výhonkami a nechýbajú medzi nimi viaceré talenty," vyhlásil  riaditeľ celoslovenského finále OMT 2014 Karol Belko .  Jeho kolega Igor Andrejkovič z Metodického oddelenia SZĽH tiež pridal svoj pohľad: "Aj v samotných stretnutiach bolo vidno ako sa najmenší hokejisti miestami pokúsili predviesť niečo z toho, čo odpozerali od ´veľkých´vzorov. Aj preto bola šťastná myšlienka opäť spojiť vyvrcholenie podujatia s vystúpením seniorskej reprezentácie  s Ruskom aj s možnosťou účasti na samotnom dueli. Dobre totiž vieme, že vzory priťahujú a pohľad na svoje hviezdy, ktorým sa malí hokejisti chcú podobať, je inšpiráciou i motiváciou. Orange minihokej Tour, ktorý v spolupráci s generálnym partnerom Orange pripravujeme, má už trvalé miesto v našom hokejovom hnutí. Viac než o samotné medaily ide o to, aby stovky detí našli na ľade radosť z hry, pohybu, pravidelne a pod odborným vedením hokejovom rástli. Z toho môže profitovať aj celý náš hokej potrebným rozširovaním členskej základne."

Víťaz Orange Minihokej Tour 2014 HC Slovan Bratislava, foto Ján Súkup

Pochopiteľne spokojnosťou žiaril tréner víťazného družstva Slovana Boris Hosťovecký, ktorý roky úspešne pracuje s najmenšími hokejistami a trpezlivo odovzdáva skúsenosti z kariéry ligového hráča: "Aj početné publikum na medailových zápasoch, čosi okolo tisícky, sa mohlo presvedčiť o vysokej úrovni záverečných bojov a najmä samotného finále, ktoré nám vlani ako obhajcom prvenstva z roku 2012 z Košic ušlo.  Domnievam sa, že naše víťazstvo aj keď len po nájazdoch bolo plne zaslúžené.  Uznanie si zaslúžia všetci finalisti, malí adepti rastú korčuliarsky, po stránke palicovej techniky, niekedy sa až nestačíte čudovať, čo všetky s pukom skúšajú."

 

 

OMT 2014 - strieborná HOBA Bratislava, foto Ján Súkup

Rozdelenie finalistov 6. ročníka Orange Minihokej Tour do skupín:

Skupina A: HK ŠKP Poprad,  HKm Zvolen, HC Slovan Bratislava

Skupina B: HC Košice, MHA Martin, HOBA Bratislava

Stretnutia v skupinách  finálového turnaja 6. ročníka Orange Minihokej Tour v Bratislave v nedeľu 13. apríla 2014:

HC Slovan Bratislava - HKm Zvolen 4:2, HOBA Bratislava - MHA Martin 3:1,  HKm Zvolen - HK ŠKP Poprad 3:14, MHA Martin - HC Košice 5:4, HC Slovan Bratislava - HK ŠKP Poprad 5:4, HOBA Bratislava - HC Košice 8:7

Zápasy o umiestnenie:

o 5. miesto: HC Košice - HKm Zvolen 16:2

o 3. miesto: HK ŠKP Poprad - MHA Martin 3:2 po sam. nájazdoch

finále: HOBA Bratislava - HC Slovan Bratislava 4:5 po sam. nájazdoch

 

OMT 2014 - bronzové družstvo HK ŠKP Poprad, foto Ján Súkup