Finále extraligy: Bystričania s prvým zaslúženým triumfom

BANSKÁ BYSTRICA - Hráči Banskej Bystrice zvíťazili v treťom finále play-off nad Nitrou 5:3 a znížili stav série na 1:2. Banskobystričania získali rozhodujúci náskok už v úvodnej trojminútovke, po dvoch tretinách vyhrávali dokonca 4:0. Nitrania sa v záverečnej tretine dvakrát dotiahli na dvojgólový rozdiel, ale domáci už väčšiu drámu nepripustili. Štvrté finále sa hrá opäť pod Urpínom v nedeľu o 19.30 h.


Momentka z tretieho zápasu Banskej Bystrice s Nitrou, foto SITA / Peter Rusko

BANSKÁ BYSTRICA - NITRA 5:3, stav série 1:2

Bystričania mali výborný vstup do zápasu, keď už v tretej minúte viedli 3:0 po góloch Kytnára, Gilliesa a Basta. Otrasení Nitrania sa nezmohli na gólovú odpoveď ani v prvej, ani v druhej tretine. Práve naopak, boli to Bystričania, ktorí krátko pred druhou sirénou pridali štvrtý gól. Zlepšenie na strane hostí prišlo až v záverečnej časti, vďaka dvom gólom v jej prvej polovici. Definitívny zlom nitrianskeho odporu prišiel v 55. minúte, keď Bortňák zvyšoval na 5:2. Posledné slovo v zápase však mali predsa len hostia, keď Baker v 56. minúte strelil tretí gól hostí.

Bystričania vďaka tejto výhre znížili stav finálovej série na 1:2 na zápasy a v nedeľu večer budú mať príležitosť celú sériu vyrovnať. Nitra sa pokúsi vybojovať aspoň jednu výhru zo súperovho ľadu, ktorá by jej dala veľmi dôležitú psychologickú výhodu.

Hlasy trénerov z vysielania RTVS:
Vladimír Országh (tréner Zvolena): "Nitra celý zápas hrýzla, boli nebezpeční a napriek nášmu vedeniu to bol náročný duel. V tretej tretine sme sa zbytočne nechali vyprovokovať. Určite sa budeme musieť zlepšiť najmä po mentálnej stránke."
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "V závere sme sa výrazne zlepšili. V tretej tretine nebolo čo stratiť. Hru sme otvorili, podarilo sa nám dať tri góly, no chýbal nám ten kontaktný."

HC ´05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 5:3 (3:0, 1:0, 1:3) - stav série 1:2
Góly: 2. Kytnár (Gründling, Matoušek), 3. Gillies (Kytnár, Šmach), 3. Bast (R. Tománek, Ivan Majeský), 40. Ivan Majeský (Pujacs, Gillies), 55. Bortňák (Lunter, Majeský) - 42. Blackwater (Laliberté), 50. Macík (Bajtek, J. Štefanka), 56. Baker (Beca)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše Zigo 5+10+DKZ - Blackwater a Laliberté 5+10+DKZ, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, Lauff - Šefčík, Tvrdoň
Zostavy:
Banská Bystrica:
Bacashihua - I. Ďatelinka, Šmach, Ivan Majeský, Pujacs, Gründling, V. Čížek, Petran, Sandgren - Majdan, Bast, R. Tománek - Hvila, Kytnár, Gillies - Matoušek, Zigo, Lunter - Bajaruns, Handzuš, Bortňák
Nitra: Valent - Ordzovenský, Milam, F. Kuzma, Podhradský, Milo, Baker, Piačka, P. König - Blackwater, M. Slovák, Laliberté - Kutálek, Beca, H. Ručkay - Bajtek, J. Štefanka, Macík - Stloukal, Bene, Pupák