BUDIŠ 1. Hokejová liga: Skalica prekvapivým finalistom, Detva si vynútila piaty zápas

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

SKALICA / MICHALOVCE (SZĽH) - Hokejisti Skalice v stredu zavŕšili veľké prekvapenie v prvej semifinálovej sérii play-off BUDIŠ 1. Hokejovej ligy. Záhoráci totiž vyhrali aj štvrtý vzájomný zápas proti víťazovi základnej časti Prešovu, vďaka čomu uspeli v sérii 3:1 na zápasy a postúpili nielen do finále celej súťaže, ale vybojovali si aj právo účasti v najbližšom play-out Tipsport ligy. V druhej sérii si Detva po výhre v Michalovciach vynútila rozhodujúci piaty zápas. Druhého finalistu BUDIŠ 1. Hokejovej ligy tak spoznáme až v piatok.

Semifinále play-off BUDIŠ 1. Hokejovej ligy, štvrté zápasy - hrá sa na tri víťazstvá:

MICHALOVCE - DETVA 2:3, priebežný stav série 2:2
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Ako prvý mohol otvoriť skóre zápasu podobne ako v utorok domáci kanonier Tomáš Banovský, ktorý však skoro v identickej pozícii oproti tretiemu duelu tentoraz namieril iba do lapačky pozorného Orčíka. Na druhej strane pálil spomedzi kruhov tesne vedľa michalovskej brány Lukáš Hrušík. V siedmej minúte už ale hostia vyhrávali, keď Jakub Žilka potrestal chybu michalovskej defenzívy. Hneď na to mohol domácich ešte viac poslať do kolien Lukáš Videlka, Adam Trenčan ale ukázal svoje majstrovstvo a nedovolil puku preniknúť do siete. Domáci v druhej desaťminútovke vrhli všetky sily do útoku a vypracovali si viacero dobrých streleckých príležitostí. Ich snaha sa im vyplatila v trinástej minúte, kedy uzdravený Vorobjev zasunul puk do siete a vyrovnal tak na 1:1. Na konci prvej šanci bol vo výbornej šanci faulovaný Martin Drotár, Dukla ale presilovku zase raz zahrala zle a nič z nej nevyťažila.
Druhú tretinu začali lepšie domáci hokejisti, ktorí mali viac z hry aj gólové šance na svojich hokejkách. Hneď v úvode Ľuboš Fajčák nezasunul puk za ležiaceho Orčíka, Vorobjev o niekoľko desiatok sekúnd pri samostatnom úniku tiesnený mieril vedľa. V 31. minúte hosťujúci kapitán Sládok zatiahol pred Banovským ručnú brzdu, domáci kanonier ale trestné strieľanie nepremenil. Udrieť tak mohlo na druhej strane, Juraj Petro však opustenú michalovskú bránu počas presilovky netrafil. V 35. minúte michalovská obrana urobila ďalšiu hrúbku, po ktorej Jakub Žilka opäť poslal svoje družstvo do vedenia. Ďalšiu stopercentnú šancu mal hneď na to Srnka, Trenčan ale tentokrát odolal.
Michalovčania nastúpili do tretej časti poriadne nabudení a už po 25. sekundách hry Radovan Cútt po ideálnej prihrávke Banovského vyrovnal 2:2. Tento moment domácich nabudil a o niekoľko desiatok sekúnd na to ich mohol poslať do vedenia Mrňa, no v samostatnom nájazde netrafil puk ideálne.  Hra sa prelievala z jednej strany na druhú, obaja súperi sa snažili strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Po Guttwaldovej chybe a následne bombe Videlku ešte Trenčan odolal, no pri následnom veľmi prísnom vylúčení Lušnikova už bol prikrátky na pokus Martina Šimona. Jeho gól z 48. minúty bol nakoniec víťazný, keďže dobre brániaci hostia už Michalovčanov nepustili do gólovej šance ani pri presilovke, no ani pri sto sekundovej power – play. Michalovská Dukla tak druhý domáci zápas nezvládla a o finalistovi sa rozhodne v piatok v Detve.
HK Dukla Michalovce - HC 07 Orin Detva 2:3 (1:1, 0:1, 1:1) - priebežný stav série: 2:2
Góly:
13. Vorobiov, 41. R. Cútt - 7. a 36. J. Žilka, 48. M. Šimon, 2036 divákov

SKALICA - PREŠOV 3:2, konečný výsledok série 3:1
Text: Vlado Miček, HK Skalica
Skaličania nastúpili do štvrtého zápasu pred rekordnou prvoligovou návštevou, keď sa v hľadisku tiesnilo 3 248 divákov. Skalica bola od úvodu aktívnejšia a po zásluhe bola odmenená vedúcim gólom, ktorý strelil po akcii prvého útoku kapitán Vaškovič. Záhoráci mali aj naďalej navrch, ale hosťom sa po kurióznej situácii, keď sa od korčule Abdula na zadnom mantineli prepadol puk za bezmocného Petríka, podarilo vyrovnať. Domácich to nepoložilo a v 17. minúte po aktivite Mikésku dokázal Vereš dopraviť puk po druhýkrát za chrbát Gavaliera.
Druhá tretina začala vo svižnom tempe, keď sa šance striedali na oboch stranách, ale ani jeden brankár nepustil puk za svoj chrbát. Až v 32. minúte vyšla akcia hosťom a Abdul sa po druhýkrát zapísal do streleckej listiny a vyrovnal skóre. V závere druhej časti po nešťastnom strete musel opustiť ľadovú plochu kapitán domácich Vaškovič a napriek tomu, že sa ešte pokúsil naskočiť na ľad, zranenie mu nedovolilo pokračovať.
Lenže domácich to zomklo, a aj keď Prešov mal herne mierne navrch, aj vďaka skvelému Petríkovi neinkasovali. Naopak po akcii Drahoráda a prihrávke Knyazeva si skvele nakorčuľoval pred bránku Hluch a dôrazom dokázal dostať puk za chrbát Gavaliera. Hosťom nezostávalo nič iné ako vrhnúť všetky sily do ofenzívy, ale napriek snahe sa im už skórovať nepodarilo a radosť zaplneného hľadiska nabrala plné obrátky. Skalica si tak prekvapujúco, ale zaslúžene zahrá okrem finále 1. ligy aj baráž o Tipsport ligu.
HK Skalica - HC Prešov Penguins 3:2 (2:1, 0:1, 1:0) - konečný výsledok série: 3:1
Góly:
7. Vaškovič, 17. R. Vereš, 45. Hluch - 14. a 32. Jindřich Abdul, 3248 divákov