Mesto Poprad veľkoplošnú obrazovku neodkúpi

POPRAD - Búrlivú diskusiu v stredu počas zasadnutia mestského zastupiteľstva v Poprade vyvolala veľkoplošná obrazovka Colosseo, ktorá sa nachádza na zimnom štadióne patriacom mestu. Obrazovka bola stavebnými úpravami zapracovaná do nehnuteľnosti a stala sa jej súčasťou. Jej vlastník, ktorým je spoločnosť Trik s. r. o., ponúkol mestu možnosť odkúpiť túto obrazovku za 239 800,39 eura. Výška náhrady za veľkoplošnú obrazovku bola stanovená na základe znaleckého posudku. Proti návrhu odkúpenia sa v stredu vyjadrilo všetkých devätnásť poslancov. Po zmene rozpočtu sa tak mesto rozhodlo zakúpiť nové zariadenie, plánuje vypísať verejné obstarávanie.

Obrazovka Colosseo bola na zimný štadión umiestnená v minulosti v súvislosti s pôsobením hokejovému tímu HC Lev Poprad v nadnárodnej KHL. Ten po roku ukončil svoje pôsobenie v Poprade. Mesto následne vo verejnej obchodnej súťaži na predaj hnuteľného majetku, ktorý patril do konkurznej podstaty úpadcu hokejového klubu, kúpilo súbor hnuteľných vecí vrátane osvetlenia ľadovej plochy či nábytku v skyboxoch. Podobným spôsobom sa však nemohlo zapojiť do verejnej obchodnej súťaže v prípade veľkoplošnej obrazovky Colosseo, neumožňoval mu to zákon o verejnom obstarávaní. Vo verejnej súťaži ju napokon získala spoločnosť Trik, ktorá ju však zo štadióna neodstránila a mestu ju ponúkla na odkúpenie.

„Hovorili sme s firmou o viacerých možnostiach, ako to riešiť. Očakával som, že návrh ceny bude lepší, nie som stotožnený s touto cenou,“ uviedol popradský primátor Jozef Švagerko. Poslanec Milan Baran označil navrhovanú cenu za úžernícku a radšej by bol za kúpu novej obrazovky so všetkou zárukou, ktorá by postačovala pre potreby súčasného hokejového klubu.

Poslanec Adrián Kromka spochybnil, či by bola kúpa obrazovky od spoločnosti vôbec zákonná, a poslanec Štefan Pčola kategoricky odmietol kúpiť obrazovku za sumu, akú predložila spoločnosť Trik. „Skôr by som sa priklonil k tomu, aby sme sa pokúsili nájsť nejaké novšie zariadenie a urobili si prieskum trhu,“ povedal. Primátor sa priklonil k tomuto návrhu, dôležité je podľa neho to, aby nové zariadenie spĺňalo podmienky na svoje využitie počas zápasu. „Nepovažujem ani jedno z riešení za správne. Štadión nepotrebuje takýto prepych. Potrebujeme kamerový systém, ktorý je lacnejší,“ uviedol poslanec Vladimír Lajčák. Veľkoplošná obrazovka bola podľa neho potrebná v čase, keď v meste fungoval klub HC Lev.

Mesto nakoniec vypíše verejné obstarávanie na nové zariadenie, ktoré zabezpečí technické riešenie a pokrytie zápasov na zimnom štadióne. Po zmene mestského rozpočtu na rok 2015 má samospráva na tento projekt k dispozícii 90-tisíc eur, ktoré získala z rezervy kapitálových výdavkov a rezervného fondu mesta.