Slováci na záver zdolali Lotyšov a na 28. SZU v Almaty na piatej priečke

Slovenskí vysokoškoláci na 28. SZU v Almaty, foto almaty2017Slovenskí vysokoškoláci na 28. SZU v Almaty obsadili 5. miesto, foto almaty2017

ALMATY  - Slovenskí hokejoví reprezentanti obsadili konečné piate miesto na 28. svetovej zimnej univerziáde v kazašskom Almaty a obhájili pozíciu spred dvoch rokov z Granady. Po pondelkovom triumfe nad Švédmi 4:2 si v utorkovom súboji o 5. priečku poradili s Lotyšmi 5:4 (1:2, 2:1, 2:1). Zverenci trénera Andreja Výboha zaznamenali štyri víťazstvá, zo šiestich zápasov prehrali v riadnom čase jediný raz - v základnej skupine po výrovnanom s Kanaďanmi (3:5) a vo štvrťfinále až po samostatných nájazdoch 3:4 po výbornom výkone s Čechmi. 

Turnaj hokejistov v Halyk Arene -  o 5. miesto :

Slovensko - Lotyšsko 5:4 (1:2, 2:1, 2:1)

Lotyšili už po ôsmich minútach po góloch Valtersa Freijsa a Kristapsa Millersa viedli 2:0. Tréner A. Výbor vzal oddychový čas,  a na konci prvej tretiny Tomáš Hluch znížil. V 25. min Oleg Sislannikovs však opäť zvýšil na dvojgólový rozdiel pre lotyšský univerzitný tím. Za tohto stavu došlo v bránke tímu SR k zmene - Petra Púteca vystriedal Samuel Košút. Slováci však zabrali a štyrmi gólmi v rade otočili na 5:3. Ešte v druhej tretine - v 39. minúte - sa v rozpätí 36 sekúnd zrodili presilovkové góly Martina Uhnáka a Andreja Suchardu a v polovici tretej tretiny v rozpätí minúty a pol trafili aj Peter Bustin a Edmund Piačka. V 55. min ešte Millers druhým gólom v zápase znížil na 4:5, ale vyrovnať sa už pobaltskému tímu nepodarilo.

Góly: 20. Hluch (Tomčák, Gápa), 39. Uhnák (Pichnarčík, Jakubík), 39. A. Sucharda, 49. Bustin (Gápa, Jakubík), 51. Piačka (Uhnák) - 5. Freijs, 8. Millers (Zieminš, Grinbergs), 25. Sislannikovs (Makarovs), 55. Millers (Sislannikovs, Grinbergs)
Vylúčení: 8:7 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Hogarth (V. Brit.), Persson (Švéd.), Tscherrig (Švaj.) - Viliugin (Rus.), Wells (V. Brit.)
Zostava SR: Košút - Gábor, Pichnarčík, Ketner, Nociar, Loydl, Ivanič, A. Sucharda, Kasanický - Uhnák, J. Zlocha ml., Piačka - Jakubík, Bustin, Kabáč - Gápa, Hluch, Tomčák - Štrauch, Indrych

 

Andrej Výboh

Andrej Výboh (tréner univerzitného výberu Slovenska): "Bola to poriadne gólová naháňačka, pripomínajúca štvrťfinálový zápas s Českom, lenže so šťastnejším koncom pre nás. Klobúk dole pred našimi reprezentamtmi. Za 70 hodín odohrali tri náročné stretnutia, teda záťaž aká nebýva ani na svetovom šampionáte, pritom v základnej skupine boli medzi zápasmi viacdňové prestoje, pravda to neznižuje výbornú pripravenosť, podmienky a atmosféru s akými sa prezentovali kazašskí organizátori. Ale k samotnému zápasu: prehrávať dvakrát o dva góly, druhý raz v 39. minúte a z toho otočiť zápas,  to len potvrdzuje mentálnu odolnosť i výborný prístup celého tímu k záverečnému stretnutiu, v ktorom už síl nebol naozaj nazvýš.  Dôležitým momentom bolo využitie dvoch presiloviek v rýchlom slede v závere druhej tretiny. Po nich sa už dostali naši hráči k svojej hre a zaslúžene zvíťazili. Výkonmi sme si v Almaty určite neurobili hanbu, kolegovia z družstiev súperov sa o hre a výkonoch Slovákov hovorili s rešpektom. Napokon,  Halyk Arene sme v šiestich stretnutiach iba raz prehrali v riadnom čase, a zaznamenali štyri víťazstvá.  Všetkým našim zverencom patrí uznanie za prístup i kvalitné výkony s akými reprezentovali slovenský vysokoškolský hokej. S realizačným tímom vyjadrujeme vďaku klubom za ochotu priu uvoľňovaní svojich hráčov."

Ďalšie utorňajšie výsledky turnaja hokejistov:

O 7. miesto: Japonsko - Švédsko 4:5 (1:3, 2:1, 1:1)

Semifinále:  Rusko - Kanada 4:1 (1:0, 1:0, 2:1), Kazachstan - Česko (19.30, u nás 14.30)