Hala, v ktorej sa bude hrať kanadská časť turnaj Memoriál Ivana Hlinku, je najmodernejšia na svete

Pohľad na Rogers arénu zvnútra. Foto mv

BRATISLAVA – Len pred necelým týždňom sa zo zámorskej misie vrátil generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček, ktorý v Edmontone zastupoval slovenskú stranu v rokovaniach ohľadom turnaja Memoriál Ivana Hlinku. „Ako je už známe, každé dva roky v párny rok až do roku 2022, sa bude konať turnaj Memoriál Ivana Hlinku v kanadskom Edmontone. Kanadská strana bola po spoločných rokovaniach s nami aj českým hokejovým zväzom nadšená. Po návšteve Edmontonu musím povedať, že aj my. Podmienky, aké Kanaďania majú, nie sú azda nikde na svete,“ nešetril slovami chvály generálny sekretár SZĽH po návrate z Kanady.

Kabína Edmontonu Oilers. Foto mvInteriér kabíny tímu Edmonton Oilers. Foto mv

Svetový pohár hráčov do 18 rokov, ktorý má vyššiu športovú kvalitu ako majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie, sa konal v Česku a na Slovensku 17 rokov. „Niekedy je dobré veriť tejto myšlienke, že raz sa všetka námaha a vynaložené úsilie vráti. Pre nás bude mať veľkú hodnotu fakt, že v Kanade budú môcť naši hráči absolvovať tréningové kempy a následne aj turnaj, ktorý bude veľkolepý. V Edmontone nepochybujú o tom, že tamojšia novučičká 19-tisícová hala, bude vypredaná do posledného miestečka. Len na prezentácii bolo zúčastnených toľko médiá, že „zásah“ bol 37 miliónov abonentov v Kanade, USA, ale aj Európe. Ak by sme chceli dosiahnuť podobné číslo u nás, kampaň by nás stála 400-tisíc dolárov...,“ pokračoval Miroslav Valíček.

Bob Nicholson, Petr Svodoba, Tom Renney, Miroslav Valíček. Foto mvZľava Bob Nicholson, Petr Svoboda, Tom Renney a Miroslav Valíček. Foto mv

Rogers Arena v Edmontone, ktorú otvorili len 8. septembra a bude sa v nej tento turnaj hrať, v súčasnosti predstavuje najmodernejšiu halu na celom svete. „Tím špecialistov pracoval 15 rokov na tom, aby pospájali dokopy tie najlepšie prvky všetkých doteraz fungujúcich hál a pretavil ich do reality. Aréna, v ktorej sídlia Oilers, je úchvatná. Je tam momentálne najväčšia TV kocka „jumbo“ na svete, ktorá je vo vnútri dutá, a aby na ňu videli diváci v prvých radách a aj hráči, musí mať ešte menšie obrazovky vo svojom vnútri. Všetko v aréne je neskutočne prepracované a všetko má svoj zmysel, napr. najväčšia a najfunkčnejšia wifi sieť je uložená do zábradlí na schodoch medzi sedačkami v aréne,“ vymenuvával generálny sekretár „vychytávka“ novej haly.

Najlepší hráči Oilers na nástenke v hale Rogers Centre. Foto mvLegendy klubu Edmonton Oilers, mezi ktorými nechýba ani Wayne Gretzky. Foto mv

Najdôležitejším posolstvom pre slovenských hráčov ale zostáva fakt, že budú môcť na vlastnej koži zažiť tie najlepšie podmienky. „Nám, funkcionárom záleží na tom, aby sme aj ostatné výbery - napríklad U15, U17 dostali na šnúry zápasov do zámoria. Máme prísľuby a začíname rokovať o tom, ako skvalitniť medzinárodný program tak, aby sme hrali s najlepšími, čo momentálne výbery v týchto kategóriách určite sú, keďže vyhrávajú takmer všetko, čo sa počas roka hrá - zápasy turnaje, majstrovstvá... Niet pochýb o tom, že konfrontovať sa s tými najlepšími máme veľký záujem a veríme, že aj táto dohoda medzi Čechmi, Slovákmi a Kanaďanmi, nám prinesie ďalšie možnosti novej spolupráce. Aj naši hráči budú mať bližšie ukázať sa a priblížiť sa k NHL, ak budú mať naozaj talent a ten budú aj rozvíjať. SZĽH im dá možnosť zahrať si momentálne v najkvalitnejších podmienkach hokeja vôbec aj v rámci NHL,“ dodal Miroslav Valíček.