V stredu rozdajú v Las Vegas individuálne ocenenia NHL

NHL Awards 2017 v Las VegasNHL Awards 2017 v Las Vegas

LAS VEGAS - V Las Vegas sa v stredu 21. júna uskutoční tradičné koncosezónne odovzdávanie individuálnych ocenení v zámorskej hokejovej NHL, ktoré sa udeľujú za výkony v základnej časti ligy. Keďže ide najmä o spoločenské podujatie, organizátori okrem samotného oceňovania pripravili v srdci nevadskej púšte bohatý sprievodný program, na ktorom participuje mnoho známych umelcov. Tentoraz bude súčasťou programu aj rozširovací draft, keďže od nasledujúcej sezóny sa v profilige predstaví nový klub - Las Vegas Golden Knights.

Celkovo držiteľa spozná trinásť trofejí. Tou najprestížnejšou je Hartova určená pre najužitočnejšieho hráča sezóny. Adeptmi na jej zisk sú Sergej Bobrovskij (Columbus), Sidney Crosby (Pittsburgh) a najproduktívnejší hráč základnej časti Connor McDavid (Edmonton). O cenu pre najužitočnejšieho hráča podľa hráčskej asociácie NHLPA (Ted Lindsay Award) sa tiež uchádzajú Crosby a McDavid, spolu s nimi aj obranca San Jose Brent Burns.

Dovedna štyri trofeje už poznajú svojho majiteľa. Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hokejistu základnej časti získal Connor McDavid z Edmontonu (100 bodov v 82 zápasoch), najlepším strelcom (Maurice Richard Trophy) sa stal 44-gólový kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý získal aj Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Gólman Braden Holtby z Washingtonu už má William Jennings Trophy (brankár/-i/ tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov). Jednotka Capitals kandiduje aj na Vezina Trophy, na cenu pre najlepšieho brankára ašpirujú aj Sergej Bobrovskij (Columbus) a Carey Price (Montreal).

Tohtoročný ceremoniál bude bez Slovákov, ani jeden z hokejistov spod Tatier nekandiduje na výročné ceny.

Prehľad kandidátov na individuálne trofeje NHL za sezónu 2016/2017:
Bill Masterton Memorial Trophy (za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Craig Anderson (Ottawa), Andrew Cogliano (Anaheim), Derek Ryan (Carolina)
Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Patrik Laine (Winnipeg), Auston Matthews (Toronto), Zach Werenski (Columbus)
Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Patrice Bergeron (Boston), Ryan Kesler (Anaheim), Mikko Koivu (Minnesota)
Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč podľa Asociácie profesionálnych hokejových novinárov): Sergej Bobrovskij (Columbus), Sidney Crosby (Pittsburgh), Connor McDavid (Edmonton)
Jack Adams Award (najlepší tréner): Mike Babcock (Toronto), Todd McLellan (Edmonton), John Tortorella (Columbus)
James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca): Brent Burns (San Jose), Victor Hedman (Tampa Bay), Erik Karlsson (Ottawa)
King Clancy Memorial Trophy (osoba spájajúca hráčske a ľudské kvality): ???
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový džentlmen): Johnny Gaudreau (Calgary), Mikael Granlund (Minnesota), Vladimir Tarasenko (St. Louis)
Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa hráčskej asociácie NHLPA): Brent Burns (San Jose), Sidney Crosby (Pittsburgh), Connor McDavid (Edmonton)
Mark Messier Leadership Award (za vodcovstvo): Nick Foligno (Columbus), Ryan Getzlaf (Anaheim), Mark Giordano (Calgary)
NHL Foundation Player Award (za charitatívnu činnosť): Travis Hamonic (New York Islanders), Wayne Simmonds (Philadelphia)
NHL General Manager Of The Year Award (najlepší generálny manažér): Peter Chiarelli (Edmonton), Pierre Dorion (Ottawa), David Poile (Nashville)
Vezina Trophy (najlepší brankár): Sergej Bobrovskij (Columbus), Braden Holtby (Washington), Carey Price (Montreal)

Trofeje so známymi držiteľmi:
Art Ross Trophy (produktivita v základnej časti): Connor McDavid (Edmonton) - 100 bodov (30+70)
Maurice Richard Trophy (najlepší strelec): Sidney Crosby (Pittsburgh) - 44 gólov
William Jennings Trophy (brankári tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov): Braden Holtby (Washington) - 182 inkasovaných gólov
Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play-off): Sidney Crosby (Pittsburgh)