Juraj Mikúš je po 11 operáciách kolena odhodlaný reprezentovať

Juraj Mikúš na reprezentačnom zraze, foto SITAJuraj Mikúš na reprezentačnom zraze, foto SITA-Marek Mrviš

BRATISLAVA - Hokejista Juraj Mikúš má za sebou obdobie, ktoré by nechcel zažiť žiadny športovec. Vicemajster sveta z Helsínk 2012 sa v uplynulých dvoch rokoch podrobil 11 operačným zákrokom na ľavom kolene a miestami už ani nedúfal, že sa vráti k hokeju. Artroskopia, infekcia, horúčky, neskôr kompletne vymenená chrupavka. To všetko sprevádzané bolesťami, o ktorých bežní ľudia s problémami kolien ani nechyrujú. Mikúš napriek tomu vytrval v náročnom boji a pred touto sezónou sa dočkal návratu na súťažný ľad v drese Olomouca v najvyššej českej súťaži. V trinásty decembrový deň sa zasa po dva a pol roku objavil v kabíne reprezentačného tímu Slovenska. Tréner Zdeno Cíger ho chce vyskúšať na nadchádzajúcom Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Bieli (16.- 17. 12.).
"Som trochu nervózny, aj keď už mám o pár rokov viac, ale predsa len - je to dlhší čas, som nebol v reprezentácii. Aký mám pocit? Som z toho spotený. Dva roky som bol v ústraní a zrazu veľký záujem o mňa, veľa rozhovorov, je to zaväzujúce," uviedol Juraj Mikúš pre slovenské médiá na reprezentačnom zraze v Bratislave. K zložitému obdobiu, keď zvádzal dlhý boj o návrat do vrcholného hokeja, úprimne poznamenal: "Málokto veril že sa vôbec vrátim do hokeja či reprezentácie. Bolo to náročné - poškodená chrupavka, infekcia a ďalšie problémy, o ktorých ani nechcem hovoriť. Niekedy som aj prestával veriť, postupom času sa to lepšilo. Hrám už bez úľav, ale v hlave to mám, čo sa stalo. Po jedenástich operáciách to ani nemôže byť inak. Mimo ľadu sa snažím byť opatrnejší. Nebehám, neskáčem a robím posilňovacie cvičenia na koleno. Uvedomujem si, že už nikdy to nebude ako predtým."
Mikúš má 29 rokov, a hoci sa reprezentačný káder za vyše 2 roky jeho absencie pomerne značne obmenil, nových tvárí a zoznamovania sa neobáva. "Návrat do reprezentácie bol môj čiastkový cieľ. Verím, že si ešte pár rokov pohrám. Bolo by fajn hrávať do veku Mira Šatana, s ktorým som bol na ľade ešte pred mojím zranením. Čo sa týka súčasnej kabíny, mám asi najviac štartov spomedzi útočníkov, puky teda zbierať nebudem," uviedol kreatívny center s odohranými 85 zápasmi v národnom tíme. V 27 zápasoch aktuálneho súťažného ročníka v Česku v drese Olomouca zaznamenal 9 gólov a 8 asistencií. Hodnotí to nasledovne: "Prvých šesť zápasov v sezóne bolo hluchých, kde som nebodoval a 2-3 týždne dozadu, kde sme vyhrali asi len 2 z 12 zápasov, mi tiež nepribúdali body. Boli však aj lepšie obdobia, teda celé to doteraz bolo ako na hojdačke. V tabuľke sme na desiatom mieste a verím, že to minimálne udržíme."