Ruský víchor odvia ambície mladíkov Severnej Ameriky

Základ úspechu Rusov proti mladíkom zo zámoria položil brankár Bobrovskij, foto SITA/APZáklad úspechu Rusov proti mladíkom zo zámoria položil brankár Bobrovskij, foto SITA/AP


TORONTO - Štyri góly v rozpätí 6:14 min druhej tretiny stačili ruskej reprezentácii na triumf 4:3 nad výberom Severnej Ameriky do 23 rokov na Svetovom pohári hokejistov v Toronte. Hráči "zbornej" sa po úvodnej prehre na turnaji so Švédmi dokázali zmobilizovať a vrátili sa do hry o postup do semifinále na tomto elitnom podujatí. Zverenci trénera Olega Znaroksa síce prehrávali gólom Austona Matthewsa z prvej dvadsaťminútovky, no v druhej tretine mali veľmi produktívne chvíle a gólmi Vladislava Namestnikova, Nikitu Kučerova, Jevgenija Kuznecova a Vladimira Tarasenka získali vedenie na svoju stranu. V druhej časti ešte skorigoval obranca Morgan Rielly, v tretej severoamerickí mladíci znížili aj na 3:4 presným zásahom Ryana Nugenta-Hopkinsa. Dôležitým faktorom triumfu Rusov bol výkon brankára Sergeja Bobrovského, ktorý predviedol dovedna 43 úspešných zásahov. Ako kľúčový sa podľa ruských médií javí jeho zákrok pravým betónom v 26. min pri šanci Connora McDavida, ktorý sa ocitol sám pred gólmanom "zbornej" a puk si z bekhendu prehodil na forhend a nebezpečne vystrelil. Severoamerickému výberu sa v tretej dvadsaťminútovke nepodarilo vyrovnať v poldruhaminútovej presilovke o dvoch korčuliarov, ani v záverečnej power-play kombinovanej s vylúčením Dmitrija Orlova.

"Samozrejme, uvedomovali sme si, že nesmieme prehrať tento zápas. Ak by sa tak stalo, na play-off by sme mohli zabudnúť. V druhom zápase za druhý deň sme predviedli solídnu prostrednú tretinu a dobrú prácu odviedli pri blokovaní striel Telegin aj brankár Bobrovskij. Každý sa obetoval a výsledok sa dostavil," skonštatoval na webe podujatia ruský kapitán Alexander Ovečkin.

"Nechali sme im priveľa priestoru," mrzí brankára Matta Murrayho, ktorý po štvrtom inkasovanom góle prenechal v 36. min. miesto Johnovi Gibsonovi. "Väčšinu prvej tretiny a celú tretiu sme mali navrch, odohrali sme dobrý zápas. Keď sme však otvorili hru a dovolili súperovi využiť jeho rýchlosť, vtedy prevzal kontrolu nad duelom," poznamenal kapitán severoamerického výberu Connor McDavid. "Musíme zistiť, čo zapríčinilo náš výpadok v druhej tretine. Ako tím sme po prvý raz pôsobili neisto," pridal tréner Todd McLellan.

Obaja pondelkoví súperi majú v tabuľke základnej B-skupine po dvoch dueloch dva body zarovno so Švédmi, no "tri korunky" aj Fíni doteraz absolvovali len jeden zápas. Stretnutie Švédsko - Fínsko je v Toronte na programe v utorok. O deň neskôr si Švédi zmerajú sily aj s výberom Severnej Ameriky do 23 rokov a vo štvrtok Rusko vyzve Fínsko.

Svetový pohár - B-skupina - Toronto - pondelok:
Severná Amerika "23" - Rusko 3:4 (1:0, 1:4, 1:0)
Góly: 6. Matthews (McDavid, Scheifele), 38. Rielly (Nugent-Hopkins, Gaudreau), 44. Nugent-Hopkins (MacKinnon, Parayko) - 30. Namestnikov (Telegin, A. Anisimov), 31. Kučerov (N. Kuľomin), 34. J. Kuznecov (Panarin, Zajcev), 36. Tarasenko (Daciuk, Ovečkin)
Vylúčení: 5:8 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 19 078 divákov
Zostavy:
Severná Amerika "23": M. Murray (36. Gibson) - S. Jones, R. Murray, Rielly, Trouba, Parayko, Gostisbehere - MacKinnon, Nugent-Hopkins, Drouin - Scheifele, McDavid, Matthews - D. Larkin, Eichel, Gaudreau - Saad, Couturier, Trocheck
Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, A. Markov, Marčenko, D. Kulikov - Tarasenko, Daciuk, Ovečkin - Kučerov, Malkin, N. Kuľomin - Dadonov, Kuznecov, Panarin - Namestnikov, Anisimov, Telegin

Tabuľka B-skupiny:
1. Švédsko 1 1 0 0 0 2:1 2
2. Rusko 2 1 0 0 1 5:5 2
3. Sev. Amerika "23" 2 1 0 0 1 7:5 2
4. Fínsko 1 0 0 0 1 1:4 0