Do tímu Európy aj Gáborík, spolu šesť Slovákov

Marián Gáborík v drese LA Kings, foto nhl.comMarián Gáborík v drese LA Kings, foto nhl.com

NEW YORK - V konečnej nominácii hokejového výberu Európy na septembrový Svetový pohár v kanadskom Toronte sú šiesti Slováci. K pätici Jaroslav Halák, Zdeno Chára, Andrej Sekera, Marián Hossa a Tomáš Tatar pribudol napokon aj Marián Gáborík. Ďalšími šiestimi hokejistami pre európsky výber, ktorých donominovali 27. mája v súlade s pravidlami podujatia, sú nemecký brankár Thomas Greiss (NY Islanders), jeho krajan v obrane Christian Ehrhoff (Chicago), švajčiarsky bek Luca Sbisa (Vancouver) a trio útočníkov - Nemec Tobias Rieder (Arizona), Švajčiar Nino Niederreiter (Minnesota) a Francúz Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia). V sumáre okrem poltucta Slovákov v nominácii figurujú aj piati Nemci, štyria Dáni, štyria Švajčiari a po jednom hráčovi z Rakúska, Francúzska, Slovinska a Nórska. Do záverečnej nominácie sa zo známejších mien nedostali Slováci Marko Daňo, Tomáš Jurčo a Martin Marinčin, ale ani Dáni Lars Eller a Nikolaj Ehlers, Lotyš Zemgus Girgensons, Švajčiari Yannick Weber, Sven Andrighetto či Rakúšan Michael Grabner.

Generálnym manažérom mužstva Európy je Miroslav Šatan. Hlavným koučom bude Švajčiar Ralph Krueger, jeho asistentmi Paul Maurice a Brad Shaw. V realizačnom tíme nechýbajú ani Peter Bondra či Václav Nedomanský, obaja plnia funkciu skautov. Chára s Hossom sa na SP predstavili aj pred 12 rokmi, keď reprezentovali Slovensko. V tíme SR vtedy figurovali aj Šatan s Bondrom. Európania sa v základnej A-skupine na SP 2016 postupne stretnú s Američanmi (17. 9.), Čechmi (19. 9.) a Kanaďanmi (21. 9.).

Konečná 23-členná nominácia Tímu Európy na Svetový pohár 2016:
Brankári: Jaroslav Halák (New York Islanders, SR), Frederik Andersen (Anaheim Ducks, Dánsko), Thomas Greiss (NY Islanders, Nemecko)
Obrancovia: Zdeno Chára (Boston Bruins, SR), Andrej Sekera (Edmonton Oilers, SR), Dennis Seidenberg (Boston Bruins, Nemecko), Roman Josi (Nashville Predators, Švajčiarsko), Mark Streit (Philadelphia Flyers, Švajčiarsko), Christian Ehrhoff (Chicago Blackhawks, Nemecko), Luca Sbisa (Vancouver, Švajčiarsko)
Útočníci: Marián Hossa (Chicago Blackhawks, SR), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, SR), Mikkel Bödker (Arizona Coyotes, Dánsko), Leon Draisaitl (Edmonton Oilers, Nemecko), Marián Gáborík, Anže Kopitar (obaja Los Angeles Kings, Slovensko/Slovinsko), Frans Nielsen (New York Islanders, Dánsko), Nino Niederreiter (Minnesota Wild, Švajčiarsko), Thomas Vanek (Minnesota Wild, Rakúsko), Mats Zuccarello (New York Rangers, Nórsko), Jannik Hansen (Vancouver Canucks, Dánsko), Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia Flyers, Francúzsko), Tobias Rieder (Arizona Coyotes, Nemecko)