Tréner Cíger si váži, že sa hráči dali dokopy

Juraj Mikúš oslávil návrat do reprezentácie gólom, na snímke sa  teší z piateho gólu v bránke Hueta s asistentom kapitána Ivanom Švarným, foto hockeyslovakia - schwarzJuraj Mikúš oslávil návrat do reprezentácie gólom, na snímke sa  teší z piateho zásahu v bránke Hueta s asistentom kapitána Ivanom Švarným, foto hockeyslovakia - schwarz

BIEL - Dva zápasy na prípravnom turnaji Swiss Hockey Challenge vo švajčiarskom Bieli ukázali dve tváre slovenskej hokejovej reprezentácie. Zatiaľ čo v piatok Slováci herne vybuchli a nechali si od Bielorusov nastrieľať sedem gólov, v sobotu si ratovali reputáciu hladkým triumfom nad Francúzmi 6:1. A to mladý Denis Godla v bránke prišiel o možnosť vychytať shutout vo svojom prvom "ostrom" reprezentačnom zápase v A-tíme SR až štyri minúty pred koncom tretej tretiny.

"Mužstvo si uvedomilo, čo sa stalo v prvom zápase, a od prvej sekundy tam bolo vidieť zodpovednosť a tímovú prácu. Som vďačný hráčom, že sa dali dokopy v ťažkej situácii. Tá jedna chybička v tretej tretine, to patrí k hokeju. Podstatné je, že po nevydarenom zápase s Bielorusmi chceli všetci urobiť všetko pre dobrý výsledok," hodnotil tréner Zdeno Cíger.

"Chalani predo mnou vždy všetci piati výborne bránili. Naša hra mala systém v porovnaní s prvým zápasom a myslím si, že sme odohrali superzápas. Inkasovaný gól v 56. min ma nemrzí. Víťazstvo je dôležité a to sme dosiahli," povedal Godla.

O šesť gólov proti Francúzom sa podelilo šesť hráčov. Bol medzi nimi aj útočník Juraj Mikúš, ktorý sa po dva a polročnej pauze zavinenej 11 operáciami kolena vrátil do najcennejšieho dresu. V 33. min Mikúš po prihrávke kapitána Draveckého zvýšil už na rozhodujúcich 5:0 pre Slovensko. Bol to jeho osemnásty gól v drese s dvojkrížom.

"Vymenil som si puk s Vladom Draveckým a trafil som to. Našťastie, brankár sa nestihol presunúť. Na ľade som sa cítil dobre po tej dlhej pauze, počas ktorej som nebol v reprezentácii," uviedol Juraj Mikúš. Do reprezentácie sa vrátil v čase, keď mužstvo v rozpätí troch dní utŕžilo dva nepríjemné debakle. Prvý v tzv. exhibičnom súboji s výberom Tipsport ligy (1:6) a druhý už proti spomenutým Bielorusom v Bieli (1:7).

"Vyznieva to paradoxne, že v jeden deň sme vysoko prehrali a v ďalší zasa podobne jasne zvíťazili. Je fajn, že sme ten druhý zápas zvládli. Aspoň malá náplasť po tých nezdaroch, čo sme zažili v tomto týždni," dodal Mikúš.

Slováci na novembrovom Nemeckom pohári v Augsburgu trikrát zvíťazili a zaslúžene si odniesli celkový triumf. Teraz v Bieli s tímom, v ktorom nastali len minimálne zmeny oproti turnaju v Nemecku, pridali do tohtosezónnej bilanciu víťazstvo aj hladkú prehru a celkové tretie miesto. Čo to signalizuje pre trénera Cígera? "Práca s ľuďmi je ťažká. Stačí, že v zápase uhnú jeden-dvaja hráči, nastane reťazová reakcia a je z toho nevydarený duel. Na druhej strane, vyskúšali sme si nechtiac stresovú situáciu a v druhom zápase sme to potom zvládli. Po stretnutí s Francúzmi musíme zostať pozitívni. Hráči ukázali, že vedia hrať hokej a dajú do toho aj srdce," skonštatoval reprezentačný tréner.