Hokejová mlaď už tvrdo zarezáva, talentov je u nás dosť

BRATISLAVA - Tréneri slovenských mládežníckych hokejových reprezentácií už pripravujú tímy na novú sezónu 2014/2015, začal sa nový cyklus. Vybrať najvhodnejších adeptov na národné dresy pomáha aj projekt Hokejového leta 2015, ktorý sa začal v pondelok v Trenčíne. Počas tohto týždňa sa pripravujú pod hráčom Matúša Čáka hráči do 20 rokov, následne ich tam vystriedajú hokejisti tímov do 18, 17 a 16 rokov a na záver aj 24 brankárov.

Ernest Bokroš na tréningu

Dvadsiatka v rámci tvorby mužstva absolvuje od soboty aj turnaj v ruskom Soči, na ktorom budú jej súpermi domáce výbery a Bielorusko. "Cieľom je vyhľadať a zoznámiť sa s adeptmi na reprezentačné dresy. Sme vďační za každý kvalitný turnaj, na ktorom sa môžeme zúčastniť. Počas roka sa stretávame najmä so Švajčiarmi či Nemcami, teraz dostávame možnosť vidieť adeptov na reprezentačný dres v ďalšej náročnej konfrontácii," uviedol kouč dvadsiatky a šéftréner mládežníckych reprezentácií Ernest Bokroš.

Aj v novej sezóne by mal fungovať projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do 20 rokov, jej domovským sídlom by mala byť opäť Bratislava, niektoré veci však chce manažment tímu v porovnaní s minulosťou vylepšiť, keďže náročnosť na majstrovstvách sveta je z roka na rok vyššia. Podľa prezidenta SZĽH Igora Nemečka by tím do 18 rokov mal v novom ročníku hrať namiesto I. seniorskej ligy v extralige juniorov.
"Musíme pracovať koncepčne, na Slovensku nemáme menej talentov v porovnaní s inými krajinami. Sú tu šikovní chalani, ktorých sa snažíme osloviť a stiahnuť do nášho projektu alebo dlhodobo sledovať," hovorí Ernest Bokroš.

 

Bronzová medaila, ktorá bude pripomínať hráčom SR 20 i realizačnému tímu triumf na MS 2015 v Kanade, foto Igor Andrejkovič

V porovnaní s minulosťou je odozva u mladých hráčov na pozvánku do mužstva veľmi pozitívna."Vnímajú nás ústretovejšie. Zaznamenávame väčší záujem od chlapcov. Pomohol k tomu aj úspech na poslednom šampionáte. Motiváciou pre chlapcov je to, že vidia, ako sa ich predchodcovia uplatnili v kluboch či dostali šancu v reprezentačnom áčku," dopĺňa Ernest Bokroš, pre ktorého ako mládežníckeho trénera je najväčšou odmenou, že jeho bývalí zverenci dostávajú šancu v seniorskom národnom tíme.

V súboji s Nitrou prvé body pre HK Orange 20, foto Rudolf ZelenayIlustračné  foto Rudolf Zelenay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V poslednom čase sa objavujú viaceré pesimistické hlasy o budúcnosti slovenského hokeja. Čierne to však nie je, mládežnícke tímy vychovávajú kontinuálne budúcich reprezentantov. Na Slovensku si tréneri vyberajú talenty z minima hráčov. Kým v susednom Česku majú registrovaných 100-tisíc hokejistov, pod Tatrami ich je sotva 10-tisíc. Pomer 10:1 je veľavravný. "Nikto netvrdí, že nás čakajú roky úspechov a titulov. Dávať priestor pesimizmu a skepse by však nepomohlo. Univerzálnou odpoveďou na otázku, čo pomôže, sú peniaze. Ešte dôležitejšie je mať správnych ľudí na správnych miestach. Netreba chodiť ďaleko, česko-slovenská škola je dobrá, overená. Vráťme sa trocha dozadu, pozrime sa, ako sme to robili v minulosti. Aj hokej ide dopredu, dobré veci ponechajme a zachyťme k nim moderné trendy. Nemyslím si, že sa v mládeži robí zle. Musíme len rozmýšľať optimisticky, pozitívne," tvrdí Ernest Bokroš.

V porovnaní s konkurentmi sú najväčším hendikepom podmienky pre mládežnícky hokej na Slovensku. Napriek tomu dokážu tréneri talentovaných chlapcov posunuť vyššie, pripraviť na náročné medzinárodné konfrontácie a citlivým prístupom minimalizovať straty týchto mladých nádejí. "Musíme len pracovať viac koncepčne. Aj v projekte dvadsiatky sú piati, šiesti či siedmi hráči, ktorí sú vekom mladší, absolvujú s nami program, možno sa ešte nedostanú na prvýkrát do tímu na MS, ale v ďalšej sezóne sú práve oni lídrami. Bez dlhodobej koncepcie by práca s mládežou u nás nefungovala. Pri našich cieľoch byť trvalo medzi elitou je to jednoducho nevyhnutnosť. Bez premyslených krokov by sme v mládeži len ťažko uspeli," prízvukuje Ernest Bokroš a dodáva, že práca s mlaďou ho vrchovato napĺňa.