Miroslav Šatan: Budeme sa snažiť o novú koncepciu v reprezentačných tímoch

Miroslav Šatan na tlačovej konferencii po nástupe na pozíciu generálneho manažéra, foto SZĽH Ján SúkupPrezident SZĽH Martin Kohút a Miroslav Šatan na tlačovej konferencii, foto SZĽH Ján Súkup

BRATISLAVA - Ostatný viac ako mesiac priniesol v slovenskom hokeji poriadne turbulentné obdobie, ktoré by mohol trochu stabilizovať príchod nového generálneho manažéra slovenských reprezentácií Miroslava Šatana. Ten vo štvrtok podpísal zmluvu na rok s opciou a oficiálne v sobotu 1. júla nastúpi na svoj post. "Viem, že situácia v slovenskom hokeji si vyžaduje riešenia a nový prístup. Budeme sa snažiť o novú koncepciu v reprezentačných tímoch, aby boli prepojené. Chceme, aby to bol jeden tím, ktorý spolupracuje a vychováva hráčov pre potreby A-tímu. Chceme použiť veľa bývalých hráčov, niektorí majú aj krátke trénerské skúsenosti, no ešte si pamätajú hráčsky pohľad na hokej a vedia skombinovať oba pohľady,“ povedal v piatok predpoludním Miroslav Šatan. V súvislosti s národnými výbermi to niekdajší skúsený útočník berie tak, že začína odznova, označil to ako vyhlásenie amnestie. "Otvárame reprezentáciu nanovo, každý má dvere otvorené, ak bude mať záujem pomôcť. To je aj cesta pre celé slovenské hokejové hnutie. Veľmi dôležitá je spolupráca, aj keď sú niekedy rozdielne názory,“ povedal Šatan.

V ťažkej chvíli je príchod Miroslava Šatana na pozíciu GM často vnímaný ako príchod spasiteľa, no prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút upozorňuje, že to tak nie je. „Vchádzam do situácie, do ktorej by sa asi veľa ľudí nehrnulo. Podobnú situáciu som mal ako hráč koncom deväťdesiatych rokov. Sú potrebné zmeny. Možno budúci rok nebudeme mať medailu či výrazný úspech, ale záležať bude na hráčoch a tréneroch. Verím, že počas roka či dvoch urobíme zmeny v systéme, ktoré v budúcnosti pomôžu slovenskému hokeju,“ myslí si Miroslav Šatan.

Miroslav Šatan prichádza na tlačovú konferenciu po nástupe na pozíciu generálneho manažéra, foto SZĽH Ján SúkupMiroslav Šatan prichádza na tlačovú konferenciu po nástupe na pozíciu generálneho manažéra, foto SZĽH Ján Súkup


Stav, v ktorom sa slovenský hokej ocitol po májových MS 2017 v nemeckom Kolíne nad Rýnom prirovnal k situácii k hokejovom tíme, v ktorom je potrebné cez prestávku akoby vykričať si veci a nechať vytiecť emócie.Verím, že to, čo sa udialo, vyplavilo von názory a emócie, no ak chceme napredovať, musíme tak urobiť spoluprácou. Celé to stojí na kluboch a práci s deťmi. To sa však môže ukázať v budúcnosti,“ poznamenal.

Rozhodovanie, či Miroslav Šatan prijme ponuku od SZĽH, bolo pre samotnú hokejovú legendu, veľmi náročné. "Najťažšie bolo rozhodnutie o presune rodiny na Slovensko. Ovplyvnilo to moju rodinu. Prvé dva týždne budú náročné, pretože chceme čo najskôr vyriešiť situáciu v súvislosti s nomináciou trénerov v mládežníckych reprezentáciách,“ prezradil. Jeho prvou úlohou a cieľom bude v najbližších dňoch obsadiť realizačné tímy mládežníckych tímov, až potom príde na rad A-tím. "V tomto prípade sa pozerám skôr do zahraničia. Kandidátov síce v hlave mám , ale všetko je otvorené,“ povedal Šatan, ktorý odmietol prezradiť ďalšie mená. Tie bude odkrývať v ďalších týždňoch po úspešných rokovaniach.