Špička sa rozširuje, zaostávame za toptímami

MINSK - Dvanásť nováčikov v tíme, vekový priemer 26 rokov, ktorý zvyšoval najmä kapitán Miroslav Šatan, množstvo skúseností pre mladých hráčov, zbabraná tretina s Francúzskom i neudržaný záver s Českom. Aj o tom boli majstrovstvá sveta v hokeji v Minsku z pohľadu slovenskej reprezentácie. Tím spod Tatier sa lúčil s turnajom už po skončení bojov v základných skupinách. Skončil na deviatom mieste.

Tréner Vladimír Vůjtek na záverečnej tlačovke v Minsku, foto SITA - Ján ViazaničkaTréner Vladimír Vůjtek na záverečnej tlačovke v Minsku, foto SITA - Ján Viazanička

Slováci odohrali v Čižovka Arene sedem zápasov, z ktorých vyhrali tri. "Nepovažovali sme sa za favoritov ani v zápasoch s Francúzskom, Dánskom či Nórskom. Hovorili sme už pred turnajom, že s týmito mužstvami môžeme vyhrať i prehrať. Francúzi majú štyri roky mužstvo pokope, prišli im najlepší hráči. V útoku sú dobrí, trocha im škrípe obrana. Hrajú dlhodobo dobrý hokej, o čom sme sa presvedčili aj na predchádzajúcich šampionátoch. Dnes je to vyzretý tím. Bohužiaľ, nezvládli sme záver zápasu s nimi po psychickej stránke," vrátil sa k súboju s Francúzmi tréner Vladimír Vůjtek.
Český kouč na tohtoročnom turnaji omladil mužstvo, dal šancu mladým hráčom. Najmladším hokejistom výberu bol Martin Réway. "Vedeli sme o jeho talente. Bol to trocha risk vytiahnuť ho na šampionát, keďže doteraz nikdy nehral mužskú súťaž. Svoje si tu uhral, aj keď nedal gól. Hráči sa posudzujú podľa produktivity a podľa počtu gólov, v tomto smere sa nepresadil. Talent je to však veľký," poznamenal na adresu devätnásťročného Réwaya jeho kouč v národnom tíme.
Svetová hokejová špička sa vyrovnáva. Pred dvoma rokmi bolo vo finále Slovensko, vlani Švajčiarsko a tento rok v Minsku sa vo veľmi dobrom svetle ukazujú Bielorusko a Francúzsko. Súboje o medaily už nie sú záležitosťou len pár krajín. "Jednotlivé reprezentácie majú hráčov v špičkových ligách i NHL. Ten pomer vo svetovom hokeji sa mení, na majstrovstvách sveta už nie sú outsideri. Ak by sme prišli s kompletným mužstvom, potom by sme mali zápasy napríklad s Francúzmi vyhrať a postúpiť do štvrťfinále. Ak sme na šampionáte s iným mužstvom, s mladšími hráčmi, potom je to boj," tvrdí český kouč slovenského výberu.
Slovenský hokej už dlhodobo za najlepšími zaostáva najmä vo výchove talentov. Svedčia o tom výsledky tímov do 18 a 20 rokov, ktoré už dávno nebojovali o cenné kovy a ich cieľom na svetových šampionátoch je záchrana. Práve mladíci by mali byť budúcnosťou slovenského hokeja. "Aj Švajčiari sú už v mládeži vyššie. Kým špičkové krajiny majú v ročníku desať, pätnásť špičkových hráčov, na Slovensku je to jeden, dvaja. A to je veľký nepomer," naznačuje Vladimír Vůjtek.  Už teší na oddych niekde pri mori, kde nebol posledné dva roky.