Skvelý úvod MS 18: Slováci zdolali rovesníkov zo Švédska 3:1!

Adam Húska bol pilierom defenzívy v dueli so tím Švédska 18, foto iihf.comAdam Húska bol pilierom defenzívy v dueli so tím Švédska 18, foto iihf.com

LUZERN - Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov urobila vo štvrtok popoludní prvý krok k postupu do štvrťfinále na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, keď v zápase A-skupiny v Luzerne zdolala rovesníkov zo Švédska 3:1. Zverenci Antona Bartánusa si na svoje konto pripísali prvé tri body a pred sebou ešte majú ďalšie tri súboje - proti Američanom, Rusom a Nemcom. Najbližšie sa predstavia v piatok 17. apríla o 14.45 h proti rovesníkom z USA.

ŠVÉDSKO - SLOVENSKO 1:3

Úvod štvrtkového duelu patril Švédom, ktorí v 5. min získali výhodu presilovej hry, no v nej sa nedostali do vážnejšej šance. V závere prvej časti nevyužil Dahlström veľkú šancu na otvorenie skóre, ale vybojoval početnú výhodu pre svoj tím. Na začiatku druhej tretiny pohrozili Lindgren i Eriksson, na opačnej strane mal v presilovke obrovskú šancu R. Bondra, ale mieril len do gólmana súpera. V 33. min zlikvidoval výborný slovenský brankár Húska pokus Ahla. Skóre sa prvýkrát menilo až v 38. min - P. Horváth pri rýchlom brejku prenechal puk Solenskému a ten ho dotlačil za gólmana Brithena. V tretej tretine Húska opäť previedol svoje brankárske majstrovstvo pri ďalšej šanci Švédov, no o niekoľko sekúnd neskôr nestačil na tečovaný presilovkový pokus Erikssona - 1:1. Severania potom síce prevzali iniciatívu, tím SR sa však nevzdával a tiež poriadne "podkuroval" švédskemu výberu.

Marek Hecl strieľa víťazný gól v zápase s Tre kronor na MS 18 v Luzerne, foto iihf.comMarek Hecl strieľa víťazný gól v zápase s Tre kronor na MS 18 v Luzerne, foto iihf.com

Presne štyri minúty pred treťou sirénou Slováci udreli opäť - v prečíslení na seba zobral zodpovednosť M. Hecl a presným pokusom k bližšej žŕdke pridal druhý slovenský gól. V závere kouč súpera siahol k hre bez brankára. V poslednej minúte trafil prázdnu švédsku bránku Lešťan a upravil na konečných 3:1.

Na počesť víťazov. Foto iihf.comNa počesť víťazov. Foto iihf.com

Anton Bartánus (tréner družstva SR 18): "Senzácia? Neviem, ale pravdou, že nezvykneme na medzinárodnom fóre ako sú majstrovstvá sveta zdolávať Švédov. Základom dnešného vydareného vstupu do bojov na šampionáte vo Švajčiarsku bola výborná defenzívna hra, odhodlanosť,  bojovnosť a obetavosť celého tímu.  Na podobné výsledky  je nevyhnutní nadštandardný výkon brankára. To platilo aj dnes v prípade Adama Húsku, ktorý bol ozajstným pánom situácie. Svojimi zákrokmi umocňoval veľmi koncentrovanú, zodpovednú hru spoluhráčov pred sebou,  každý išiel na doraz. Jednoducho sme fungovali ako jeden tím! Pred šampionátom sa vyprofiloval súdržný kolektív a čakali sme len, kedy dostane zo seba ukrytý potenciál. Švédi hrali svoj typický hokej,  podporený veľmi dobrým korčuľovaním i technikou. Neklapala im však spolupráca ako zvyčajne, azda aj preto, že tentoraz, aspoň v tomto dueli, nemali také individuality ako v minulosti. Svoje zohrala kompaktnosť nášho tímu, veľmi zdpovedná disicplinovaná hra chlapcov v dodrživanie  taktiky. Napriek víťazstvo ostávame nohami na zemi, teto tri body  len bonusom. Áno dnes sme prekvapili, ale už sa lpncentrujeme na najbližší  duel."

Výsledok - MS hokejistov do 18 rokov:

A-skupina (Luzern):
Švédsko - Slovensko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Góly: 46. Eriksson Ek (Asplund, Ahl) - 38. Solenský (P. Horváth), 56. M. Hecl (Sádecký), 60. Lešťan (R. Bondra, Valent)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bergamelli (Fr.), Oskirko (Rus.) - Espinoza (Švaj.), Gebauer (ČR)

Slovensko "18": Húska - Vadovič, Hatala, Košecký, D. Trška, Roman, Mário Grman, Kolesár, Bodák - Lešťan, Valent, R. Bondra - Sádecký, Marek Sloboda, M. Hecl - M. Murín, Oško, Andrisík - Solenský, Žitný, P. Horváth

Ďalšie utorkové výsledky:

A-skupina (Luzern):

Rusko - USA 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

B-skupina (Zug):

Kanada - Lotyšsko 11:6 (2:3, 6:0, 3:3), Kanaďania v úvodnej tretine trikrát prehrávali, v druhej dvadsaťminútovke strelili od 24. do 30. min. šesť gólov!

Fínsko - Česko 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov na majstrovstvá sveta do Švajčiarska:
Brankári: Adam Húska (Green Bay, USA), Vladimír Cibulka (HK Ružinov 99 Bratislava), Dávid Hrenák (Dukla Trenčín)
Obrancovia: Andrej Hatala, Dominik Trška (obaja HK Dukla Trenčín), Oliver Košecký (HC ´05 Banská Bystrica), Andrej Vadovič (Slovan Bratislava), Patrik Kolesár (HC Košice), Martin Bodák (HK Spišská Nová Ves), Mário Grman (Red Deer Rebels, Kan.), Michal Roman (HC Třinec, ČR)
Útočníci: Marek Hecl, Boris Sádecký (obaja Dukla Trenčín), Martin Andrisík, Peter Valent (obaja HC ´05 Banská Bystrica), Marek Sloboda (HC Slovan Bratislava), Radovan Bondra (HC Košice), Patrik Oško (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Peter Horváth (P.H.K. Prešov), Matej Murín (HC Třinec, ČR), Samuel Solenský (HC Bílí Tygři Liberec, ČR), Roman Žitný (Ässät Pori, Fín.), Filip Lešťan (Lulea HF/Švéd.)
Realizačný tím: tímlíder Ernest Bokroš, manažér Ivan Feneš, tréner Anton Bartánus, tréner brankárov František Kučera, asistent trénera Norbert Javorčík, kondičný tréner Juraj Moravčík, lekár MUDr. Jozef Breznický, maséri Jozef Guzlej, Peter Ondrejka

Ďalší program tímu SR "18" v základnej skupine na MS vo Švajčiarsku (A-skupina, všetky zápasy v Luzerne):
piatok 17. apríla: Slovensko - USA (14.45)
nedeľa 19. apríla: Slovensko - Rusko (13.00)
pondelok 20. apríla: Nemecko - Slovensko (18.45)

 Najbližší program MS hokejistov do 18 rokov vo Švajčiarsku:

piatok 17. apríla:
A-skupina (Luzern): Slovensko - USA (14.45), Rusko - Nemecko (18.45)
B-skupina (Zug): Lotyšsko - Česko (15.45), Fínsko - Švajčiarsko (19.45)