V generálke na MS prehra SR 18 v Lappeenrante s Fínmi

Imatra Spa Areena, dejisko zápasov mladých Slovákov na MS 18 vo Fínsku, foto foursqare.com

IMATRA (SZĽH) -  Tohtoročný svetový šampionát hokejistov  do 18 rokov sa uskutoční 17. - 27. apríla  na juhovýchode Fínska v mestách Lappeenranta a Imatra. V druhom z nich sú od nedele aj mladí hokejoví reprezentanti Slovenska. Spomeňme ako zaujímavosť, že mesto Imatra leží na hranciach s Ruskom a s ruským Svetogorskom tvorí dvojmestie. Západná časť mesta hraničí s jazerom Saimaa, po ktorom sa možno dostať až do Fínskeho zálivu. "Let na linke Viedeň - Helsinki ako aj trojhodinová cesta autusom do 230 km vzdialeného 30-tisícového mesta Imatra prebehla úplne hladko bez najmenších problémov, " podal základnú infomáciu tréner družstva SR 18 Anton Bartánus. 

Erik Černák, kapitánom SR 18 na MS 2014, foto hckosice

Jeho zverenci začnú boje na šampionáte v Imatra aréne vo štvrtok 17. apríla stretnutím proti Rusku, s kapitánskym "céčkom" nastúpi Erik Černák.  Ďalšími súpermi v našej B skupine budú v piatok 18. apríla mladíci z Nemecka, v nedeľu  20. 4. Kanaďania a v pondelok 21. apríla nádeje Švédska. Stretnutia A skupiny MS sú na programe v Lappeenranta aréne (USA, Fínsko, Švajčiarsko, ČR a Dánsko).  Stretnutia našej skupiny sa budú hrať v Imatra Spa Areene s kapacitou pre 1200 divákov, otvorili ju v roku 2011. Hala v Lappeenrante má kapacitu 4825 divákov.

Mladí Slováci absolvovali v Lappeenrante, vzdialenej 40 km od Imatry,  v pondelok večer jediný prípravný zápas pred MS, teda generálku proti reprezentantom Suomi, ktorým podľahli 0:4 (0:2, 0:2, 0:0).

Príprava na MS 18 - hralo sa v pondelok 14. 4. v Imatre:

Fínsko - Slovensko 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Anton Bartánus (tréner tímu SR 18):  "Odohrali sme kvalitný a veľmi užitočný duel, ktorý spĺňal nároky medzinárodného hokeja. Keďže nie všetci z nominovaných odohrali oba duely z Českom, potrebovali sme si overiť momentáonu predšampionátovú pripravenosť. Korčuliarsky sme konfrontáciu s výbornými fínskymi hokejistami zvládli, bolo však vidno, že nám trošku chýba zápasová prax. Domáci nás ničím neprekvapili, ani neprehrali, obrany na och stranách fungovali veľmi dobre a nebyť toho, že sme zopár individuálnymi chybami ponúkli hostiteľom  gólovú koncovku, mohol byť výsledok tesný. Dali sme príležitosť obom brankárom - dve tretiny Matejovi Tomekovi a jednu Adamovi Húskovi. Koho z nich pošleme do bránky proti Rusku rozhodneme až neskôr. Zostava je však už jasná, bude rovnaká ako v dnešnom stretnutí proti Fínsku. Určili sme aj kapitána, v nej sa dnes už predstavil obranca Erik Černák. Čo zlepšiť do premiéry? Chlapci musia pridať v disciplinovanosti a dôslednosti v  obrannom pásme a v ofenzíve vyvinúť väčšie úsilie, aby dostali pod tlak súpera a nútili ho k chybám. Dnešná generálka prišla naozaj vhod, budeme s kolegami usilovať o to, aby naši zverenci nenastúpili príliš premotivovaní, čo by mohlo viesť k zbytočným vylúčeniam," uzavrel Anton Bartanus a vymenoval pondelňašiu zostavu, v akej sa má tím SR 18 predstaviť aj vo štvrtok  v dueli proti Rusku: Tomek (Húska) - Maier, Černák -  Moravčík, Jaroš -  Meliško, Romančík - Koch, Grman, útočné formácie: Paločko, Sukeľ, Milý - Ferleťák, Haľama, Hrušík -  R. Bondra, Valent, Posdpíšil - Petráš, Klenko, J. Tatár

Nominácia Slovenska na MS hráčov do 18 rokov (17.-27. apríla 2014)

Brankári: Matej Tomek (HOBA Bratislava), Adam Húska (HKM Zvolen), Christián Pavlas (Slovan Bratislava)

Obrancovia: Patrik Maier (Slovan Bratislava), Erik Černák (HC Košice), Matej Moravčík (MHK 32 Liptovský Mikuláš), Chrsitián Jaroš (Lulea HF/Švéd.), Jakub Meliško (Chomutov/ČR), Ladislav Romančík (HK 36 Skalica), Patrik Koch (Red Bull Salzburg/MHL), Mario Grman (HC Topoľčany)

Útočníci: Matej Paločko (HK Poprad), Matúš Sukeľ (MHK 32 Liptovský Mikuláš), Juraj Milý (P.H.K. Prešov), Kristián Ferleťák (HC´05 Banská Bystrica), Marco Haľama (Slovan Bratislava), Lukáš Hrušík (MSHK Žilina), Radovan Bondra (HC Košice), Peter Valent (HC´05 Banská Bystrica), Kristián Pospíšil (Red Bull Salzburg/MHL), Šimon Petráš (HK 36 Skalica), Jozef Klenko (HK Nitra), Jakub Tatár (HKM Zvolen).

Realizačný tím: Ernest Bokroš (vedúci výpravy), Roman Ulehla (manažér tímu), Anton Bartánus (tréner), Ivan Feneš (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), MUDr. Jozef Breznický (lekár), Peter Ondrejka, Jozef Guzlej (maséri), Miroslav Karafiát (fyzioterapeut)